Wat is obesitas en wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?
Obesitas is een chronische ziekte. Dit betekent dat de ziekte gedurende een aanzienlijke periode aanwezig is. Er zijn twee manieren om te kunnen constateren of je te maken hebt met obesitas. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn dat men meer aanleg heeft voor het krijgen van zwaarlijvigheid. Vanwege deze aanleg kan het moeizamer zijn om de symptomen te verminderen. Er zijn gelukkig een aantal effectieve manieren om van deze aandoening af te komen wanneer het gerelateerd is aan de energiebalans van het lichaam. Werkt het om een streng dieet te volgen? Bestaan er nog meer methodes om van obesitas te kunnen genezen naast het bewust zijn van je eetpatroon?
Obesitas
Wat is obesitas precies?
Veelgebruikte synoniemen voor obesitas zijn onder andere zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas. Sinds 1998 wordt obesitas gekenmerkt als een chronische ziekte. Hierbij wordt er meer energie opgenomen dan dat het lichaam nodig heeft. Het overvloedige energie wordt in de vorm van voedsel ingenomen. Omdat het lichaam meer energie opneemt dan dat het lichaam verbrandt, neemt de lichaamsomvang toe. Hierdoor komt er een verhoogde hoeveelheid vetweefsel in het lichaam voor. Dit beperkt iemand in zijn of haar bewegingsvrijheid en zelfs gezondheid. Het belemmert hierdoor het dagelijkse functioneren waardoor dagelijkse activiteiten bemoeilijkt worden.
Waardoor ontstaat obesitas?
Meestal heeft deze ziekte meerdere oorzaken. Soms wordt het veroorzaakt door een ziekte zoals de ziekte van Cushing. Patiënten die de ziekte van Cushing hebben een verhoogde hoeveelheid cortisol in het bloed. Dit heeft te maken met de overactiviteit van de bijnieren. Ziektes zoals de ziekte van Cushing zijn genetisch vastgesteld. Stofwisselingsziekten die soms te maken hebben met de schildklier kunnen eveneens zwaarlijvigheid veroorzaken. Bij deze genetische ziekten is het "endocrien systeem" oftewel hormoonstelsel betrokken. Wanneer het hormoonstelsel uit balans is kunnen er problemen ontstaan bij het transport van bepaalde stoffen die zich in het lichaam bevinden. Hiernaast kan obesitas veroorzaakt worden door een energierijk dieet of het hebben van een eetziekte. Tegelijkertijd kan drank met een overvloed aan suiker de symptomen verergeren. Dit zorgt namelijk voor een overlast in de energiebalans van het lichaam. Stress en het hebben van te weinig slaap kan hierbij de situatie aanzienlijk verergeren.
Hoe weet men wanneer diegene last heeft van obesitas?
Overgewicht bepalen met de BMI
Met behulp van de "Body Mass Index" (BMI) kan worden bepaald of iemand een gezond gewicht heeft. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de lengte en gewicht van de desbetreffende persoon. Een BMI van tussen de 18,5 en 25 wordt als gezond bestempeld. Vanaf een BMI van dertig spreekt men van obesitas. Dit is een gewicht dat niet meer als standaard overgewicht gekenmerkt wordt. Vanaf een BMI van 40 wordt ook wel van "morbide obesitas" gesproken, een ziekelijke overgewicht.
Buikomtrek opmeten
Een andere methode om obesitas vast te stellen is door de buikomtrek op te meten. Het opmeten dient te worden gedaan rondom het smalste deel van de middel. Voor vrouwen is een buikomtrek vanaf meer dan 80 centimeter een teken dat er sprake is van overgewicht. Vanaf 88 centimeter is het risico vrij hoog voor het oplopen van gezondheidsklachten vanwege overgewicht. Bij mannen is dit echter pas na een buikomtrek van 102 centimeter.
Wat zijn de gevolgen van obesitas?
Er zijn talloze ernstige klachten die kunnen ontstaan vanwege het hebben van obesitas. Sommige klachten kunnen zelfs uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Een voorbeeld hiervan zijn hartklachten die door obesitas veroorzaakt worden. Hiernaast kan obesitas gewrichtsproblemen, diabetes, allerlei vaatziekten en een hoge bloeddruk veroorzaken. Overige aandoeningen die gepaard gaan met obesitas zijn onder andere:
- Artrose
- Onvruchtbaarheid
- Slaapapneu
- Suikerziekte
- Verhoogd cholesterolgehalte
- Overige ziektes zoals astma, jicht of zelfs depressie
Wat voor behandelingen zijn er tegen obesitas mogelijk?
Voor personen die last hebben van deze ziekte is het noodzakelijk om van levensstijl te veranderen. Er zijn professionele behandelingen beschikbaar voor de patiënt die ervoor zorgen dat men gezonder leeft. Hierbij wordt er gelet op het eten van gezond voedsel, het aannemen van een regelmatig slaappatroon en het ervoor zorgen dat de patiënt voldoende in beweging blijft. Het is aangeraden om hiernaast zelf bij te houden wat je per dag eet en drinkt. Het is afgeraden om maaltijden over te slaan omdat het lichaam juist zoveel mogelijk vet opslaat in tijden van voedselschaarste. Het is efficiënter om langzaam af te vallen ten opzichte van een snelle maar korte afvalsprint. Het is namelijk makkelijker vol te houden waardoor de kans op een terugval gering is. Dit geldt ook voor je voedselkeuze. Om een terugval te voorkomen is het van belang om niet plotseling een speciaal dieet te volgen. Als noodoplossing naast je leefpatroon is er een operatie mogelijk.
Het ondergaan van een operatie
Bij een operatie tegen obesitas wordt er een maagverkleining bewerkstelligd. Na de maagverkleining wordt aanbevolen om hiernaast van levensstijl te veranderen. De maagverkleining is namelijk geen totaaloplossing. Wanneer de oude trend namelijk voortgezet wordt kunnen er opnieuw complicaties ontstaan. Hiernaast zijn er bij operaties altijd risico's die meespelen. Een maagverkleiningsoperatie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Dit is inclusief de behandeling die men krijgt om de eigen levensstijl te veranderen.