De borstverkleining: verkleinende mammoplastiek

De borstverkleining: verkleinende mammoplastiek Wat betreft borsten lijkt de natuur niet bepaald rechtvaardig... de ene vrouw vindt dat zij te kleine borsten heeft en wil een borstvergroting, de andere vrouw heeft juist last van haar grote borsten en wenst een borstverkleining. Zeer grote borsten kunnen net zo veel ongemak en leed veroorzaken als kleine borsten. Wanneer je echt last hebt van je grote borsten kan je een borstverkleining overwegen. Dit wordt ook wel verkleinende mammoplastiek genoemd.
Grote borsten worden door velen als hét schoonheidsideaal gezien. Sla een tijdschrift open en de in het oog springende grote borsten komen je tegemoet. Toch wordt het hebben van grote borsten niet altijd als even mooi en handig ervaren. Wanneer borsten in omvang toenemen, nemen zij ook in gewicht toe. Dit kan lichamelijke klachten zoals rugpijn veroorzaken. Daarnaast worden sommige vrouwen gepest met hun grote borsten, of passen de borsten niet bij het (kleinere) lichaam. Jaarlijks worden er vele borstverkleinende operaties uitgevoerd.

Wat gebeurt er tijdens een borstverkleining?

De borstverkleining wordt in principe uitgevoerd door de afdeling plastische chirurgie van een ziekenhuis of een gespecialiseerde kliniek. Bij een borstverkleining worden de borsten opnieuw vormgegeven door het verwijderen van overtollig weefsel. De grootte en het gewicht van de borsten nemen hierbij af. De ingreep vindt plaats onder volledige narcose.

'Het anker'

Er zijn verschillende manieren om borsten te verkleinen. De meest gebruikte manier van borstverkleining is de methode die 'het anker' genoemd wordt. Bij deze methode wordt er een incisie (snede) om de areola (tepelhof), van de areola naar beneden en een in de borstplooi gemaakt. Het overtollig weefsel wordt verwijderd, en de tepel en areola worden hoger geplaatst. De huid aan de zijkanten van borsten en rondom de areola wordt strakgetrokken. Vervolgens worden de wonden gesloten en worden de borsten verbonden.

Hoelang duurt de borstverkleinende operatie?

De ingreep an sich neemt ongeveer 2 tot 4 uur in beslag. De herstelperiode is echter veel langer. Je moet er zeker op rekenen dat je 14 dagen uit de running bent. De hechtingen worden na ongeveer twee weken verwijderd, en je moet minstens een maand een ondersteunende beha dragen.

Borstverkleining: pijn en littekens

De borstverkleining is een ingreep die de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden. Er moet echter gerealiseerd worden dat de ingreep erg zwaar is. Dit wordt dikwijls onderschat.

De eerste weken na de operatie hebben vrijwel alle vrouwen last van erg pijnlijke en zeer gevoelige borsten. Dit kan meerdere weken aanhouden. De operatie levert littekens op: de littekens zijn onvermijdelijk en kunnen door de locatie meer opvallen dan littekens op andere plaatsen. De eerste maanden is er veelal sprake van rode, bobbelige littekens. Geleidelijk aan vervagen deze littekens en worden minder zichtbaar.

Door de operatie ontstaan er tevens zwellingen en bloeduitstortingen, welke meerdere weken aan kunnen houden. Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden goed zichtbaar. De resultaten van de borstverkleining zijn permanent, tenzij je veel aankomt, dan kunnen je borsten ook weer in omvang en gewicht toenemen.

Aandachtspunten bij borstverkleining

Hoewel veel vrouwen vooral op jongere leeftijd klachten ervaren doordat zij bijvoorbeeld met school moeten gymen, uitgelachen worden door klasgenoten en zich schamen voor of onzeker voelen over de borsten, is het verstandig om pas ná het 20e levensjaar een borstverkleining te ondergaan. Je borsten zijn pas op dat moment uitgegroeid waardoor het resultaat het beste is.

Je dient er rekening mee te houden dat er een aantal risico's kleven aan de borstverkleinde ingreep. Naast de algemene risico's die aan elke operatie kleven, bestaat het risico dat men minder gevoel in de tepels ervaart, men geen borstvoeding meer kan geven of dat de tepels scheef staan. In zeer, zeer zeldzame gevallen wordt het tepelweefsel afgestoten.

Het alternatief voor borstverkleining: liposelectie

Liposelectie is het voorzichtig en zeer precies verwijderen van lokale vetophopingen. De vetcellen kunnen door toediening van een speciale salineoplossing voor de ingreep vloeibaar gemaakt worden waardoor de ingreep gepaard gaat met minder bloeduitstortingen, minder pijn en een gelijkmatiger en rustiger herstel.

Liposelectie is daarmee een gunstig alternatief voor vrouwen die opzien tegen de zware ingreep. Liposelectie is met name geschikt voor (jonge) mensen met een goede kwaliteit huid, waarbij het weefsel voor het grootste gedeelte uit vet bestaat. Liposelectie is ook een oplossing voor ongelijke borsten of voor het verbeteren van de resultaten van de borstverkleining.

Een groot pluspunt van liposelectie is dat de tepelgevoeligheid en mogelijkheid tot borstvoeding geven vrijwel niet nadelig beïnvloed wordt.
© 2009 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
Borstverkleining: Informatie operatie, ervaringen en kostenOver borstvergroting is er veel informatie te vinden, zowel bij reguliere ziekenhuizen als bij particuliere esthetische…
Help, mijn borsten worden groter!Help, mijn borsten worden groter!Veel vrouwen zouden graag grote borsten willen, maar wat nou als je al een flinke boezem hebt en je merkt dat je borsten…
Borstverkleining: voorbereiding op de operatieEen borstverkleining is een ingreep die onder narcose plaatsvindt. Het is dus een operatie waar je je op voor moet berei…
Psychosociale hulp: bepaald geen luxePsychosociale hulp: bepaald geen luxeInternationale hulp aan gebieden met een oorlogsverleden moet meer omvatten dan voedsel, medicijnen, onderdak en onderwi…
Bronnen en referenties
  • Roberto en Viel, M. De beautybijbel (2008)

Reageer op het artikel "De borstverkleining: verkleinende mammoplastiek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Melod
Gepubliceerd: 15-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!