Reisziekte de baas
Veel mensen hebben last van misselijkheid en draaierigheid tijdens het reizen met de auto, bus, boot of het vliegtuig, hoe komt dit en wat kun je eraan doen?
Wat is reisziekte?
Reisziekte wordt ook wel bewegingsziekte genoemd. De kenmerken van
reisziekte zijn
misselijkheid, draaierigheid en overgeven. Reisziekte openbaart zich tijdens het
reizen met vervoermiddelen zoals een
auto, een
bus, een
boot of een
vliegtuig. Er kunnen zich nog meer symptomen voordoen bij reisziekte, te weten slaperigheid, zweten en een vermoeid gevoel. Kenmerkend voor reisziekte is dat de klachten verdwijnen nadat het vervoermiddel is gestopt of men het vervoermiddel heeft verlaten.
Waardoor wordt reisziekte veroorzaakt?
Reisziekte ontstaat wanneer je hersenen bij veranderde bewegingen de horizon niet snel genoeg kunnen verleggen. Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk bij het schommelen van een
boot. Niet iedereen wordt
ziek bij dezelfde mate van beweging. Sommige mensen hebben bij weinig beweging al last en anderen alleen bij heel heftige bewegingen. Kinderen zijn veelal gevoeliger voor bewegingen dan volwassenen. Naarmate men ouder wordt kan het lichaam gewend zijn aan bewegingen. De meeste mensen die bijvoorbeeld last hebben van
zeeziekte hebben dit alleen de eerste vier dagen, daarna zijn ze aan de veranderde bewegingen gewend en kunnen zonder problemen verder reizen.
Wat kun je doen tegen reisziekte?
- Heb je last van reisziekte in de auto of in de bus, ga dan voorin zitten, zodat je voor je uit kunt kijken.
- Je zult minder klachten hebben, wanneer je zelf de bestuurder bent. Probeer dus in de auto zelf achter het stuur te zitten.
- Las bij autoritten zoveel mogelijk pauzes in.
- Laat kinderen tijdens het rijden naar buiten kijken.
- Probeer kronkelweggetjes te vermijden, veel bochtenwerk maakt de reisziekte erger.
- Probeer je tijdens het reizen te concentreren op een vast punt aan de horizon.
- Zorg ervoor dat je niet tegen de rijrichting in zit.
- Lees geen kaart of boek, speel geen computerspelletjes e.d.
- In het vliegtuig kun je het beste ter hoogte van de vleugels gaan zitten.
- Op een boot is de beste plaats in het midden van het achterdek, bij zeeziekte is men geneigd om over de reling te hangen, beter is om in het midden van de boot te blijven.
- Zorg voor voldoende frisse lucht en eet niet te zwaar voor of tijdens de reis.
- Zorg voor pepermuntjes in de tas, bij een misselijk gevoel kunnen ze wat verlichting geven.
- Wanneer je toch misselijk wordt, probeer dan iets lichts te eten. Zorg bovendien dat je altijd een zakje bij je hebt, voor wanneer je toch moet overgeven. Dat bespaart je genante momenten en zorgt ervoor dat de omgeving er minder last van heeft.
Medicatie tegen reisziekte
Er zijn verschillende middelen tegen reisziekte beschikbaar, echter ze zijn niet allemaal effectief. De beste middelen zijn Cinnarizine of Cyclizine, deze middelen werken na ongeveer 30 minuten en werken voor ongeveer 4 tot 6 uur. Daarnaast is er nog een goed middel voor langere reizen: Suprimal (Meclozine), deze werkt na ongeveer 1-2 uur en werkt voor 8-24 uur.
Wanneer je voorkeur hebt voor natuurlijke middelen, kies dan voor gembercapsules. Deze zijn er in de merken Phytocaps en Vitotaal Gember. Dit is wel minder effectief dan de reguliere medicijnen.