De oorzaken van vermoeidheid

De oorzaken van vermoeidheid Vermoeid zijn staat garant voor minder goed je leefwereld benaderen en slechter functioneren in het algemeen. Bij vermoeidheid is er een microbe in je lichaam en geest gekropen die er voor zorgt dat je minder fit, minder alert en minder energiek in het leven staat. Het zorgt ervoor dat je meer barrières en moeilijkheden moet overwinnen om iets aan te vatten dan iemand die fris en monter zich lijkt voort te bewegen in het leven. Slaaptekort is één van de hoofdredenen van vermoeidheid, maar er zijn meer oorzaken.

Slaaptekort

Te weinig slaap blijft één van de hoofdredenen waarom iemand mentaal en fysiek moe is. Een druk langs beide kanten van de ogen, minder goed zien, hoofdpijn, spier en- gewrichtsklachten zijn typerende fysische verschijnselen. Slaaptekort hoeft daarom niet te betekenen dat iemand te laat gaat slapen, maar kan een uiting zijn dat je lichaam meer rust nodig heeft dan dat je je zelf realiseert. Iemand die 8 uur per nacht slaap maar een zeer druk leven heeft, kan daarom ook nog met een slaaptekort kampen, ook al is dat statistisch gezien voldoende.

Stress

Stress kan een oorzaak zijn voor vermoeidheid en op lange termijn kan dit chronisch worden. Zorgen voor het gezin, gaan werken, en je sociaal leven onderhouden testen en putten ons lichaam uit, zowel fysiek als mentaal. Ontspanning, meerbepaald een moment waar je echt rust voor jezelf kan vinden is hiervoor een goede remedie. Zorg ervoor dat je naast je dagelijkse verplichtingen voldoende tijd maakt voor jezelf. Ook al is het op dat moment leuk en ontspannend om bijvoorbeeld eens naar een feestje te gaan, onderschat niet welke (onbewuste) invloed het heeft op je lichaam!

Te weinig bewegen

Een tekort aan beweging en sport zal er voor zorgen dat we ons in het algemeen minder fit voelen. Dit heeft dus niet alleen een invloed op onze fysieke gesteldheid, maar ook mentaal. Het is bewezen dat twee keer per week een half uurtje intensief sporten een zeer positieve invloed heeft op ons lichaam en geest. Dit hoeft daarom niet te betekenen dat je aan competitiesport moet doen; een halfuurtje gaan lopen of in de tuin werken sterkt de gezondheid van het lichaam en geest, en zorgt ervoor dat je je beter zal voelen.

Emoties niet uiten

Wanneer je met een probleem worstelt is het belangrijk dat je hierover open bent bij een vertrouwenspersoon. Emoties opkroppen zorgt ervoor dat je rugzak gevuld wordt en dat je minder kan recupereren en je draaglast stelselmatig verhoogd bij elk probleem waarmee je te kampen hebt. Voor ieder probleem je bijkrijgt geraak je meer uitgeput en je mentale gesteldheid zal hierdoor achteruit gaan. Dit zal dan ook een gevolg hebben voor je fysieke gesteldheid, immers wanneer je mentaal niet fit bent zal je ook veel sneller gezondheidsklachten krijgen.

Te veel media

Teveel televisie kijken, computeren, de smartphone en iPhone gebruiken, zorgt ervoor dat we sneller mentaal uitgeput geraken. Vooral te lang 's avonds heeft een negatief gevolg voor onze gesteldheid de volgende dag. Aangeraden is om per dag maximum 1 uur achter de computer plaats te nemen en anderhalf uur televisie kijken. Ook het gebruik van de smart- en iPhone is af te raden net voor het slapen gaan.

Rouwproces

Een ernstige belevenis in je leven zoals het overlijden van een naaste, het verwerken van een trauma kan er voor zorgen dat je je erg moe voelt. Gezien de draaglast dat deze omstandigheden met zich meebrengen is het zeer normaal dat je je hierdoor uitgeput voelt en hierdoor vermoeid bent. Neem tijd om dit te verwerken en aanvaard dat het heel normaal is dat je lichaam hieronder moet lijden.

Medische aandoening: CVS

Mensen die aan CVS lijden (het chronisch vermoeidheidssyndroom) kampen al gedurende langere tijd (jaren) met vermoeidheidsklachten die maar niet lijken over te gaan en die hun functioneren sterk beïnvloeden. Waarom iemand CVS zal krijgen is niet éénduidig te vertellen. Wel zijn er zogenaamde kwetsbaarheidsfactoren:
  • trauma's
  • hyperactieve levensstijl
  • psychische kwetsbaarheid zoals bv kwetsbaar voor een depressie
  • (te) streng zijn voor jezelf: perfectionisme

Raadpleeg arts

Wanneer je last hebt van (aanhoudende) vermoeidheid en daar op het eerste zicht geen aanwijsbare oorzaak voor is te vinden raadpleeg dan een arts om hierover te praten.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid kan ontstaan als gevolg van slaaptekort, door een onderliggende ziekte of aandoening of door inspanning. Ma…
Waarom ben ik altijd moe?Veel mensen kennen het. Steeds maar weer dat vermoeide gevoel. Je gaat op tijd naar bed maar je word vervolgens weer fut…
Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig ur…
Krijg je puistjes door slaaptekort?Waar komen die vervelende puistjes toch vandaan? Je hebt het je misschien wel vaker afgevraagd. Vaak wordt gezegd dat sl…

Review: Bepanthen Eczeem CrèmerecensieReview: Bepanthen Eczeem CrèmeBepanthen Eczeem Crème is geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen die last hebben van licht tot matig eczeem. De c…
Angioma serpiginosum: oorzaken rode tot paarse huidvlekkenAngioma serpiginosum: oorzaken rode tot paarse huidvlekkenAngioma serpiginosum is een zeldzame en goedaardige huidaandoening, waarbij er kleine bloedvaten (capillairen) in de buu…
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.