Reisziekte, oorzaak en behandeling

Reisziekte, oorzaak en behandeling Onder reisziekte worden verstaan zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. De meest voorkomende symptomen van reisziekte zijn zweten, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, en overgeven. Het grootste deel van de mensen heeft op de één of andere manier wel eens te maken gehad met reisziekte. Wat is reisziekte precies en wat zijn de symptomen ervan. Wat kan je eraan doen om de kans op reisziekte te verkleinen. Enkele tips voor het voorkomen van wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte.

Symptomen van reisziekte

Ongeveer driekwart van de mensen heeft ooit wel eens last gehad van een vorm van reisziekte. Naast zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte kan het soms zelfs voorkomen dat mensen verschijnselen van reisziekte krijgen in een draaimolen of schommel. Reisziekte heeft waarschijnlijk te maken met het evenwichtsorgaan. Door de onverwachte bewegingen wordt het evenwichtsorgaan teveel geprikkeld met als gevolg zweten, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, en/of overgeven.

Iedereen kan last krijgen van reisziekte maar het meest komt het voor bij kinderen tussen de twee en tien jaar. Waarschijnlijk komt dit omdat het evenwichtsorgaan nog in ontwikkeling is. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten van reisziekte vanzelf na hun tiende jaar maar er zijn mensen die er altijd gevoelig voor blijven. Reisziekte is vervelend. Je kunt je er in sommige gevallen heel erg ziek door voelen. Gelukkig is het alleen vervelend en gaat het vanzelf weer over.

Wat is de oorzaak van reisziekte

De precieze oorzaak van reisziekte is niet bekend maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het evenwichtscentrum in de hersenen. In het evenwichtscentrum wordt alle informatie verzameld over bewegingen en stand van het lichaam, de ogen en de prikkels uit de gevoelszenuwen die in de spieren en gewrichten zitten. Deze informatie kan soms tegenstrijdig zijn waardoor alle in het evenwichtscentrum verzamelde informatie niet met elkaar klopt. Een goed voorbeeld hiervan is zeeziekte. Door de deining van de zee beweegt de boot alle kanten op. Wanneer je op deze boot staat beweegt je lichaam met de boot mee. Het evenwichtsorgaan registreert de bewegingen. Omdat je lichaam precies met de deining van de boot meebeweegt wordt via de ogen geen beweging waargenomen. De prikkel die dus via de ogen wordt afgegeven is dat je niet beweegt maar gewoon stil staat. Door dit verschil kunnen de hersenen in verwarring raken met als gevolg dat in de hersenen histamine wordt vrijgegeven. Histamine is een stof wat een gedeelte van de hersenen prikkelt waardoor je misselijk wordt. Dit kan overgeven tot gevolg hebben. Hetzelfde geldt voor mensen die een boek lezen in de auto. Deze mensen lopen de kans om wagenziek te worden om dezelfde reden als bovengenoemd voorbeeld met zeeziekte.

Hoe lang duurt reisziekte

De reisziekte verdwijnt direct wanneer je van de boot stapt of wanneer de auto of het vliegtuig tot stilstand komen. Dit is zeker duidelijk te merken in geval van zeeziekte. De symptomen blijven aanhouden tot je weer met beide benen op de kade staat. Je voelt je hierna nog wel wat gammel maar de misselijkheid is vrijwel direct over.
Het is per persoon verschillend maar als een boottocht langer duurt kunnen de symptomen soms verdwijnen. Je krijgt zogenaamde zeebenen.

Algemene tips ter voorkoming van reisziekte

Om de kans op reisziekte zo klein mogelijk te maken zijn er enkele simpele dingen waar je je aan moet houden.
 • Eet voor de tocht een lichte maaltijd. Een zware maaltijd vergroot de kans op reisziekte.
 • Eet tijdens de tocht regelmatig iets dat licht verteerbaar is in plaats van een zware maaltijd.
 • Drink vlak voor of tijdens de reis geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken. Ook dit vergroot de kans reisziekte.
 • Pas ook op met het nuttigen van zoetigheid voor en tijdens de tocht. Snoepen werkt ook niet positief wanneer je gevoelig bent voor reisziekte.

Tips ter voorkoming van zeeziekte

 • Zoek indien mogelijk tijdens de bootreis zo veel mogelijk de frisse buitenlucht op.
 • Zoek een plekje zo veel mogelijk in het midden van de boot omdat deze daar het minst schommelt.
 • Vermijd misselijk makende geuren zoals frituur en andere kookgeuren, rook, benzine en zorg ervoor geen (te zware) parfum te gebruiken tijdens de tocht.
 • Lezen en/of schrijven werkt ook niet bevorderlijk, dus geniet liever van het uitzicht dan van een goed boek.

Tips ter voorkoming van wagenziekte

 • Vermijd misselijk makende geuren zoals frituur en andere kookgeuren, rook, benzine en zorg ervoor geen (te zware) parfum te gebruiken tijdens de tocht.
 • Lezen en/of schrijven werkt ook niet bevorderlijk, dus geniet liever van het uitzicht dan van een goed boek.
 • Ga voor in de auto zitten en concentreer je zoveel mogelijk op de horizon of veraf gelegen punten.
 • Zorg voor frisse lucht in de auto. Zet een raampje op een kier of zet de airco niet te warm . Naast de kans op wagenziekte werkt dit ook goed tegen slaperigheid.
 • De bestuurder heeft zelf vrijwel nooit last van wagenziekte dus vraag de bestuurder om soepel te rijden. Hierbij kan je denken aan het rustig nemen van bochten en het niet te hard optrekken en remmen.
 • Het is om meerdere redenen verstandig om tijdens een langere rit regelmatig te stoppen en even de auto te verlaten. Dit geldt zeker ook bij het voorkomen van wagenziekte.

Tips ter voorkoming van luchtziekte

Ter voorkoming van luchtziekte zijn de algemene tips ter voorkoming van reisziekte van toepassing.
 • Eet voor de tocht een lichte maaltijd. Een zware maaltijd vergroot de kans op reisziekte.
 • Eet tijdens de tocht regelmatig iets dat licht verteerbaar is in plaats van een zware maaltijd.
 • Drink vlak voor of tijdens de reis geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken. Ook dit vergroot de kans reisziekte.
 • Pas ook op met het nuttigen van zoetigheid voor en tijdens de tocht. Snoepen werkt ook niet positief wanneer je gevoelig bent voor reisziekte.

Een extra reden die mee telt om luchtziek te worden zijn zenuwen voor het vliegen en het benauwde gevoel wat veel mensen hebben in een vliegtuig.

Middelen tegen reisziekte

Er zijn veel middelen te vinden tegen reisziekte. Pilletjes die kunnen worden ingenomen hebben vaak tot gevolg dat je er iets suf van wordt. Daarnaast lopen de middelen tegen reisziekte uiteen van armbandjes met drukpunten en speciale kauwgom tot het dragen van een bergkristal.
Het is verstandig om voor de reis even bij de apotheek binnen te lopen en daar te overleggen over de mogelijkheden.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisziekte de baasReisziekte de baasVeel mensen hebben last van misselijkheid en draaierigheid tijdens het reizen met de auto, bus, boot of het vliegtuig, h…
Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?De meeste mensen hebben er wel eens last van gehad: reisziekte. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn, al wordt h…
Wat te doen tegen misselijkheid en overgevenWat te doen tegen misselijkheid en overgevenMisselijkheid en/of overgeven is geen prettig gevoel wanneer je dit voorhebt. Je lichaam probeert met braken de schadeli…
Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van re…

Vroegtijdig uit narcose en andere medische blundersVroegtijdig uit narcose en andere medische blundersIn het ziekenhuis kom je terecht om te genezen. Helaas kun je er juist ook gezondheidsproblemen oplopen. Want in het zie…
Wat doet kalium en natrium met ons lichaamWat doet kalium en natrium met ons lichaamDat ons lichaam vocht kalium en natrium nodig heeft weten we allemaal, maar wat doet het nu precies voor ons lichaam en…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.