Reisziekte: oorzaak en remedies

Reisziekte: oorzaak en remedies Iedereen kent wel dat verschrikkelijk misselijk gevoel, gevolgd door braakneigingen. Het is de onaangename realiteit voor veel reizigers en kan ernstige benauwdheid veroorzaken tijdens het reizen. Soms kunnen deze symptomen zelfs zodanig hevig zijn dat ze heel je vakantie in het water doen vallen. Deze misselijkheid kan worden veroorzaakt door heel wat factoren en wordt meestal ervaren tijdens het reizen per vliegtuig, per boot en over de baan. Gelukkig bestaan er eenvoudige remedies die de symptomen van reisziekte snel tot het verleden doen behoren en je met een goed gevoel de vakantie kunt aanvatten.

Oorzaak

De reden waarom mensen een gevoel van misselijkheid, klamme huid en transpiratie ervaren tijdens het reizen is alom bekend in de medische wereld. De oorzaak wordt gelegd bij een storing in het binnenoor die tot stand komt door de herhaaldelijke beweging van het voertuig, zoals het zwalpen van een schip over de oceaan of turbulentie tijdens een vlucht.

Het binnenoor bevat het labyrint, welke zal worden verstoord door de repetitieve bewegingen. Wanneer het binnenoor deze storing ervaart, zal dit leiden tot een algemeen gevoel van onevenwicht en een slechte balans van het lichaam waardoor bewegingsziekte tot stand komt. Meestal is dit te wijten aan een gebrekkig gevoel van ruimtelijke oriëntatie van het lichaam.

Wanneer een beweging wordt waargenomen en verwerkt door de hersenen zijn er een aantal componenten die onze hersenen bewust maken van het effect van ruimtelijke oriëntatie, beweging, versnelling en zwaartekracht op ons lichaam. Normaal zullen de hersenen, zenuwen en spieren dan samenwerken wanneer ons lichaam een bepaalde beweging maakt zoals lopen en springen. Dit is echter niet het geval wanneer ons lichaam een bepaalde beweging ervaart maar de spieren en weefsels geen actie ondernemen om de beweging te ondersteunen.

Algemeen kunnen we dus stellen dat bewegingsziekte tijdens het reizen per auto, vliegtuig, boot, trein, enzovoort wordt veroorzaakt wanneer ons lichaam wordt onderworpen aan een beweging waarvoor het niet zelf verantwoordelijk is, en de hersenen dus een coördinatieconflict ervaren.

Soorten reisziekte

  • Luchtziekte tijdens een vlucht
  • Reizen met de trein
  • Reizen met de wagen als bestuurder of passagier
  • Tijdens een ritje op de achtbaan in een pretpark
  • Zeeziekte tijdens een cruise of ander vaartuig

Ongeacht de ernst van het ongemak dat zich manifesteert door een bewegend voertuig, het blijft een aandoening die bij heel wat mensen een hoop stress met zich meebrengt. Sommige mensen zullen het maken van verre reizen zelfs vermijden uit angst om met reisziekte te worden geconfronteerd. Gelukkig bestaan er heel wat remedies tegen deze aandoening gaande van eenvoudige huisremedies tot alternatieve medicatie.

Deze maatregelen kunnen sterk variëren waarbij het ene middel al effectiever werkt dan het andere in de strijd met de onaangename effecten van reisziekte. Sommige remedies kunnen een oplossing bieden tegen een specifiek reismiddel. Zo zal een bepaalde remedie beter werken tegen zeeziekte en is het minder effectief bij luchtziekte of wagenziekte.

Remedies

Polsbandje met acupressuur werking

Het dragen van een polsbandje met een acupressuur werking is een eenvoudig hulpmiddel om misselijkheid en andere typische symptomen van reisziekte te vermijden. Zoals de naam reeds vermeld wordt dergelijk bandje aan de pols gedragen tijdens de reis. Wanneer je merkt dat je onwel wordt en bepaalde symptomen de kop opsteken volstaat het om op het bandje te drukken waardoor er een constante druk wordt uitgeoefend op het drukpunt aan de pols waardoor de symptomen zullen afnemen. De werking hiervan wordt echter niet gegarandeerd maar het is het proberen waart aangezien ze reeds voor tien euro te verkrijgen zijn.

Pleisters

Wanneer je regelmatig te kampen hebt met misselijkheid tijdens het reizen kan je via de huisarts een voorschrift verkrijgen voor pleisters tegen reisziekte. Deze zijn ideaal voor langere reizen en mensen die regelmatige en uitgesproken symptomen vertonen. Deze pleisters bevatten het actieve bestanddeel scopolamine waarvan de werking te vergelijken is met deze van antihistamines. Ze worden achter het oor aangebracht zodat de interactie tussen de zenuwen en het gebied in de hersenen dat misselijkheid en braakneigingen regelt onder controle kan worden gehouden.

Natuurlijke remedies

Pepermunt is een traditionele remedie, maar gember werkt nog effectiever. Snij de gemberwortel in heel kleine stukjes en neem hiervan een theelepel in, in combinatie met water. Gemberthee werkt ook heel effectief maar is waarschijnlijk minder handig te gebruiken tijdens het reizen. Voor diegenen die graag kauwen is gemberkauwgom ideaal om misselijkheid tegen te gaan. Dit wordt tevens gebruikt tegen ochtendmisselijkheid.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisziekte de baasReisziekte de baasVeel mensen hebben last van misselijkheid en draaierigheid tijdens het reizen met de auto, bus, boot of het vliegtuig, h…
Bewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingBewegingsziekte, reisziekte: oorzaak, symptomen, behandelingDe vakantietijd komt er aan en dan zitten we toch wat vaker lang in de auto en maken we vliegreizen. Heb je last van bew…
Reisziekte, oorzaak en behandelingReisziekte, oorzaak en behandelingOnder reisziekte worden verstaan zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. De meest voorkomende symptomen van reisziekte zi…
Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?De meeste mensen hebben er wel eens last van gehad: reisziekte. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn, al wordt h…

Tarsaal tunnel syndroom: symptomen, behandeling & oefeningenTarsaal tunnel syndroom: symptomen, behandeling & oefeningenBij het tarsaal tunnel syndroom (TTS, soms ook: 'tarsaletunnelsyndroom') is er sprake van een beklemming van een voetzen…
Doppler onderzoek van de bloedvatenDoppler onderzoek van de bloedvatenEen doppler onderzoek kent verschillende vormen. Zo is er het gewone doppler onderzoek dat gebruik maakt van ultrasone g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=16478
  • http://www.optimalegezondheid.com/vakantie-wat-kun-je-doen-tegen-reisziekte
  • Afbeelding: www.dezonnevlechttilburg.nl
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.