Overgewicht: maatschappelijke opvattingen

Overgewicht: maatschappelijke opvattingen Gangbare opvattingen zoals: 'iemand die niets doet verbruikt geen energie', 'overgewicht is de fout van de persoon zelf' en nog vele meer doen vlot de ronde in de maatschappij. Toch zijn deze opmerkingen veel te kort door de bocht. Zo verbruikt ons lichaam al 65% van onze dagelijkse energie aan onze stofwisseling en om te rusten. Overgewicht dat veroorzaakt is door zelf te veel te eten, is vaak een reactie op een abnormale omgeving. Kan een maagverkleining een oplossing bieden tegen overgewicht?

'Wie niets doet verbruikt geen energie'

Iemand die niet sport en veel stilzit zou geen energie blijken te verbruiken? Deze redenering is veel te kort door de bocht want maar liefst 65% van onze dagelijkse energie verbruiken we aan onze stofwisseling en om te rusten. Om onze organen in conditie te houden en onze lichaamstemperatuur goed te houden investeren we tonnen energie. Eens bewegen of sporten zorgt er wel voor dat we 'extra' energie verbruiken en onze conditie op peil houden, maar dat we geen energie zouden verbruiken door niets te doen klopt dus helemaal niet. Beter is om te zeggen dat 'wie niet extra sport of aan lichaamsbeweging doet verbruikt geen extra energie'. Meteen komt hier ook het gevaar naar boven voor mensen die 'denken dat ze te dik zijn' en willen lijnen. Wanneer iemand op minder vetreserve kan teren en toch een dieet wilt volgen kan het lichaam uitgeput worden (bv. ook door het overmatig willen sporten) en teveel energie verliezen die het lichaam normaal gebruikt om de dagelijkse benodigde energie te behouden.

'Overgewicht is de fout van de persoon zelf'

Je meerdere keren eens goed laten gaan (in de zin van bv. overmatig snoepen) kan al gauw voor dat maatje extra zorgen. Of je kan je zelf gewoon helemaal volproppen en geen rekening houden met je gewicht. Maar om nu echt te zeggen dat dik worden volledig je eigen keuze is klopt niet. Ernstig overgewicht kan normaal nooit een bewuste keuze zijn omdat te dik zijn ook ongezond is voor het lichaam en zo berokkent iemand die expres te dik is eigen schade aan het lichaam met bv. een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Vaak wordt het dik worden omschreven als 'een reactie op een abnormale omgeving'.

Wanneer iemand dan echt te dik is geworden blijkt dit vaak een uiting van een ongelukkige of moeilijke periode in het leven, waarbij het eten een soort van afreageren vormde. Die persoon heeft zich even niets meer aangetrokken van de schoonheidsidealen en zich eventjes goed laten gaan in vreetbuien. Hiernaast kan iemand met het syndroom van Cushing (dik zijn met medische oorzaak) er bovendien niet aan doen dat hij/zij verdikt.

Overgewicht wordt in de maatschappij ook gestimuleerd door de ruime aanwezigheid van calorierijke voeding. Denken we ook maar aan de vele snackbars, frituren, 'Quicks en McDonald's waar het vet ons letterlijk rond de oren vliegt.

Dat vetrijke voeding obesitas kan veroorzaken en algemeen ongezond is voor het lichaam heeft er bv. in Denemarken al voor gezorgd dat er ondertussen een belasting hierop is ingevoerd (2011).

'Overgewicht kan goed worden tegengehouden door een maagverkleining'

Ook al klopt het dat een maagring of een verkleining handig kan zijn om overgewicht tegen te houden, wordt hier al te vaak te weinig rekening gehouden met de negatieve gevolgen van zo'n operatie. Tot 40% procent krijgt na de operatie last van complicaties (pijn, krampen...). Die ene operatie zorgt er ook voor dat je heel je leven je eetgedrag zal moeten aanpassen en moet zien dat je bv. geen te grote happen neemt. Wat wel klopt is dat je door de maagverkleining de ziektes die gepaard gaan met obesitas (bv. suikerziekte) continu kunnen worden afgeremd. Maar indien het mogelijk is, is het dus beter dat je overgewicht door een gezond voedingspatroon en beweging probeert te vermijden.
© 2011 - 2020 Brunos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Maagverkleining: welke soorten "gastric bypass" zijn er?Als je zwaarlijvig bent en gewicht wilt verliezen, dan kan dat heel wat tijd in beslag nemen. Een dieet volgen kan soms…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Obesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenObesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenEen aangepaste voedings- en leefstijl, meer lichaamsbeweging en medicatie zijn de meest gebruikte behandelingen voor zwa…
Wat is obesitas en wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?Wat is obesitas en wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?Obesitas is een chronische ziekte. Dit betekent dat de ziekte gedurende een aanzienlijke periode aanwezig is. Er zijn tw…

Lekker lang levenLekker lang levenLekker lang leven ... wie wil dit niet. Nou, laat ik daar geen antwoord op geven, want er zijn genoeg (jonge) mensen die…
De lekker luie zondagDe lekker luie zondagAls je er gevoelig voor bent kan de westerse maatschappij je zomaar meenemen in het hectische bestaan. En laten de meest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohamed Hassan, Pixabay (bewerkt)
  • Tegengewicht (J.S en J.H), geciteerd in goed gevoel.

Reageer op het artikel "Overgewicht: maatschappelijke opvattingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brunos
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!