Verkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery room

Verkoeverkamer, uitslaapkamer, recovery room De verkoeverkamer oftewel uitslaapkamer is een plaats in het ziekenhuis waar de patiënt na de operatie heen gaat om bij te komen van de narcose. Hoe werkt de verkoeverkamer, hoe lang moet je er blijven en is bezoek toegestaan?

De verkoeverkamer: uitslaapkamer

In het Engels heet het de recovery room, in het Nederlands de verkoeverkamer, ook wel de uitslaapkamer genoemd. Ieder ziekenhuis heeft meerdere verkoeverkamers. De verkoeverkamer is verbonden aan de operatiekamer. Patiënten die op de operatiekamer behandeld zijn, gaan vaak eerst een tijd naar de verkoeverkamer op bij te komen.

Op de verkoeverkamer werken verplegers/ verpleegsters die speciaal zijn opgeleid om mensen vanuit de narcose te begeleiden. Zij waken er voor dat de patiënt goed bijkomt, controleren de lichaamsfuncties en grijpen eventueel in bij problemen. Er kunnen meerdere patiënten tegelijk op de verkoeverkamer ondergebracht worden.

Doelstelling

Na een operatie, waarbij narcose is toegepast, zal de patiënt bij moeten komen. De narcose wordt stopgezet en het kan nu enige tijd duren voordat de patiënt wakker is. Dit wakker worden moet onder begeleiding gebeuren: het is dus niet mogelijk de patiënt zomaar op een gewone kamer neer te leggen.

De verpleegkundigen die op de verkoeverkamer werkzaam zijn, houden de patiënt nauwlettend in de gaten. Sommige patiënten worden onrustig wakker en slaan om zich heen, waarbij eventuele infusen losgetrokken kunnen worden of de patiënt zichzelf bezeerd. Er wordt voor gewaakt dat dit niet gebeurt. Soms is de patiënt misselijk van de narcose. Dit komt vooral bij algehele anesthesie (narcose) voor. De verpleging kan hier medicijnen voor geven. Verder wordt bekeken of er sprake is van pijn bij de patiënt, zodat er pijnstillende middelen gegeven kan worden. Er wordt ook in de gaten gehouden of de patiënt goed hersteld van de operatie.

Ook wanneer er sprake is van lokale verdoving tijdens een operatie, wordt de patiënt in de meeste gevallen na de operatie naar de verkoeverkamer gebracht. Over het algemeen ligt een patiënt met lokale verdoving hier minder lang dan patiënten die onder narcose zijn geweest. De reden dat patiënten met lokale verdoving ook naar de verkoeverkamer gaan, is het feit dat ook bij hun complicaties op kunnen treden.

Bezoek ontvangen

Om alles soepel te laten te verlopen en om de rust van de andere patiënten te waarborgen, wordt bezoek op de verkoeverkamer niet toegestaan. In een enkel geval is het voor ouders van kleine kinderen wel mogelijk om aanwezig te zijn op de verkoeverkamer. Dit moet altijd vooraf worden besproken. Bezoek is wel welkom nadat de patiënt op de gewone kamer ligt.

Hoe lang op de verkoeverkamer?

Uitslapen doe je op de verkoeverkamer. De patiënt mag pas van de verkoeverkamer als deze volledige bij kennis is en als blijkt dat alles goed verloopt. De meeste patiënten verblijven één tot enkele uren in de verkoeverkamer. Daarna worden ze teruggebracht naar de eigen kamer.

Soms verblijft een patiënt één of meerdere nachten op de verkoeverkamer, omdat deze speciale zorg of bewaking nodig heeft. In een enkel geval wordt de patiënt vanuit de verkoeverkamer terug naar de operatiekamer gebracht, omdat er iets mis blijkt te gaan.

Dood tijdens of na de narcose

Het komt niet heel vaak voor maar het is niet onmogelijk dat een patiënt niet meer wakker wordt uit de narcose of terug glijdt in de narcose. In deze gevallen is er vaak sprake van een verlengde werking van de narcose. De patiënt loopt een beroerte of een hersenbeschadiging op waardoor deze niet meer wakker wordt uit de narcose. Risicopatiënten worden daarom altijd nauwlettend in de gaten gehouden worden en krijgen extra aandacht.

Jaarlijks sterven er elf patiënten als gevolg van directe narcosefouten. In de jaren '70 van de vorige eeuw waren dit nog ruim 200 doden per jaar. Vaker overlijden patiënten tijdens of na een narcose door onderliggende ziekten die ze al hadden, en te zwak blijken voor een narcose.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Wie de operatie en/of de narcose vergoed krijgt via de zorgverzekering, wat in de meeste gevallen zo is, krijgt ook het verblijf op de verkoeverkamer vergoed. Dit vormt een onderdeel van de totale behandeling: de verkoeverkamer staat in verbinding met de narcose of lokale verdoving. In een aantal gevallen wordt een narcose niet vergoed: wanneer het ongebruikelijk is om narcose toe te passen en deze toch wordt toegepast op verzoek van de patiënt zelf. Informeer hiernaar bij de eigen zorgverzekeraar.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekenhuizen in NederlandZiekenhuizen in NederlandIedereen komt wel eens in het ziekenhuis. Dit kan voor jezelf zijn, maar ook om iemand een bezoekje te brengen. Ziekenhu…
Naar het ziekenhuis? Dit artikel helpt u op wegBijna iedereen komt in zijn leven wel eens bij het ziekenhuis terecht ookal is het maar om een bezoekje te brengen. Ziek…
Behandeling van een liesbreuk bij kinderenBehandeling van een liesbreuk bij kinderenBij volwassenen is een liesbreuk een zwakke plek in de buikwand die verstevigd kan worden door er een soort 'matje' in t…
Het roesje bij een medische ingreepHet roesje bij een medische ingreepWanneer je een medische ingreep of onderzoek moet ondergaan, kan het zijn dat je een roesje krijgt. Wat is een roesje pr…

Ziekte van Paget: botziekte en borstkankerZiekte van Paget: botziekte en borstkankerDe ziekte van Paget kent twee verschillende vorm: een botziekte met versnelde botafbraak en botopbouw, en een vorm van b…
Hartkloppingen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsHartkloppingen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsHet kan je een erg angstig gevoel geven als je opeens merkt dat je hart abnormaal snel gaat kloppen. Bij hartkloppingen…
Bronnen en referenties
  • http://www.anesthesiologie.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.