Vroegtijdig uit narcose en andere medische blunders

Vroegtijdig uit narcose en andere medische blunders In het ziekenhuis kom je terecht om te genezen. Helaas kun je er juist ook gezondheidsproblemen oplopen. Want in het ziekenhuis worden natuurlijk ook fouten gemaakt. Soms is er sprake van ernstige missers. Want tijdens je operatie wakker worden is wel erg gruwelijk. En een verkeerde diagnose, zowel te licht als te zwaar, kan ook verstrekkende gevolgen hebben.

Medische fouten

Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, hoop je er gezonder uit te komen dan je er in ging. Helaas is de praktijk soms anders, want er zijn een aantal typische gezondheidsrisico’s verbonden aan een verblijf in het ziekenhuis. Wakker worden tijdens operatie is wel ongeveer het ergste. Volgens de consumentenbond is de hoeveelheid medische missers in ons land dermate hoog, dat er van een structureel probleem gesproken kan worden.

Onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF

Volgens een onderzoek uit 2015 van de NPCF heeft Bijna 50% van de mensen heeft wel eens meegemaakt dat het (bijna) misging in een ziekenhuis, zorginstelling of bij de huisarts. Volgens die bijna 10.000 ondervraagden uit dit onderzoek geven instanties maar zelden hun fout toe. Ook de nazorg als er iets is misgegaan laat te wensen over. In de meeste gevallen ging het in dit onderzoek om een foute diagnose of verkeerde medicijnen.

Wondinfectie

Iedereen die wordt geopereerd heeft de kans een wondinfectie op te lopen. Bacteriën hebben namelijk vrij spel bij een open wond. De infectie ontstaat indien de wond niet goed wordt gereinigd of als de weerstand van de patiënt laag is. Een wondinfectie kan resulteren in ruim een week extra verblijf, extra medicijngebruik, pijn, ongemak, onderzoeken, angst en soms heroperatie.

Verkeerd been afgezet

Gelukkig een hoogst zelden voorkomende tragische ramp, maar je loopt er altijd het risico op. Wat kan worden voorkomen door zelf bijv. het been te markeren met een stift. Dat helpt niet dat je prostaat ten onrechte wordt verwijderd zoals mei 2013 gebeurde.

Ziekenhuisbacterie oplopen

Een ziekenhuisbacterie is een organisme dat bestand is tegen verschillende soorten antibiotica. Ieder jaar raakt 7% van de patiënten in Nederland ermee besmet. De zogenaamde MSRA-bacterie is de bekendste. De ziekenhuisbacterie dankt zijn bestaansrecht aan het feit, dat het ziekenhuis nu eenmaal een verzamelplaats is van verzwakte mensen. Een ideale voortplantingssituatie dus. Het probleem is vooral dat de ziekenhuisbacterie ongevoelig is voor antibiotica. Gevolgen van besmetting kunnen variëren van onschuldige pukkel tot botinfectie, bloedvergiftiging e.d.

Achtergebleven operatiemateriaal in je lichaam

In Nederland worden jaarlijks bijna 1,5 miljoen operaties verricht. Soms blijven er gaasjes, klemmetjes, hechtnaalden e.d. achter in het lichaam, wat tot ernstige gevolgen kan leiden, zoals een bloeding of infectie. Het schijnt jaarlijks om zo’n duizend gevallen te gaan. Door de gebruikte spullen zowel voor als na de operatie te tellen, tracht het personeel deze blunders te voorkomen. Maar daar schijnt het doorgaans nogal eens aan te schorten.

Wakker worden tijdens de operatie

Jaarlijks ontwaken 1000 tot 2000 Nederlanders te vroeg uit de narcose. Ze ervaren dan de operatie en voelen soms zelfs pijn. Door de toegediende spierverslappers kunnen ze echter niet reageren. Het verschijnsel dat je tijdens narcose wakker wordt maar niet kunt reageren wordt ook wel awareness genoemd. Vooral vrouwen bij een keizersnede en slachtoffers van ernstige verkeersongevallen zijn de groepen waar deze nachtmerrie zich voordoet. Aangezien in die gevallen de narcose vaak minder diep is, vanwege medische redenen. Maar ook tijdens een hartoperatie is het risico op awareness groter, mogelijk vanwege de grote veranderingen in de bloedcirculatie.

Falende apparatuur

Doordat de medische techniek voortschrijdt worden de apparaten steeds ingewikkelder en soms zijn er problemen met de toepassing, vanwege onvoldoende kennis van het bedienend personeel. Volgens de inspectie voor de gezondheidszorg heeft weigerende apparatuur vaak ook te maken met gebrekkig onderhoud. Tientallen sterfgevallen doen zich jaarlijks voor in ziekenhuizen door fouten met medische apparatuur.

Foute medicijnen

Volgens cijfers uit 2006 gaat het in ca 25% van alle toedieningen wel eens mis. Meestal betreft het dan onjuiste dosering, verkeerd tijdstip, verkeerde manier van toediening, of verkeerde medicijnen. Zelden leidt het echter tot levensbedreigende situaties.

Operatie Personeel

Soms lijden onderlinge spanningen en ruzies tot een verhoogd risico voor de te opereren patiënt. Ooit haalde het Radboud ziekenhuis in Nijmegen zelfs het nieuws wat dit betreft.

30.000 patiënten

De meeste mensen komen er gelukkig gezonder uit dan ze er in gaan, maar toch komen er ook jaarlijks 30.000 mensen met meer ellende uit dan ze er in gaan. Zelfs 1735 personen overlijden jaarlijks door foutief medisch handelen. Dit is 4% van alle patiënten die per jaar sterven in het ziekenhuis.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery roomVerkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery roomDe verkoeverkamer oftewel uitslaapkamer is een plaats in het ziekenhuis waar de patiënt na de operatie heen gaat om bij…
Borstverkleining: voorbereiding op de operatieEen borstverkleining is een ingreep die onder narcose plaatsvindt. Het is dus een operatie waar je je op voor moet berei…
Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Een operatie is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis. Daarbij komt ook nog dat u in principe nuchter moet zijn…
Wakker tijdens narcose: hoe te voorkomen?Wakker tijdens narcose: hoe te voorkomen?In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een patiënt zijn een operatie wakker wordt. De narcose werkt dan niet op…

Knuffelurn verzacht verdriet na overlijdenKnuffelurn verzacht verdriet na overlijdenSoms is het verlies van een dierbare maar moeilijk te accepteren. Volwassenen, maar ook kinderen willen graag bij de ove…
Reisziekte, oorzaak en behandelingReisziekte, oorzaak en behandelingOnder reisziekte worden verstaan zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. De meest voorkomende symptomen van reisziekte zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Libelle 2009
  • Vrouw, 13 maart 2015
  • Vriendin 15 april 2015
  • AD 28-9-2015
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.