Lekker lang leven

Lekker lang leven Lekker lang leven ... wie wil dit niet. Nou, laat ik daar geen antwoord op geven, want er zijn genoeg (jonge) mensen die geen nut (meer) zien in het leven of er klaar mee zijn. Maar laten we er vanuit gaan dat het gros van de mensen nog wel de lol van het leven ziet. Er zijn inmiddels tal van onderzoeken gedaan die opgeteld een arsenaal aan adviseren geeft. Doe er mee wat je goeddunkt.

Onderzoeken

De verzamelde onderzoeken dateren van 2008 t/m 2011 met de verantwoordelijke mensen onderaan dit artikel vermeld.
Maar wellicht zeker zo belangrijk, wat houdt ons zo bezig dat we maar onderzoeken blijven doen, deze blijven publiceren en we de inhoud gretig aan ons toe-eigenen. Dat kan niet anders zijn dan dat we een hang hebben naar een lekker lang leven.

Een lang leven

Medisch

Natuurlijk is de medische wereld zover ontwikkeld dat we ouderdomskwalen eerder aan kunnen pakken of zelfs kunnen voorkomen. En als er toch kwalen ontstaan, dan is de medische wereld zover dat we er vaak wel een oplossing voor hebben die het leven kan verlengen.

Inmiddels zijn we er wel achter gekomen dat we de langere levensduur ook prettig door willen komen en het bewustzijn om hier tijdig op in te spelen, is groter geworden. Of met andere woorden … als we gedurende onze jonge jaren een beetje verantwoord met ons leven omgaan, is de kans op een lekker lang leven groter. Spreekt voor zich dat er geen garanties gegeven worden, want die vooruitgang brengt uiteraard ook weer welvaartsziektes met zich mee. Maar er zijn wel wat zaken die het jonge leven aangenaam maken, maar wat ook goed werkt voor dat lekker lange leven. Voor wie niet alleen wil leven met enorme pieken en enorme dalen, zijn er mogelijkheden.

Gezondheid

Is het een open deur? Een beetje wel. Maar als je gedurende je hele leven enigszins verantwoord met je voedingspatroon omgaat, verhoogd het de kans om op een prettige manier oud te worden. Een verantwoord voedingspatroon zorgt voor de vitamines en mineralen die je lichaam gedurende het leven nodig heeft, voorkomt dat je veel te zwaar wordt, wat niet goed voor de beweging is en de botten zwaarder worden belast en e bloeddruk kan te hoog worden. Bovendien voelen veel mensen zich bij een zwaar overgewicht gewoon niet goed, wat ook het plezier wegneemt.
In het verlengde hiervan ligt uiteraard regelmatig bewegen en dat gaat gemakkelijker met een lichaam wat niet te veel overgewicht meeneemt. En let wel, lopend boodschappen doen, het huishouden, traplopen, de tuin schoonmaken of de hond in het bos uitlaten behoort hier ook toe.

Maar de gezondheid wordt ook bepaald door factoren buiten jezelf. Een belangrijke is je omgeving. Er zijn een 3-tal onderzoeken die uitwijzen dat leven in het groen je meer kans op een gezonde oude dag bieden. Maar daar zijn wel wat kanttekeningen bij, want er zijn een aantal grote steden die met de auto slecht te berijden zijn. Mensen lopen daar veel meer en dat is dan weer wel goed voor de gezondheid. New York is een voorbeeld waar mensen door noodgedwongen veel te lopen, langer leven.
Dat pleit er voor om ook als het wel kan de auto te laten staan voor de lokale boodschap, de kinderen van school ophalen, een bakje koffie bij een kennis in de omgeving gaan drinken of andere activiteiten die je in je eigen regio normaal met de auto doet.

Andere mensen

Andere mensen zijn ook belangrijk en met andere mensen bedoelen we de sociale omgeving van mensen. Bij een actief sociaal netwerk worden mensen gemiddeld ouder dan wanneer je in een sociaal isolement terechtkomt. Wat we toch nogal eens zien als mensen ouder worden en daarom pleit men ook steeds meer voor leefgemeenschappen vanaf een bepaalde leeftijd. Samen dingen doen, lachen en elkaar complimenteren met bepaalde zaken, zijn zaken die helpen in dit proces.

In Canada zijn de vrijwilligersactiviteiten gemeten en daaruit blijkt ook een rol als vrijwilliger, bij wat voor activiteiten dan ook, te helpen in dit proces. Als je vrijwilligerswerk je lichaam ook nog actief houdt, sla je twee vliegen in een klap.

Spreekt voor de meeste mensen wel voor zich dat de relatie koesteren ook een belangrijk aspect is. Niet uit gewoonte bij elkaar blijven, maar omdat je elkaar apprecieert, bewondert en je samen kunt lachen en leuke dingen kunt doen.

Minder TV kijken

Veel mensen kijken vele uren televisie per dag, maar al die uren belemmert je ook te bewegen. En dan is dat niet noodzakelijkerwijs sport, maar gewoon in huis bewegen, de tuin doen, opruimen in huis, een boodschapje doen of een rondje met de hond. Als je als volwassenen gemiddeld meer dan 5,5 uur per dag kijkt, kan je dat zomaar enkele jaren kosten.
Uitzonderingen die daarnaast veel bewegen daargelaten.

Bewust leven

Bewust leven is actief bezig zijn met je leven. Zaken constateren, je afspraken nakomen, lachen om zaken maar ook boos worden, zijn wat voorbeelden van bewust leven. Alles voor zoete koek slikken/consumeren maakt dat je kunt afstompen wat je geest min of meer verwaarloost, is het tegenovergestelde. Als je bewust leeft houdt je de geest scherp, blijf je echt “voelen” en vergroot het de kans op lekker oud worden. Althans, zo beweren twee onderzoekers uit Australië. Het helpt je zomaar aan 1 tot 1,5 jaar extra.

Tot slot

Lekker lang leven is een samensmelting van een fysiek en mentaal proces en laat je dit nu deels zelf kunnen beïnvloeden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dit doet beweging voor lichaam en geest!Dit doet beweging voor lichaam en geest!Dat sporten en bewegen gezond is voor het lichaam is algemeen bekend. Het houdt je fit, het verbetert je uithoudingsverm…
Wat houdt ouderen tegen om gezond te bewegen?Door technologische vooruitgang beweegt de mensheid veel minder dan gezond voor haar is. Deze immobiliteit geldt vooral…
De oorzaken van vermoeidheidDe oorzaken van vermoeidheidVermoeid zijn staat garant voor minder goed je leefwereld benaderen en slechter functioneren in het algemeen. Bij vermoe…
Mythen en Sagen - Eros en PsycheMythen en Sagen - Eros en PsycheHet verhaal van Eros en Psyche - de jongste dochter van Aphrodite en Adonis - is niet heel bekend in de Griekse Mytholog…

Schadelijke stoffen op kantoorSchadelijke stoffen op kantoorVeel mensen brengen een hoop tijd door op kantoor. Daardoor kom je in aanraking met meerdere schadelijke stoffen zonder…
Overgewicht: maatschappelijke opvattingenOvergewicht: maatschappelijke opvattingenGangbare opvattingen zoals: 'iemand die niets doet verbruikt geen energie', 'overgewicht is de fout van de persoon zelf'…
Bronnen en referenties
  • Fr. Nugent
  • A.W. Tolin
  • M. Michaelson
  • I. Michaelson
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.