Help, mijn borsten worden groter!

Help, mijn borsten worden groter! Veel vrouwen zouden graag grote borsten willen, maar wat nou als je al een flinke boezem hebt en je merkt dat je borsten nog groter worden?

Groei borsten

Een meisje begint in de puberteit borsten te krijgen, op dat moment weet ze niet hoe groot haar borsten uiteindelijk worden. De borsten groeien in een paar jaar uit tot volwassen exemplaren. Helaas zijn veel vrouwen niet tevreden over hun borsten. Ze zijn te groot, te klein, hangen teveel, de tepels zijn te klein of te groot. Je hebt dan de keuze om je borsten te accepteren zoals ze zijn of je borsten operatief te laten veranderen.
Wanneer je voor jouw gevoel wel de goede maat borsten hebt of er niets aan wilt laten veranderen, dan kun je toch op gegeven moment bemerken dat je borsten veranderen. Ineens past de maat BH die je draagt niet goed meer, je borsten lijken te groot geworden of je BH is gekrompen. Meestal zal het eerste het geval zijn.

Hoe kunnen borsten groter worden?

Wanneer je bemerkt dat je borsten groter zijn geworden, dan is er een aantal mogelijke aanleidingen te noemen, die de groei hebben veroorzaakt.
  • Je bent in gewicht toegenomen: wanneer je aankomt, dan wordt alles aan je lijf wat dikker, ook je borsten. Het kan zijn dat je zelfs een BH moet kopen die één of twee maten groter is. Ben je heel veel kilo's aangekomen, dan kan de omvang van je borsten nog meer zijn toegenomen en heb je een nog grotere maat BH nodig.
  • Je bent begonnen met het slikken van de pil: door het slikken van de pil, wordt het niveau aan hormonen in ons lichaam verhoogd. Door de toename van hormonen kunnen de borsten gespannen en pijnlijk zijn. Ook kan er een toename in omvang zijn. Dit zal echter geen hele grote groei zijn, meestal één cupmaat, soms twee.
  • Je gebruikt medicijnen die de groei van de borsten veroorzaken: bijvoorbeeld bepaalde middelen tegen jeugdpuistjes. Deze middelen kunnen net als de pil hormonen bevatten. Deze hormonen zorgen ook weer voor groei van de borsten. De hoeveelheid groeit hangt af van de dosering van de medicijnen.
  • Ouder worden: sommige vrouwen bemerken dat hun borsten blijven groeien naarmate ze ouder worden. Dit kan samenhangen met de toename in gewicht, maar ook wanneer een vrouw lange tijd de pil heeft geslikt, meerdere malen zwanger is geweest en hormonen in de overgang heeft gebruikt, kan het zijn dat de borsten flink in omvang zijn toegenomen.
  • Zwangerschap: Al vanaf het eerste begin in de zwangerschap kunnen de borsten in omvang toenemen. In de eerste tijd kun je ook last hebben van pijnlijke en gespannen borsten. Dit komt ook door veranderingen in de hormoonhuishouding. Bij de één worden de borsten na de zwangerschap weer kleiner, maar bij de ander blijven ze groter dan ze voor de zwangerschap waren.

Wat te doen als je je borsten te groot vind worden?

Wanneer je je borsten te groot vindt, dan is het belangrijk eerst te weten waardoor je borsten zo zijn gegroeid. Wanneer het komt doordat je bent aangekomen, dan zullen je borsten weer kleiner worden als je afvalt. Komt de groei door pilgebruik, dan is het goed om eens te kijken naar een ander voorbehoedsmiddel zonder hormonen (b.v. condooms of sterillisatie).
Is de groei van je borsten niet duidelijk ergens het gevolg van, dan kun je ervoor kiezen een borstverkleining te laten uitvoeren. Een borstverkleining geeft echter niet de garantie dat je borsten klein blijven. Het kan zijn dat je borsten later toch weer groter groeien en dat ze uiteindelijk weer even groot zijn als voor de borstverkleining.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer je borsten plotseling onverklaarbaar veel in omvang toenemen, wanneer je advies nodig hebt over een ander voorbehoedsmiddel en wanneer je een borstverkleining overweegt, dan is het goed om een bezoek aan je huisarts te brengen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
Borstverkleining: Informatie operatie, ervaringen en kostenOver borstvergroting is er veel informatie te vinden, zowel bij reguliere ziekenhuizen als bij particuliere esthetische…
Help, mijn borsten worden kleiner!Help, mijn borsten worden kleiner!Je borsten beginnen te groeien in de puberteit, na een aantal jaar zijn ze uitgegroeid en moet je het doen met het forma…
De borstverkleining: verkleinende mammoplastiekDe borstverkleining: verkleinende mammoplastiekWat betreft borsten lijkt de natuur niet bepaald rechtvaardig... de ene vrouw vindt dat zij te kleine borsten heeft en w…

Beauty: Haarstijlen, kleuren en materialenBeauty: Haarstijlen, kleuren en materialenIeder seizoen brengt weer nieuwe haarkleuren en stijlen met zich mee. Soms uitgesproken en soms heel basaal, je vindt he…
10 vreemde en extreme beauty behandelingen10 vreemde en extreme beauty behandelingenWist je dat er cosmetica bestaat op basis van slangengif, uitwerpselen, slakkenslijm en placenta? Heb je last van ruwe v…
Reactie

Prive, 10-09-2012
Hoi ik ben 12 jaar en mn borsten zijn al heel groot terwijl ik maar 36 kilo weeg en 1.56 lang ben kunnen jullie helpen hoe dat komt Reactie infoteur, 11-09-2012
Wanneer je 12 jaar bent moet alles nog een beetje in de juiste verhoudingen gaan groeien. Waarschijnlijk groei je nog wel wat in de lengte en ga je zeker nog zwaarder worden. Dan past de grootte van je borsten beter bij je figuur.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.