Overgewicht: door een operatie af van je overgewicht

Overgewicht: door een operatie af van je overgewicht Sommige mensen storen zich aan hun overgewicht of krijgen van hun dokter te horen dat ze er echt niet aan moeten doen omdat hun gezondheid gevaar loopt. Ze hebben vaak alle diëten al geprobeerd, ze voelen zich niet langer lekker in hun lichaam en krijgen last van de overtollige kilo’s. Als niets meer lijkt te helpen, lijkt een operatie de enige uitweg. Maar is zo’n drastische manier de manier en welke operaties zijn er allemaal?

Een operatie ondergaan om van je overgewicht af te komen

Een operatie ondergaan om van je overgewicht af te komen is een vrij drastische manier om te zorgen dat je van je obesitas afkomt. Toch laten steeds meer mensen zich opereren. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat alleen een operatie een duidelijke en duurzame gewichtsafname kan garanderen bij mensen met extreem overgewicht.

Welke soorten operaties zijn er om van overgewicht af te komen?

Er zijn verschillende soorten operaties die er voor zorgen dat iemand gewicht kwijtraakt. Deze operaties zijn in te delen in drie groepen:
 1. De restrictieve ingreep
 2. De malabsorptieve ingreep
 3. De ingreep die de restrictieve en malabsorptieve ingreep combineert

Wat is een restrictieve operatie bij overgewicht?

Bij een restrictieve operatie bij obesitas wordt de grootte van de maag verkleind. Iemand kan daardoor veel minder eten. Minder eten betekent dat er minder calorieën worden ingenomen en daardoor valt iemand af. De maagband en de maagverkleining zijn beide restrictieve ingrepen. Ze zijn het meest populair in Nederland.

Wat is een malabsorptieve ingreep bij overgewicht?

Bij een malabsorptieve ingreep gaat het om het verminderen van de opname van voedingsstoffen. Dit gebeurt door het passeren ook wel bypassen genoemd van een deel van de dunne darm. Daardoor wordt een deel van de calorieën en voedingstoffen die wel gewoon worden gegeten niet opgenomen. Eigenlijk worden strikt malabsorptieve operaties in Nederland niet of nauwelijks meer uitgevoerd. De patiënten stierven namelijk door ondervoeding, nierfalen of levercirrose omdat ze veel te weinig voedingsstoffen binnenkregen die wel nodig zijn voor een gezond lichaam. Wel zijn er nieuwere malabsorptieve ingrepen die deze nadelen niet hebben. Dit zijn onder andere Scoparione en de Duodenal Switch.

Wat is een restrictieve en malabsorptieve ingreep gecombineerd bij overgewicht?

De gecombineerde ingreep zorgt ervoor dat de maag verkleind wordt en een deel van de dunne darm gepasseerd. De Gastric Bypass is zo’n gecombineerde ingreep.

De voorwaarden voor een operatieve ingreep om obesitas te bestrijden

Mensen die zich willen laten opereren om zo hun obesitas te bestrijden moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • Leeftijd tussen 18 en 65 jaar
 • Een Body Mass Index die hoger is dan 40
 • Een Body Mass Index hoger dan 35, maar tegelijkertijd meerdere aandoeningen als gevolg van de obesitas
 • Meer dan 5 jaar morbide obees
 • Meerder pogingen zijn ondernomen om af te vallen
 • Er zijn geen ziekten die verantwoordelijk zijn voor het overgewicht
 • De bereidheid om na de chirurgische ingreep regelmatig op medische controle te gaan
 • Er zijn geen medische of psychologische redenen waardoor anesthesie of chirurgie niet mogelijk zijn
 • Geen overmatig alcoholgebruiker zijn
 • De bereidheid om vitamines in te nemen

Beoordeling voor een operatie tegen obesitas

Iemand die zich wil laten opereren voor overgewicht wordt gescreend door een team. Daarbij wordt per individu bekeken of de voordelen van een operatie opwegen tegen de nadelen, want die kleven aan elke operatie. Een uitgebreid onderzoek, zowel fysiek of psychisch maakt daar onderdeel van uit.

Risico’s en complicaties van een operatie tegen obesitas

Aan elke operatie kleven risico’s. In feite kan elke operatie het leven van iemand bedreigen, omdat nooit duidelijk is wat het lichaam doet als er in gesneden wordt en als er verdoving wordt toegediend. Bij een operatie tegen overgewicht neemt de persoon in kwestie daarna bovendien veel minder eiwitten, vitamines en mineralen op. Daardoor bestaat de kans op tekorten en in sommige gevallen zelfs ondervoeding. Dit risico is bovendien groter naarmate er meer passage is van de dunne darm. Het betekent dus dat een patiënt zijn leven lang voedingssupplementen moet nemen.

De resultaten van een operatie tegen obesitas

Natuurlijk verschillen de resultaten van een operatie tegen obesitas per persoon en per type operatie. Globaal geldt het volgende:

Gewichtsverlies:

 • Maagband 40 tot 50 procent van het overgewicht
 • Maagverkleining 40 tot 60 procent van het overgewicht
 • Gastric Bypass 60 tot 75 procent van het overgewicht

Het terugdraaien van de operatie:

 • Maagband: vaak
 • Maagverkleining: vaak
 • Gastric Bypass: zelden

De uitvoerbaarheid van de operatie:

 • Maagband: gemakkelijk
 • Maagverkleining: gemakkelijk
 • Gastric Bypass: moeilijker dan de maagband en de maagverkleining
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Als je zwaarlijvig bent en gewicht wilt verliezen, dan kan dat heel wat tijd in beslag nemen. Een dieet volgen kan soms…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Maagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatieMaagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatieZwaarlijvige mensen vinden vaak een oplossing voor obesitas dankzij een maagoperatie, waardoor de bijhorende gezondheids…
Overgewicht: maatschappelijke opvattingenOvergewicht: maatschappelijke opvattingenGangbare opvattingen zoals: 'iemand die niets doet verbruikt geen energie', 'overgewicht is de fout van de persoon zelf'…

Succesvol afvallen met lekkere smoothiesSuccesvol afvallen met lekkere smoothiesSnel en eenvoudig afvallen, terwijl je nog steeds mag genieten van de heerlijkste drankjes, wie wil dat nou niet? Succes…
Hoe blijvend afvallen, zonder jojo-effectHoe blijvend afvallen, zonder jojo-effectJe vindt jezelf te zwaar, niet strak genoeg of wilt net die paar kilo's extra kwijtraken. Je wilt blijvend afvallen. Je…
Bronnen en referenties
 • D(IK)
 • www.slsinfo.nl
 • www.maagverkleining.nl
 • www.gastric-bypass.be
Reactie

Wim Vluggen, 13-10-2015
Zo een maag verkleining val dat onder het ziekenfondsverzekering en hoeveel tijd gaat daar inzitten? Reactie infoteur, 21-10-2015
Dat hangt er van af of u goed wordt gekeurd. Meestal moeten mensen eerst op eigen kracht afvallen en komen ze dan in aanmerking. Ook hangt het van uw ziektekostenverzekering af wat hij vergoedt en wanneer.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.