Waarom ben ik altijd moe?

Veel mensen kennen het. Steeds maar weer dat vermoeide gevoel. Je gaat op tijd naar bed maar je word vervolgens weer futloos wakker. Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen hierover klagen. De oorzaak van de vermoeidheid kan lastig te achterhalen zijn. Het kan zowel vanuit lichamelijk als psychisch aspect verklaarbaar zijn.

Stress

Een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid is stress. Vanuit de maatschappij ligt de werkdruk en de sociale druk erg hoog. Naast deze verplichtingen wil je ook een goede partner zijn, een goede vader of moeder en dan schiet de tijd voor jezelf er nog wel eens bij in. Het is van uiterst belang om ‘vrije tijd’ in je agenda in te plannen, om zowel lichamelijk als psychisch tot rust te komen. Deze vrije tijd kun je bijvoorbeeld invullen met een hobby waar je energie van krijgt, lekker in bad te gaan liggen of een ontspannende wandeling te maken met de hond. Kom weer even op adem! Alleen op deze manier kun je de voortdurend voelbare druk op lange termijn volhouden zonder dat stress je oververmoeid zal maken.

Slaaptekort

Slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld een te drukke agenda of de verkeerde gewoonte om te laat naar bed gaan. Door structureel te laat naar bed te gaan bouw je slaaptekort op waardoor je lichaam en geest niet genoeg tijd krijgen om te herstellen. Door te weinig slaap ontwikkel je meer kans op het ervaren van stress en je gezondheid heeft hieronder te lijden. Slaaptekort is een veel voorkomende oorzaak van steeds maar weer dat vermoeide gevoel.

Slaapapneu

Sommige mensen gaan op tijd naar bed en denken aan voldoende nachtrust toe te komen. Ze weten echter niet dat ze lijden aan slaapapneu. Tijdens de nachtrust ontstaan periodes waar de ademhaling even stopt of sterk verzwakt. Door slaapapneu word je telkens even wakker. Het wakker worden gebeurt vrijwel onbewust en mensen die lijden aan slaapapneu merken vaak niet dat ze vaker wakker zijn geworden. Ze denken genoeg nachtrust te hebben gehad maar in werkelijkheid heeft de slaapapneu de nachtrust flink verstoord, waardoor overdag vermoeidheid wordt ervaren.

Brandstof

Hoewel je bij slaaptekort snel zult denken aan te weinig nachtrust, heeft je voedingsgewoonte ook veel invloed op het ervaren van wel of geen vermoeidheid. Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om te kunnen functioneren. Hoewel suikers zorgen voor een energiestoot is deze maar van korte duur. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog, waarna je lichaam vervolgens in actie komt om het bloedsuikerspiegel weer te doen dalen. Deze actie kost energie en doet je vervolgens weer verlangen naar een zoete snack. Kies daarom voor gezonde, bewuste voeding om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je de hele dag te blijven voorzien van energie.

Te weinig beweging

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je voortdurend vermoeidheid ervaart kom dan in beweging. Als het lichaam continu passiviteit ervaart, gaat de algehele conditie achteruit. Elke vorm van beweging gaat vervolgens moeite kosten en een vermoeid gevoel teweeg brengen. Bouw je conditie langzaam op, werk aan je uithoudingsvermogen en ervaar vervolgens meer energie en minder vermoeidheid.

Een 'sluipende' ziekte

Is er geen sprake van stress, een overvolle agenda, te weinig nachtrust of een ongezonde leefwijze, dan is wellicht een ‘sluipende ziekte’ de oorzaak van je vermoeidheid. Ga bij structurele vermoeidheid naar de huisarts om enkele mogelijke oorzaken uit te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

De ziekte van pfeiffer

Dit is een virale infectie waarbij lang durende vermoeidheid een veel voorkomend symptoom vormt.

Depressie

Voortdurende vermoeidheid is een veel gehoorde klacht bij mensen die lijden aan een depressie. Niet iedereen is zich bewust van de oorzaak of de klacht. Wellicht kan psychische hulp een oplossing vormen, zodat je inzicht leert te verwerven over je klachtenpatroon. Denk hierbij aan het voorkomen van stress, het toepassen van de juiste ademhaling, grenzen aangeven en stoppen met piekeren. Dit zijn enkele factoren die vermoeidheid, veroorzaakt door een onderliggend psychisch probleem, in de hand werken.

Traag werkende schildklier

Je schildklier regelt je stofwisseling en daarmee ook je energie. Een traag werkende schildklier kan een mogelijk veroorzaker zijn van een vermoeid gevoel. Door middel van een bloedonderzoek kan vastgesteld worden of je een traag werkende schildklier hebt, waardoor je vermoeidheid verklaard kan worden.

Zo zijn er nog veel meer ‘sluipende’ ziekten te noemen die in verband kunnen worden gebracht met vermoeidheid. Wanneer je zelf geen duidelijke reden kunt aanwijzen waar je vermoeidheid vandaan zou kunnen komen, ga dan naar de huisarts.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Waarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenmijn kijk opWaarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenDe schildklier is een complex orgaan. De klachten bij een snelle of trage werking van de schildklier zijn zeer divers, w…
Test op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftestTest op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftestU kunt tegenwoordig eenvoudig en snel testen op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftest. Deze zelftest test op…
Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…

Betadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstelBetadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstelDoor sport, een ongelukkige beweging, val of het in aanraking komen met een scherp voorwerp kan de huid beschadigd raken…
Camouflageverf met ziekmakend chroom-6nieuws uitgelichtCamouflageverf met ziekmakend chroom-6In NAVO-depots en andere legerwerkplaatsen op Nederlands grondgebied is gewerkt met camouflageverf waarin chroom-6 verwe…
Arts1984 (47 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.