Het revalidatiecentrum

In een revalidatiecentrum worden mensen behandeld met een functiebeperking. Ook wordt hier een diagnose gesteld. Dit kan een particuliere instelling zijn, maar ook een afdeling van een ziekenhuis, verzorgingsinstelling of school voor buitengewoon onderwijs of speciaal onderwijs. Nederland heeft het recht op revalidatie in de Zorgverzekeringswet vastgesteld.

Dagbehandelingen en overnachten

Nederland telt 24 revalidatiecentra. Je kunt hier uitsluitend terecht voor dagbehandelingen, maar doordat het vaak in hetzelfde gebouw of dichtbij een ziekenhuis is, kan je er toch overnachten. Vroeger kon je alleen in een revalidatiecentrum terecht voor functionele revalidatie, maar tegenwoordig wordt er ook steeds meer aandacht besteedt aan de psychische verwerking van bijvoorbeeld een plotselinge handicap.

Doel van de behandeling

De naam zegt het al. Je gaat naar een revalidatiecentrum om te revalideren. Het is dus eigenlijk een soort herstellingsoord of reactiveringsafdeling. Het is bedoeld voor kinderen, jongeren en volwassenen die als gevolg van een aandoening, ziekte of ongeval te maken hebben met beperkingen. Het doel van de revalidatie is dat je hierdoor een zo zelfstandig mogelijk leven kunt leiden.

Revalidatie

Revalidatie richt zich dan ook op het voorkomen, terugbrengen en genezen van de lichamelijke gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking.
Het hangt van je beperking af hoe lang je moet revalideren. Er zijn mensen die maar een maand nodig hebben om te revalideren, maar er zijn er ook bij wie het een jaar of nog langer duurt.

Diagnose

In een revalidatiecentrum worden mensen behandeld met uiteenlopende beperkingen. Zo komen er mensen die leren hoe ze zich het beste kunnen bewegen na een amputatie of verlamming. Ook worden er mensen behandeld met chronische pijn en vermoeidheid, een dwarslaesie, multiples sclerose, trauma, spierziekte, niet-aangeboren hersenletsel, reumatische aandoeningen, longproblemen, spasticiteit, hartproblemen en ontwikkelingsproblemen. Ook worden er mensen behandeld met een cognitieve stoornis, zoals alzheimer, de ziekte van Korsakov en niet aangeboren hersenletsel.

Behandelteam

Tijdens je revalidatie krijg je te maken met verschillende behandelaars die allemaal een eigen specialisme hebben. Ze werken nauw met elkaar samen en vormen je behandelteam. Dit team stelt een behandelplan op en zorgt ervoor dat de therapieën die je volg op elkaar zijn afgestemd.

Behandelplan

Aan het begin van je revalidatiebehandeling wordt er door het behandelteam onderzocht welke beperkingen je hebt, welke problemen deze je opleveren in het dagelijks leven en hoe je die problemen kunt oplossen. Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld. Hierin staan de doelen van je revalidatiebehandeling beschreven. Dit kunnen weer doelen zijn op het gebied van bewegen en mobiel zijn, communicatie, werk en vrije tijd en zelfverzorging, huishouden en wonen. Ook staat er in het plan beschreven hoe je aan deze doelen gaat werken, welke therapieën je gaat volgen, hoe vaak en gedurende welke periode. Het doel van het behandelplan en de uitvoering ervan is, dat de behandeling leidt tot een zo zelfstandig mogelijke terugkeer in de maatschappij.

Therapie

Het is afhankelijk van je aandoening, beperking of ziekte wat voor soort therapie je moet volgen. Zo kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, muziektherapie, bewegingsagogie, cognitietraining of een combinatie daarvan. Ook kan je een behandeling volgen waarbij je psychosociale gesprekken moet voeren of een prothese moet aanmeten en deze leert te gebruiken.

Personeel

In een revalidatiecentrum werkt een heel team van deskundigen, zoals artsen, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers, cognitieve trainers, revalidatieverpleegkundigen, diëtisten en medisch consulenten. Vaak wordt een team ook nog ondersteund door verpleegkundigen en ziekenverzorgenden.
© 2012 - 2025 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Revalidatiecentrum Vitaal Katwijk