Maagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatie

Maagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatie Zwaarlijvige mensen vinden vaak een oplossing voor obesitas dankzij een maagoperatie, waardoor de bijhorende gezondheidsrisico's beperkt kunnen worden. Een maagverkleining maakt dat je minder voedsel kan eten en dat je hongergevoel op een lager pitje staat. Toch is ook na de "gastric bypass"-operatie nog een aangepast dieet nodig. Naast een evenwichtige voeding kunnen ook voedingssupplementen hierbij een belangrijke rol spelen. Welke voedingstips voor je gewicht volg je best na een maagverkleinende operatie?

Maagverkleining tegen obesitas

Een vermageringsoperatie die de maag verkleint, kan voor veel mensen met obesitas een effectieve oplossing zijn voor hun probleem. Door de verkleining van de maag is het hongergevoel minder en kan er minder voedsel ingenomen worden. Logischerwijze wordt dan ook de kans op overgewicht en de bijhorende gezondheidsrisico's zoals hoge bloeddruk en diabetes kleiner. Toch betekent dit niet dat een geslaagde gastric bypass-operatie een vrijbrief is om je weer meteen over te geven aan ongecontroleerde eetbuien. Ook na een maagoperatie is een aangepast dieet aangeraden.

Gastric bypass dieet

Maar ook na de maagverkleining of gastric bypass hou je je best nog aan een aangepast dieet. Want je zwaarlijvigheid kwijtraken is een langdurig proces waarbij je ook op de lange termijn je lichaam goed moet blijven verzorgen. Obesitas vereist dus een voortdurende zorg en de maagverkleining alleen lost het probleem nooit honderd procent op. Naast een regelmatige lichaamsbeweging is het van belang om je enkele nieuwe eetgewoonten eigen te maken.

Maagverkleining: voedingstips

Maagvolume

Na de maagverkleinende operatie zal je niet hetzelfde volume voedsel meer kunnen innemen als voorheen. Je zal dan ook sneller een gevoel van verzadiging hebben. Het komt er op aan dit verzadigingsgevoel te respecteren zodat je je niet gaat "overeten". In het begin moet je dit wat uitzoeken maar na verloop van tijd zal het aanvoelen van je maagvolume geen probleem moeten zijn.

Lichtere maaltijden

Heb je een gastric bypass ondergaan dan ga je best je maaltijden aanpassen door kleinere hoeveelheden te eten. Je kan deze wel spreiden over meerdere tijdstippen per dag en ook nog enkele tussendoortjes eten, maar dan liefst gezonde tussendoortjes (bv. gedroogd fruit) en geen chocaladerepen of andere snacks. Drink niet tijdens maar na de maaltijd.

Goed kauwen

Probeer er op te letten om meer van je eten te genieten en rustiger te kauwen. Schil fruit en groenten zodat de spijsvertering niet bemoeilijkt wordt. Laat je niet afleiden door TV, laptop, smartphone of andere technologische attributen. Eet daarentegen langzaam en vermijd mogelijke stress die je spijsvertering onder spanning kan zetten.

Frisdrank en verzadigde vetten

Frisdranken zijn bruisende dranken die lucht in de maag brengen en de verwerking van het voedsel onder druk kunnen zetten. Probeer dit dan ook te vermijden, net als verzadigde vetten die zwaarder op de maag liggen en de spijsvertering bemoeilijken.

Voedingssupplementen tegen tekorten

Na de vermageringsoperatie zal je lichaam zich moeten aanpassen aan een kleinere hoeveelheid voedsel en daardoor zal het sommige stoffen in een beperkter aantal kunnen opnemen. Je lichaam kan dus logischerwijze minder voedingsstoffen opnemen dan voorheen. Daarom moet je opletten voor eventuele tekorten aan ijzer, calcium en vitamines. Mogelijk kan je arts je aanraden om aanvullend voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen met ijzer en andere mineralen kunnen je helpen om de overgang naar een gezond leven na de maagoperatie op een goede manier te overbruggen.
Een interessante tip is om te kiezen voor supplementen die meerdere vitaminen en mineralen combineren, zoals bijvoorbeeld:
  • Multi 4 All
  • Swisse Multivitaminen
  • Orthica Calcium Magnesium Zink

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht: door een operatie af van je overgewichtOvergewicht: door een operatie af van je overgewichtSommige mensen storen zich aan hun overgewicht of krijgen van hun dokter te horen dat ze er echt niet aan moeten doen om…
Gastric bypass surgeryGastric bypass surgeryObesitas is een aandoening die jaarlijks steeds meer slachtoffers maakt. In de afgelopen dertig jaar is de prevalentie v…
De maagverkleining ofterwijl de Gastric BypassEen maagverkleining wordt ook wel een Gastric Bypass genoemd. Een Gastric Bypass is een operatieve ingreep wat u helpt m…
Obesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtObesitaschirurgie is soms oplossing voor extreem overgewichtVoor mensen die problemen hebben met ernstig overgewicht, zijn er talloze mogelijkheden om af te slanken. Toch is het vo…

Maagdarmsparend dieet: voedingstips om je maag te sparenMaagdarmsparend dieet: voedingstips om je maag te sparenMaagklachten en spijsverteringsproblemen kunnen soms erg lang duren. Vooral aandoeningen aan de maag kunnen op de lange…
Buikvet niet zonder risicoBuikvet niet zonder risicoVoor sommigen is het een sieraad dat ze trots voor zich uit dragen. Anderen houden de adem minutenlang in zodat men hem…
Bronnen en referenties
  • http://www.azsintjan.be/obesitaschirurgie/centrum-voor-obesitaschirurgie.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagverkleining (bronnen geraadpleegd op 07/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.