Pijn aan teelbal: oorzaken pijn aan zaadbal (lies/onderrug)

Pijn aan teelbal: oorzaken pijn aan zaadbal (lies/onderrug) Pijn aan de teelbal of pijn in de balzak wijst op pijn of ongemak die wordt gevoeld in één of beide teelballen; je kunt pijn voelen in alleen de linker teelbal of rechter teelbal, maar ook in beide teelballen. Deze pijn kan sterk variëren qua intensiteit van mild tot hevig en qua duur van kortdurend tot chronisch. Je kunt lichte pijn in de teelbal ervaren of juist een hevige pijn. De pijn aan de teelbal kan zeurend zijn of juist stekend van aard. Er zijn tal van aandoeningen die pijn aan de teelbal kunnen veroorzaken, en een paar daarvan vormen medische noodgevallen. Niet altijd kan er een oorzaak worden gevonden. Veel (jong)volwassen mannen hebben chronisch last van gevoelige ballen, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is te vinden.

Pijn in de teelbal / pijn aan de zaadbal


Oorzaken pijn in de teelbal: linker teelbal en/of rechter teelbal

In de teelbal wordt niet alleen het mannelijk geslachtshormoon, testosteron, gemaakt, maar ook miljoenen zaadcellen per dag. Er zijn tal van aandoeningen die pijn aan de teelbal kunnen veroorzaken. Slechts een paar van deze aandoeningen zijn ernstig. Vele oorzaken van pijn in de teelbal zijn niet gelegen in de testikel zelf, terwijl je de pijn wél daar voelt. Naast pijn, kun je last hebben van zwelling, roodheid en gevoeligheid van de teelbal bij aanraking. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, koorts of andere klachten. De behandeling van testiculaire pijn varieert en is afhankelijk van de onderliggende oorzaak, en kan bestaan uit pijnstillers, antibiotica en het ondergaan van een chirurgische ingreep.

Blessure aan de ballen

Een slag op de teelballen kan een zeer pijnlijke ervaring zijn. Het veroorzaakt vaak buikpijn en een wee gevoel. Een teelbalblessure komt vaak door een klap in je kruis, bijvoorbeeld bij contact- en balsporten, een trap in het kruis of een ongelukkige val (bijvoorbeeld tegen de middenstang van je fiets). Door je ballen af te koelen kan je meestal de pijn verlichten. Bij aanhoudende pijn is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Blauwe ballen

Blauwe ballen verwijst naar pijn of een gevoel van zwaarte in de balzak of scrotum na aanhoudende seksuele opwinding zonder orgasme en ejaculatie (zaadlozing). De symptomen van blauwe ballen zijn milde pijn, ongemak, trekkerig gevoel, gevoel van zwaarte en soms een vage blauwachtige kleur in je teelballen. Vandaar de benaming.

Teelbaltorsie: draaiing van de testikel

Als de pijn plotseling optreedt, kan er sprake zijn van een teelbaltorsie, dat is een draaiing van de teelbal. Bij een teelbaltorsie is de zaadstreng om de teelbal gedraaid, waardoor de bloedtoevoer naar de teelbal wordt afgeknepen. Dit is een urologische noodgeval, aangezien de teelbal kan afsterven als gevolg van een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. De pijn wordt bij een teelbaltorsie gevoeld in de bal, die vaak hoog opgetrokken zit in de balzak. De pijn in de teelbal straalt uit naar de lies en onderbuik. Het is een zeer hevige pijn, waarbij je last kunt hebben van misselijkheid en braken. Medisch ingrijpen is direct nodig. De arts moet de teelbal terugdraaien. Dit moet binnen 6 uur, zodat zuurstof het weefsel weer kan bereiken en de teelbal niet beschadigd raakt.

Ontsteking van de teelbal en/of bijbal

Een teelbalontsteking en/of bijbalontsteking is meestal het gevolg van bacteriën die het weefsel ziek maken. De meeste gevallen van deze aandoening zijn het gevolg van een urineweginfectie (in de blaas, urinebuis, urineleiders of prostaat), waarbij de bacterie Escherichia coli veelal de boosdoener is. Niet zelden is er een seksueel overdraagbare aandoening (soa) in het spel. Een teelbalontsteking kan zwelling en pijn veroorzaken en de aangedane teelbal kan rood verkleuren en warm aanvoelen. De pijn ontstaat meestal geleidelijk. De klachten kunnen gepaard gaan met algehele malaise en koorts. Behandeling bestaat vooral uit rust, koelen (met een kompres), pijnstillers en eventueel antibiotica.

Teelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.comTeelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.com

Teelbalkanker

Bij teelbankanker is de pijn meestal niet het belangrijkste symptoom; teelbalkanker geeft vrijwel nooit pijnklachten. Wel is er een vormverandering en (pijnloze) zwelling van de zaadbal. Soms kun je een harde pijnloze knobbel ter grootte van een erwt in de betreffende teelbal voelen. Ook kan het normale gevoel in de teelbal kan verdwijnen; je bal voelt dan aan als een steen. Behandeling bestaat uit het verwijderen van de zaadbal. Daarna is vaak een vervolgbehandeling nodig, welke kan bestaan uit bestraling, chemotherapie en een operatie om de (regionale) lymfeklieren te verwijderen.

Goedaardige zwellingen: hydrocele en spermatocele

Hydrocele: zwelling en soms pijn

Hydrocele is een zwelling van de balzak aan één of beide kanten door een toename van dat vocht rondom de bal. Het is niet kwaadaardig en een zwelling door een hydrocele is vaak klein en voelt zacht aan. Een enkele keer kan de zwelling wel 15 cm in doorsnee worden. Dat kan zeer hinderlijk zijn. Ook kan een hydrocele soms pijn geven, vooral als er veel spanning op de huid staat. Vaak is de oorzaak van hydrocele onbekend, maar een bijbalontsteking, een ongeluk of eerdere ingreep kan aanleiding geven tot de zwelling.

Echo van een spermatocèle (zwart) / Bron: Ultrasound technician at public hospital, Wikimedia Commons (Publiek domein)Echo van een spermatocèle (zwart) / Bron: Ultrasound technician at public hospital, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Spermatocele: vaak geen klachten

Bij een spermatocele is er sprake van een met vocht gevulde holte in de bijbal. Veel mannen hebben één of meerdere spermatoceles in één of beide bijballen. Vaak zijn ze klein en geven ze geen klachten, tenzij ze zo groot worden dat ze hinderlijk worden. Ze kunnen ontstaan door een ongeluk, bijvoorbeeld een harde klap of een tik tegen de ballen, of door een infectie. In de meeste gevallen is er echter geen aanwijsbare oorzaak.

Varicocèle of zakaderbreuk

Een varicocèle is een verzameling van verwijde bloedvaten in de balzak, ook wel scrotum genoemd. Het geeft vaak geen klachten en de meeste varicocèles worden dan ook vaak bij toeval ontdekt tijdens lichamelijk onderzoek. Als iemand wel klachten heeft, dan bestaan deze vaak uit een 'trekkend' gevoel of zeurderige pijn en de aangedane kant van het scrotum kan wat lager hangen dan normaal. Deze zwelling verdwijnt als je op je rug ligt, doordat de aders zich dan legen. Maar zodra je weer opstaat, trekt de zwaartekracht het bloed weer terug in de aderen en zal de zwelling terugkeren. Een grote zakaderbreuk kan eruit zien en aanvoelen als een zak wormen in het scrotum.

Teelbalpijn door niersteen

Een niersteen kan zorgen voor flankpijn, welke soms uitstraalt naar de lies en de balzak. Flankpijn is een klassiek symptoom van een niersteen en wijst op het plotseling ontstaan van een krampachtige pijn in één van beide flanken. Deze hevige pijnen (kolieken) worden veroorzaakt doordat een niersteen is afgedaald in de urineleider (verbinding tussen de nier en de blaas).

Chronic pelvic pain syndrome

Gevoelige teelballen

Veel jongvolwassen en volwassen mannen hebben chronisch last van gevoelige ballen, waarbij (iedere) aanraking zeer pijnlijk kan zijn en als hinderlijk wordt ervaren. Niet altijd is hier een goede verklaring voor, maar soms wordt het veroorzaakt door chronische prostatitis (prostaatontsteking). Je kunt dan last hebben van een zeer gevoelige bal of ballen, een continu zeurende pijn in bal of ballen, en bij aanraking hoeven de klachten niet te verergeren. De klachten variëren sterk van periode op periode. Soms heb je weken geen last en dan weer een paar weken wel. Een chronische en sluimerende ontsteking van de prostaat is soms moeilijk te onderscheiden van chronische bekkenpijn. De huisarts of uroloog zal bij een prostaatontsteking een antibioticakuur voorschrijven.

Hoge spanning in de bekkenbodemspieren

Een andere mogelijke oorzaak is een hoge spanning in de bekkenbodemspieren. Door de chronisch overmatige spanning op de bekkenspieren kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals:

Behandeling bij een bekkenfysiotherapeut kan verlichting van de klachten geven.

Teelbalpijn door liesklachten

Vermeende teelbalpijn kan afkomstig zijn vanuit de liesregio.

Liesblessure

Irritatie van de peesaanhechtingen in de lies (een 'liesblessure' die vaak gezien word bij voetballers en dansers), kan pijnklachten geven in de liesregio. Dit kan de indruk van pijn rondom de testikel geven.

Liesbreuk / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Liesbreuk / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Liesbreuk

Een liesbreuk of hernia inguinalis is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Een liesbreuk kan prikkeling van de zenuwen langs de zaadleider geven waardoor je de pijn voelt in de testikel. Een liesbreukoperatie kan uitkomst bieden.

Pijn na sterilisatie of post-vasectomie pijn (PVP)

De meeste mannen die een vasectomie (= sterilisatie van de man) hebben ondergaan ervaren geen problemen, doch ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na een sterilisatie door middel van een vasectomie pijnklachten, wat 'post-vasectomie pijn' (PVP) wordt genoemd. Veelal heb je dan last van aanhoudende of wisselende pijn ter hoogte van teelbal of de bijbal, waarbij de pijn verergert door lichamelijke activiteit, geslachtsgemeenschap of een zaadlozing. De bijbal kan daarbij wat gevoelig en gezwollen zijn. Vooral de pijn die gevoeld wordt tijdens een orgasme of na de seks bij een patiënt met PVP is typisch.

Andere oorzaken pijn aan de teelbal

Het komt regelmatig voor dat een man gedurende zeer korte tijd wat stekende pijn ervaart in een teelbal. Hier is niet altijd een goede verklaring voor te vinden. Pijn in de teelballen kan ook het gevolg van een contractie van de spier rond de teelbal of lichte prostaatstuwing. Ook kan de pijn in sommige gevallen van psychosomatische aard zijn als gevolg van stress. Dit kan snel in en rondom de balzak worden ervaren, omdat dit nu eenmaal een gevoelige plek is. Vooral jongens in de puberteit kunnen hier erg van schrikken, omdat ze uitgaan van het ergste.

Onderzoek en diagnose

Pijn aan de teelbal is niet iets om lichtzinnig op te vatten. Het kan variëren van een lichte zeurende pijn tot een intense, stekende sensatie. En hoewel je eerste reflex misschien is om het te negeren en hopen dat het weggaat, is het slim om even pas op de plaats te maken en professionele hulp in te schakelen. De arts zal als een detective te werk gaan om de oorzaak van je pijn te achterhalen, en dat begint met een grondig onderzoek en een slimme diagnose.

Het verhaal achter de pijn (Anamnese)

De arts begint met vragen over je klachten, alsof hij een mysterie probeert op te lossen. Hoe lang heb je al pijn? Is het plotseling begonnen of kwam het langzaam op? Voel je de pijn constant, of komt en gaat het? Zijn er andere verdachte symptomen zoals zwelling, misselijkheid of koorts? Deze vragen zijn de sleutels tot het ontgrendelen van het raadsel rond je pijn.

Onder de loep (Fysiek onderzoek)

Nu volgt de echte speurtocht. De arts onderzoekt je teelballen zorgvuldig, op zoek naar aanwijzingen. Hij of zij let op zwelling, gevoeligheid, verkleuring of een abnormale massa. Door de teelballen en omliggende structuren voorzichtig te palperen, kan de arts vaststellen waar de pijn vandaan komt en of er sprake is van een verdraaiing of ontsteking. Hier begint het mysterie op te klaren.

Verdachte factoren (Diagnostische tests)

Als de puzzel nog niet compleet is, kan de arts verdere tests inzetten om het plaatje helder te krijgen:
  • Echografie: Een echo is als een sonar die helpt om de interne structuren van je teelbal in beeld te brengen. Hiermee kan de arts zien of er iets mis is met de bloedtoevoer, zoals bij een torsie (teelbaldraaiing), of dat er misschien een infectie of cyste aanwezig is.
  • Urineonderzoek: Door een klein potje urine te onderzoeken, kunnen mogelijke infecties, zoals een urineweginfectie of een SOA, worden opgespoord. Soms liggen deze onder de oppervlakte van de pijn.
  • Bloedonderzoek: Als de arts vermoedt dat er een infectie of een ontsteking in het spel is, kan bloedonderzoek verdere aanwijzingen geven over je gezondheidstoestand.

Diagnose: Het mysterie ontrafeld

Na het verzamelen van al deze aanwijzingen kan de arts eindelijk de diagnose stellen. Mogelijke boosdoeners zijn:
  • Teelbaltorsie: Een spoedgeval waarbij de teelbal verdraaid is, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Dit vereist onmiddellijke behandeling.
  • Epididymitis: Een ontsteking van de bijbal, vaak veroorzaakt door een infectie, zoals een SOA of bacteriële infectie.
  • Hydrocele of spermatocèle: Vloeistofophoping rond de teelbal, wat ongemak kan veroorzaken maar meestal onschuldig is.
  • Trauma: Een harde klap op de teelbal kan ook de oorzaak zijn van de pijn, wat leidt tot zwelling en blauwe plekken.

Behandelplan: De oplossing

Nadat het mysterie is opgelost, stelt de arts een behandelplan op maat op. Dit kan variëren van pijnstilling en antibiotica bij een infectie tot een spoedoperatie bij teelbaltorsie. Wat je ook nodig hebt, de arts zorgt ervoor dat je snel weer comfortabel en pijnvrij bent.

Het onderzoek naar teelbalpijn is een speurtocht naar antwoorden, en met het juiste onderzoek en de juiste diagnose kun je de oorzaak aanpakken en weer opgelucht ademhalen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Kanker: teelbalkankerTeelbalkanker is een redelijk zeldzame vorm van kanker, die ongeveer 4 op de 100.000 mannen treft. De kanker begint mees…
Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingTeelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingBij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, is er sprake van draaiing van de teelbal/zaadbal, waardoor de bloedvaa…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…

Een groeiende moedervlek: moet ik me zorgen maken?Een groeiende moedervlek: moet ik me zorgen maken?Een groeiende moedervlek kan bij iedereen voor komen. Van kleine kinderen tot ouderen en mannen en vrouwen, iedereen kan…
Carpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsCarpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsHet carpaal tunnelsyndroom is een klachtenpatroon dat wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • Alles over seks. Pijnlijke of gezwollen teelballen. https://www.allesoverseks.be/pijnlijke-of-gezwollen-teelballen (ingezien op 1-9-2022)
  • https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/balzak+en+zaadbal/scrotale+pijn/22/29/95
  • M.G. Sulman. Blauwe ballen: symptomen, oorzaak en behandeling. https://mens-en-gezondheid.nl/home/aandoeningen/blauwe-ballen-symptomen-oorzaak-en-behandeling/ (ingezien op 9-9-2022)
  • www.allesoverurologie.nl/mannen/zwellingen-in-het-scrotum
  • www.hulporganisaties.be/artikels/1371/kinderen/jongeren/Spiercontracties-door-stress-vaak-verward-met-kanker.htm
  • www.medicinenet.com/testicular_disorders/article.htm
  • Afbeelding bron 1: Joshya/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Ultrasound technician at public hospital, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reacties

Peter, 13-09-2018
Ik heb sinds 2 jaar een flinke pijn in mijn linker bal en kan het bij wassen amper aanraken. De pijn zit in de bal zelf en straalt uit naar mijn liezen heup. Zeer pijnlijk bij opstaan maar ook bij de samenleving. Ik heb voordat ik deze klachten kreeg een Turp operatie gehad. De Uroloog adviseerde een tijdelijke blok. Dit laatste heeft niet geholpen en de pijn in die linker bal wordt steeds erger en zelf denk ik dat het verwijderen de beste optie zou zijn. Kunt u mij hier advies in geven? Alvast bedankt groeten Peter Reactie infoteur, 19-09-2018
U kunt desgewenst een second opinion aanvragen bij een andere arts.

Wout, 30-01-2017
Hallo, ik heb sinds een weekje last van m'n onderrug. Hierbij straalt de pijn ook door naar mijn been en ook mijn rechter teelbal. Kan dit kloppen of is de pijn die ik in mijn rechter teelbal voel iets anders? Ik voel het vooral als ik zit.
Groeten, Wout. Reactie infoteur, 03-02-2017
Het lijkt mij verstandig om de huisarts te raadplegen. Deze kan bekijken of er sprake is van uitstralende pijn vanuit de prostaatregio of wat anders.

Berre, 23-12-2016
Hoi, ik ben 15 jaar en loop al ongeveer 2 weken rond met een moe gevoel en soms voel ik me misselijk (meest nachts of als ik eet), ik heb ook een raar gevoel in men linkeronderbuik en men linkerteelbal, het doet geen pijn maar het is een zeurend gevoel. weet iemand de oorzaak? Reactie infoteur, 03-01-2017
U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts. Misschien is er sprake van een teelbalontsteking. Niet mee door blijven lopen!

Albert, 06-05-2016
Vraagje, ik heb opgetrokken teeldballen, (laatste jaar) testosteron van 7 bij een leeftijd van 65, ik raak niet meer opgewonden van een vrouw, heb echter wel zwakke ochtenderecties, ben hartpat. en slik betablokkers. Wat nu, is het afgelopen met de seks, kan ik er nog wat aan doen? gr. A. Geelen, danke Reactie infoteur, 04-11-2016
Bij de bloeddrukverlagende medicijnen staan vooral de bètablokkers bekend om de bijwerking erectiestoornis en een verminderd libido. Wanneer uw seksuele verlangen wordt verminderd door geneesmiddelen die u gebruikt, dan is het verstandig dit te overleggen met de huisarts. Stop in ieder geval nooit zonder overleg met het gebruik van uw geneesmiddelen. Samen met de huisarts kunt u kijken of er een alternatief is voor uw geneesmiddel dat wellicht minder kans op vermindering van uw libido geeft.

Henk Gerritsen Mulkes, 04-02-2016
Ik had jaren geleden omhoog schietende teelballen, vooral vlak voor ejaculatie. Erg pijnlijk.
Toen hebben ze twee keer teelballen vast gehecht onder in scrotum. Helaas bleek dat niet afdoende.
Later hebben ze de spieren waaraan of waarlangs de teelballen omhoog schoten doorgeknipt,
dat heeft perfect het gewenste effect opgeleverd. Nooit meer last gehad.
Weet u hoe zo'n ingreep heet in medische term?

Met vr. dank en groet,
Henk Gerritsen Mulkes Reactie infoteur, 07-02-2016
Het vastzetten van de zaadbal heet 'orchidopexie'. Hoe die andere ingreep wordt genoemd, weet ik niet.

Bums, 11-11-2015
Ik heb al jaren last van een pijnlijke rechterteelbal. Uroloog echo gemaakt enz niets hielp. Bij second opinion fysio gehad voor het bekken. Niet geholpen. Het blijft maar pijn doen. Altijd. Is er dan werkelijk niets aan te doen? Ik ben 64 jaar. Reactie infoteur, 01-12-2015
Pijn aan een teelbal kan een aantal mogelijke oorzaken hebben. De testikels zijn zeer gevoelig, en zelfs een kleine verwonding kan pijn of ongemak veroorzaken. Pijn aan een teelbal kan ontstaan ​​vanuit de testikel zelf of achter de teelbal (bijbal).

Soms wordt de pijn veroorzaakt door een probleem dat begint in de lies, buik of elders. Zo kunnen bijvoorbeeld nierstenen pijn aan de testikel veroorzaken. De oorzaak van pijn aan de teelbal kan niet altijd worden vastgesteld.

Mogelijke oorzaken van pijn aan de teelbal of pijn in het teelbalgebied zijn:
- Diabetische neuropathie (schade aan de zenuwen veroorzaakt door diabetes);
- Epididymitis ( acuut of subacuut ontstane ontsteking van de bijbal);
- Het afsterven van weefsel in het scrotum (gangreen, necrose of koudvuur);
- Henoch-Schönlein purpura (HSP), waarbij bloedingen in de teelballen kunnen voorkomen;
- Hydrocele (vochtophoping die zwelling van het scrotum veroorzaakt;
- Idiopathische pijn aan de testis (dat wil zeggen onbekende oorzaak);
- Liesbreuk;
- Nierstenen;
- Bof;
- Orchitis (ontstoken teelbal);
- Retractile testikel (een testikel die zich terugtrekt in de lies - deze aandoening komt voor bij jonge jongens);
- Een scrotaal abces;
- Spermatocele (vochtophoping in de zaadbal)
- Testikeltrauma;
- Teelbalkanker;
- Teelbaltorsie (draaiing van de teelbal);
- Een niet ingedaalde testis (oftewel cryptorchidisme);
- Infectie van de urinewegen;
- Varicokèle (vergrote aders in het scrotum);
- Post-vasectomie pijn (PVP).

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 28-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.