Naar het ziekenhuis? Dit artikel helpt u op weg
Bijna iedereen komt in zijn leven wel eens bij het ziekenhuis terecht ookal is het maar om een bezoekje te brengen. Ziekenhuizen zijn vaak groot en er zijn soms meerdere ziekenhuizen per provincie. In dit artikel wordt u een beetje op weg geholpen naar het ziekenhuis.
Hoe komt u terecht bij het ziekenhuis?
Meestal komt u terecht bij het ziekenhuis als u doorverwezen wordt door een huisarts. Dit kan direct na een afspraak met de huisarts zijn of later na eventuele onderzoeken. Het kan ook zijn dat u eerste hulp nodig heeft, als u met de ambulance opgehaald moet worden of als u naar de spoedeisende hulp moet kunt u in principe direct naar het ziekenhuis.
Mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn maken meestal direct een nieuwe afspraak voor eventuele controles in het ziekenhuis.
Welk ziekenhuis?
De meeste kiezen voor een ziekenhuis die dichtbij huis is echter heeft u het niet altijd voor het kiezen. Sommige ziekenhuizen kunnen bepaalde operaties niet uitvoeren die bij andere ziekenhuizen weer wel kunnen. Het kan zijn dat de huisarts u aangeeft bij welk ziekenhuis u moet zijn. Als u nog nooit bij dat ziekenhuis bent geweest zult u een ponsplaatje aan moeten vragen, dit kan binnen het ziekenhuis zelf en is tegenwoordig binnen enkele minuten geregeld. Om het ponsplaatje aan te vragen moet u alleen wel uw identiteitskaart kunnen aantonen en een verzekeringspas of zorgpas. Met het ponsplaatje kunnen de artsen en verpleegkundige op alle afdeling gemakkelijk uw gegevens zien voor bijvoorbeeld uw dossier.
Waar gaat u heen in het ziekenhuis?
Dit is afhankelijk van de medische klachten, de meeste mensen worden in eerste instantie doorverwezen naar de polikliniek. Op de afdeling polikliniek worden afspraken gemaakt, kleine consulten, onderzoeken en behandelingen verricht. U kunt altijd aan uw huisarts vragen op welke afdeling u moet zijn, vaak staan er duidelijke bordjes die u de weg wijzen in het ziekenhuis. Als u bij een afdeling aankomt is er een balie waar u zich kunt melden, vaak laat u uw ponsplaatje hier even achter. U zult waarschijnlijk nog even plaats moeten nemen in de wachtkamer hou er altijd rekening mee dat afspraken kunnen uitlopen, neem voldoende de tijd en wees geduldig.
Een operatie
Als u een operatie ondergaat kan het zijn dat u dezelfde dag weer buiten staat maar het kan ook zijn dat u een paar dagen moet blijven om te herstellen en zodat er nog medische hulp bij eventuele complicaties bij de hand is. Voor een operatie is er meestal een wachtlijst tenzij het om eerste hulp gaat.
Wat neemt u mee?
- gewone kleding
- schoenen
- pantoffels/slippers
- pyama
- badjas
- wat voor vermaak zoals bijvoorbeeld een boekje
- ponsplaatje
- bewijs van inschrijving ziektekostenverzekering
Nuchter
Het kan zijn dat u nuchter naar het ziekenhuis moet voor bijvoorbeeld een narcose of onderzoek in de maag. Als u in de ochtend naar het ziekenhuis moet betekend dit dat u na 12uur s'nachts niks meer mag eten en/of drinken. Als u in de middag naar het ziekenhuis moet betekend dit dat u na 8uur in de ochtend niks meer mag eten en/of drinken. Er wordt aanbevolen die ochtend enkel een beschuitje te eten en water of thee te drinken. Niet roken hoort overigens ook bij het nuchter zijn. Zorg dat u als het mogelijk is vervoerd kan worden naar het ziekenhuis zodat u voorkomt dat u flauw wordt van de honger tijdens het autorijden.
Bezoekuren
De bezoekuren verschillen per ziekenhuis, meestal zijn er 2 á 3 bezoekuren per dag. Naaste gezinsleden zoals bijvoorbeeld ouders van een kind dat opgenomen is of andersom mogen ten alle tijden een bezoek brengen. Bezoekers mogen niet roken in het ziekenhuis en telefoons behoren uit te staan of op vliegtuigmodus.