De maagverkleining ofterwijl de Gastric Bypass

Een maagverkleining wordt ook wel een Gastric Bypass genoemd. Een Gastric Bypass is een operatieve ingreep wat u helpt met afvallen. Uiteraard krijgt u een Gastric Bypass niet zomaar en daarom volgen er eerst gesprekken om te kijken of u in aanmerking komt. In dit artikel leest u alles over een Gastric Bypass

Waarom geen maagband?

De maagband (ook wel maagring of lapband genoemd) werd vroeger veelal geplaatst als laatste middel om af te vallen. Het was een makkelijke techniek en mede daarom relatief goedkoop. Bij een maagband word er als het ware een ringetje om de maag geplaatst die de maag in twee delen verdeeld, de kleine en de grote maag. De ring kan breder en dunner gemaakt worden door deze in te spuiten. Het voedsel komt dan eerst in de kleine maag en zakt daarna in de grote maag. Deze ingreep blijkt echter niet voor iedereen te helpen bij het afvallen en er kunnen complicaties volgen zoals:
  • men houd een honger gevoel omdat het deel wat verbonden is met de hersenen niet weg wordt gehaald
  • veel gezond voedsel is moeilijker verteerbaar dan ongezond voedsel waardoor men makkelijker naar ongezond voedsel zal grijpen omdat men gezond voedsel zoals sommige soorten vlees en groenten niet binnen te houden is
  • het kan zijn dat de maagband om de 5 jaar vervangen of aangepast moet worden wat het uiteindelijk toch een dure ingreep maakt
  • de maagband kan verschuiven waardoor deze wellicht weer verwijdert moet worden
De maagband kan na een tijd ook weer uitrekken. Als u dus steeds weer meer gaat eten kan de maag weer groter worden en zal het afvallen steeds moeizamer gaan.

Gastric Bypass

Gastric Bypass is de andere benaming voor een maagverkleining. Er zijn twee mogelijkheden wat betreft een maagverkleining:
  1. De dunne darm wordt halverwege de maag aangehecht, u kunt hierbij veel blijven eten maar de spijsvertering gaat veel sneller waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen
  2. De maag wordt met behulp van nietjes verkleind en de dunne darm wordt aan deze kleine maag aangehecht. De patiënt kan na deze operatie alleen nog maar kleinere porties verdeeld over de dag eten maar zal geen hongergevoel meer ervaren

Voor wie?

Een Gastric Bypass wordt alleen uitgevoerd bij mensen met morbide obesitas(ernstig overgewicht). Voor een Gastric Bypass komt men in aanmerking als men:
  • de ziekte van Chron heeft
  • bij zware long, hart en/of vaatziekte
  • bij een psychiatrische aandoening
  • als men zwanger wilt worden
Mensen met een BMI onder de 35 komen in principe niet in aanmerking. De BMI is een bepaalde verhouding tussen lengte en gewicht. Als u bijvoorbeeld als vrouw zijnde rond de 1.65 en u weegt rond de 95kilo dan ligt uw BMI rond de 35.

Waarom?

Mensen met extreem overgewicht hebben een kortere levensverwachting, dit omdat er dankzij overgewicht meer kans is op bepaalde lichamelijke problemen zoals bijvoorbeeld:
  • gewrichtsproblemen
  • diabetes
  • leverziekten
  • hartziekten
  • vaatziekten
  • slaap apnue
Dit zijn slechts enkele van de problemen die kunnen voorkomen bij mensen met overgewicht of problemen die zich kunnen ontwikkelen bij mensen met overgewicht.

Voor u een Gastric Bypass krijgt

Gaat u eerst in gesprek met uw huisarts, deze zal u mogelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis. Vervolgens krijgt u eerst nog afspraken met een diëtist, psychiater en de specialisten van het ziekenhuis. Allen bepalen mee of de operatie geschikt is voor u, mogelijk krijgt u dan de operatie vergoed. U zult na de operatie ook bij allen terugkomen om te kijken hoe het verlopen is en hoe het gaat.

Voor en na de operatie

Voor de operatie is het belangrijk dat u nuchter bent, de narcose is meestal ook vrij zwaar. De operatie wordt meestal laparoscopisch uitgevoerd waardoor u een paar kleine wondjes overhoud na de operatie. De verandering in de maag brengt echter wel wat te wegen, uw maag zal opnieuw moeten wennen aan eten en drinken. U blijft dan meestal ook afhankelijk van hoe het met u gaat ongeveer 3 dagen in het ziekenhuis. U zult in eerste instantie veel misselijkheid ervaren en wellicht kunt u in het begin ook weinig binnen houden. Het kan zijn dat u aan het infuus komt voor even zodat de maag eerst kan rusten. De eerste 10 dagen mag u enkel vloeibaar voedsel nuttigen.
Als u naar huis mag zullen snel de afspraken volgen met uw diëtist, deze helpt u verder in het proces.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Als je zwaarlijvig bent en gewicht wilt verliezen, dan kan dat heel wat tijd in beslag nemen. Een dieet volgen kan soms…
Overgewicht: door een operatie af van je overgewichtOvergewicht: door een operatie af van je overgewichtSommige mensen storen zich aan hun overgewicht of krijgen van hun dokter te horen dat ze er echt niet aan moeten doen om…
Gastric bypass surgeryGastric bypass surgeryObesitas is een aandoening die jaarlijks steeds meer slachtoffers maakt. In de afgelopen dertig jaar is de prevalentie v…
Overwegingen maagoperatie bij overgewichtOverwegingen maagoperatie bij overgewichtAls afvallen maar niet wil lukken en je hebt allerlei diëten gevolgd, dan wil je er alles aan doen om gewicht kwijt te r…

Naar het ziekenhuis? Dit artikel helpt u op wegBijna iedereen komt in zijn leven wel eens bij het ziekenhuis terecht ookal is het maar om een bezoekje te brengen. Ziek…
Lawaai bij werk en in vrije tijdLawaai bij werk en in vrije tijdLawaai en werken gaan niet goed samen. Lawaai kan reden zijn om slechter te kunnen concentreren. Het kan hoofdpijn veroo…
Reactie

Netty, 25-02-2013
Ik ben een vrouw van 1.65 en ik weeg 105 kilo. Ik heb een BMI van 39 maar ik heb daarnaast ook gewrichtsproblemen, kortademigheid. Ik lijd er psychisch erg onder dat ik zo zwaar ben. Alles gaat mij moeilijk af. Beweging gaat maar moeizaam. Een stuk lopen betekent hijgen van de moeheid. Ik wil weten of ik in aanmerking kom voor een gastric bypass met een BMi van 39 en gewrichtsklachten en mijn psychische klachten. Wilt u mij hierover mailen? Bedankt. Reactie infoteur, 03-03-2013
Dit zult u echt moeten laten beoordelen door uw eigen arts. Begin bij het begin door een afspraak te maken bij de huisarts. Die zal u waarschijnlijk adviseren eerst een diëtiste te bezoeken, bent u daar al eens mee in contact geweest?

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 18-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.