Ziekenhuizen in Nederland
Iedereen komt wel eens in het ziekenhuis. Dit kan voor jezelf zijn, maar ook om iemand een bezoekje te brengen. Ziekenhuizen zijn vaak erg groot en niet in elke plaats vind je er een. De meeste provincies hebben meerdere ziekenhuizen. Nederland telt er in totaal 145.Dit aantal is inclusief algemene ziekenhuizen, universitaire medische centra, categorale ziekenhuizen, overige instellingen en revalidatiecentra.
Doorverwijzing
Meestal kom je in een ziekenhuis terecht na een doorverwijzing van je huisarts. Dit kan gelijk na een afspraak met je huisarts zijn, maar ook later voor onderzoeken. Het kan ook zijn dat je eerste hulp of spoedeisende hulp nodig had en met de ambulance naar het ziekenhuis bent gebracht, bijvoorbeeld na een ongeluk. De meeste mensen kiezen ervoor om naar een ziekenhuis dichtbij huis te gaan, maar soms kan je niet kiezen. Sommige ziekenhuizen kunnen bepaalde behandelingen of operaties niet uitvoeren en andere ziekenhuizen weer wel. Ook beschikken sommige ziekenhuizen weer over andere specialistische afdelingen dan anderen.
Wegwijs
Het is afhankelijk van je medische klachten naar welke afdeling je wordt gestuurd. Heel vaak staan er bordjes in het ziekenhuis die je de weg wijzen. Elke afdeling beschikt over een balie waar je je kunt melden.
Operatie
Als je een operatie ondergaat, dan mag je dezelfde dag al naar huis of je moet nog even een paar dagen blijven. Het is dus afhankelijk van het soort operatie. Vaak is er een wachtlijst voor een operatie tenzij het om eerste hulp gaat. Voor de operatie moet je altijd een aantal dingen meenemen, zoals je ponsplaatje en het bewijs van inschrijving van je ziektekostenverzekering. Als je onder narcose moet, dan kan het zijn dat je nuchter moet zijn. Dit houdt in dat je een aantal uren van tevoren niet meer mag drinken en eten.
De ziekenhuisafdelingen
Een ziekenhuis bestaat uit meerdere afdelingen, die vaak verdeeld zijn over één gebouw. Bij sommige ziekenhuizen zijn de afdelingen weer verspreid over meerdere gebouwen. De afdelingen waarover praktisch elk ziekenhuis beschikt zijn onder meer een polikliniek, klinische afdelingen, spoedeisende hulp afdeling, intensive care en hartbewakingsafdelingen, ziekenhuislaboratoria, een apotheek en ondersteunende afdelingen.
Polikliniek
In de polikliniek komen de patiënten op het spreekuur van de arts. Elk specialisme heeft weer zijn eigen polikliniek. Een ziekenhuis beschikt dan ook vaak over meerdere poliklinieken.
Klinische afdeling
De klinische afdeling is er voor het opnemen van patiënten als een patiënt ter observatie of voor een behandeling in bed ligt. Wanneer je als patiënt meerdere dagen op deze afdeling moet blijven, dan ben je klinisch opgenomen. Je kunt hier ook liggen voor een dagbehandeling of daghospitalisatie.
Spoedeisende hulp afdeling
Vrijwel elk ziekenhuis beschikt over een spoedeisende hulp afdeling (SEH of EHBO). Hier worden mensen binnengebracht die met spoed geholpen moeten worden. Vanuit deze afdeling worden de patiënten soms direct klinisch opgenomen.
Intensive care
De intensive care en hartbewakingsafdeling vind je ook in elk ziekenhuis. Dit zijn klinische afdelingen voor de meest intensieve zorg, als de gezondheidssituatie van de patiënt precair is.
Ziekenhuislaboratoria
De meeste ziekenhuizen hebben een klinisch-chemisch, een farmaceutisch toxicologisch, een medisch microbiologisch en een pathologisch-anatomisch laboratorium om bloed, ontlasting, urine, weefsel en slijm te onderzoeken.
Apotheek
Deze is er voor het verspreiden en het controleren van alle medicamenten. Ziekenhuisapothekers beschikken over een specialisme waarbij zij bevoegd zijn tot het maken en controleren van medicatie voor behandeling, zoals chemotherapie. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het goed kiezen en uitvoeren van de therapie met medicijnen.
Ondersteunende afdelingen
Ondersteunende afdeling zijn bijvoorbeeld het opnamebureau, de afsprakenbalie, de technische dienst, keuken, wasserette, ict en de financiële administratie.