Borstverkleining: voorbereiding op de operatie

Een borstverkleining is een ingreep die onder narcose plaatsvindt. Het is dus een operatie waar je je op voor moet bereiden. Zo moet je bijvoorbeeld nuchter op de operatiekamer verschijnen. De meeste ziekenhuizen of privéklinieken geven adviezen mee ter voorbereiding op de operatie. Een overzicht.

Tas met persoonlijke spullen

Bij een borstverkleining verblijf je altijd één nachtje in het ziekenhuis of de kliniek. Bij complicaties kan dit soms langer duren. Meestal mag je naar huis als de drains (om vocht en bloed af te voeren) veilig verwijderd kunnen worden. Zorg dus voor een tasje met persoonlijke spullen zoals pyama's, makkelijke zittende kleding en een toilettas. Leesvoer en wat muziek zorgen voor een prettige afleiding, neem dit vooral ook mee.

Nuchter zijn

Bij elke operatie onder narcose is het van groot belang dat je nuchter bent. Word je 's morgens vroeg geopereerd? Dan mag je vaak vanaf 00.00 uur 's nachts niet meer eten of drinken. Als je 's middags wordt geopereerd mag je vanaf 's morgens 6.00 uur meestal niets meer nuttigen. Het is belangrijk om nuchter te zijn zodat je niet gaat braken tijdens de operatie. De anesthesist of verpleegkundige informeert je hier van te voren uitgebreid over.

Niet roken bij borstverkleining

Roken is altijd slecht voor de gezondheid. In de periode rondom de borstverkleinende operatie wordt aangeraden helemaal niet te roken. Enerzijds omdat hoesten slecht is voor druk op de borst (en erg pijnlijk). Anderzijds is de doorbloeding van rokers slechter. En deze doorbloeding is juist van groot belang voor een goede wondgenezing na de borstverkleining.

Kleding en persoonlijke bezittingen tijdens de operatie

Vlak voor de operatie komt de plastisch chirurg om het gebied van de borsten af te tekenen. Hierna krijg je van de verpleegkundige een speciaal operatiehemd. Het is verplicht dit operatiehemd tijdens de operatie te dragen. Na de operatie worden de borsten ingetaped en kun je gemakkelijk zittende kleding aan.

Tijdens de borstverkleinende operatie mag je het volgende niet dragen
  • horloge
  • ringen
  • armbanden
  • piercings
  • make-up
  • nagellak
  • (gekleurde) kunstnagels

Een bril, contactlenzen, hoortoestellen of eventuele gebitsprotheses worden op de verpleegafdeling achtergelaten. Als je één van deze dingen echt nodig hebt kun je dit van te voren met de verpleegkundige bespreken.

Operatiekamer

Vlak voor de operatie krijg je van de verpleegkundige pijnstillers en soms kalmeringstabletjes om wat rustiger en slaperiger te worden. Je hoeft dit zelf niet mee te nemen naar het ziekenhuis. Als alle voorbereidingen zijn getroffen wordt je naar de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling gebracht. Kort hierna ga je naar de operatiekamer waar de borstverkleining plaatsvindt.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstverkleining: Informatie operatie, ervaringen en kostenOver borstvergroting is er veel informatie te vinden, zowel bij reguliere ziekenhuizen als bij particuliere esthetische…
Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
De borstverkleining: verkleinende mammoplastiekDe borstverkleining: verkleinende mammoplastiekWat betreft borsten lijkt de natuur niet bepaald rechtvaardig... de ene vrouw vindt dat zij te kleine borsten heeft en w…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…

Haptonomie: leren om contact met je gevoel te makenHaptonomie: leren om contact met je gevoel te makenMet haptonomie kan iemand weer in contact komen met zijn gevoel. Het leert mensen om als het ware weer te voelen. Licham…
Wat is de beste creatine?Er zijn vele soorten creatine op de markt, maar wat is nu de beste creatine? Lees hier de waarheid van de verschillende…
Bronnen en referenties
  • www.asz.nl
  • www.borstenforum.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.