Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: hoe regel je dat?

Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: hoe regel je dat? Als je in een ziekenhuis wordt opgenomen dan is het vaak maar de vraag met hoeveel personen op een kamer je terecht komt. Het kan zijn dat je een eenpersoonskamer krijgt, maar vaak moet je genoegen nemen met meerdere kamergenoten. Veel ziekenhuizen bieden alleen een kamer alleen wanneer dit medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld in verband met infectiegevaar. Wel is het in Nederland tegenwoordig mogelijk om een extra verzekering af te sluiten waarbij je in een aantal geselecteerde ziekenhuizen recht hebt op een eenpersoonskamer. Is deze niet beschikbaar dan ontvang je hiervoor een vergoeding.

Eenpersoonskamer in het ziekenhuis


De ongemakken van het delen van een kamer in het ziekenhuis

Een ziekenhuisopname is nooit leuk. Naast de ongemakken van het ziek zijn krijg je echter ook vaak te maken met een gebrek aan privacy doordat je de kamer moet delen met meerdere andere patiënten. Vaak weet je binnen de kortste keren ongewild voor welke aandoening je kamergenoten zijn opgenomen. Moet je een vraag stellen die je gênant vindt of komt een arts met je spreken over de voortgang van de behandeling dan kan iedereen meegenieten. Daarnaast kan de aanwezigheid van andere patiënten ook je nachtrust nog danig verstoren. Snurken, gesprekken met verpleegkundigen, alarmen van infuuspalen die afgaan en mensen die 's nachts worden opgehaald voor een onderzoek: het zijn allemaal zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Om deze en andere redenen bestaat bij veel mensen de wens om bij een ziekenhuisopname alleen op een kamer te komen liggen. Is dit mogelijk en hoe krijg je dit voor elkaar?

Met hoeveel patiënten lig je op een kamer?

De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben een-, twee- en vierpersoonskamers, waarbij het merendeel vierpersoonskamer is. Kamers waarbij je alleen ligt worden over het algemeen alleen gebruikt wanneer dit medisch noodzakelijk is. Het kan dan gaan om patiënten met aandoeningen waarbij kans op infectie bestaat die moet worden voorkomen, zoals na een beenmergtransplantatie. Ook patiënten die worden opgenomen na een zeer traumatische gebeurtenis en patiënten die zeer intensief verpleegd moeten worden, worden regelmatig in een eenpersoonskamer geplaatst. In de 21ste eeuw is wel een trend te zien waarbij steeds meer nieuwe vleugels van ziekenhuizen worden voorzien van eenpersoonskamers. Een voorbeeld van een ziekenhuis dat deze keuze bewust maakt is Medisch Spectrum Twente in Enschede. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis (meerdere locaties in Noord-Brabant) heeft relatief veel eenpersoonskamers.

Aanvullende verzekering voor een eenpersoonskamer afsluiten

Vroeger was het mogelijk om tegen bijbetaling een eenpersoonskamer te 'reserveren'. Patiënten betaalden dan een zogeheten klassentoeslag. Het recht op een kamer alleen kon je dan alleen ontzegd worden in medische noodgevallen waarbij de kamer benut moest worden voor een ernstig zieke patiënt. Dit klassensysteem in deze vorm is in 2006 bij wet afgeschaft. Wel is het nog steeds mogelijk om bij verschillende verzekeringsmaatschappijen een extra pakket af te sluiten die je bij een reeks van geselecteerde ziekenhuizen recht geeft op een privékamer of comfortkamer. Over het algemeen gaat dit om een beperkte lijst van kleinere ziekenhuizen waarmee verzekeringsmaatschappijen een apart contract hebben afgesloten. Zo biedt bijvoorbeeld ONVZ een Privé Zorgpakket waarbij je recht hebt op een kamer alleen in tien geselecteerde ziekenhuizen in Nederland (2016). Is een privékamer in een van deze hospitalen uiteindelijk door omstandigheden niet beschikbaar dan krijg je hiervoor een dagvergoeding uitgekeerd. Andere verzekeringsmaatschappijen die klanten de mogelijkheid bieden een extra verzekering te nemen voor een eenpersoonskamer in het geval van ziekenhuisopname zijn DeltaLloyd, Avero Achmea en Ohra (2016).

Geplande opname: doe je research

Is er sprake van een geplande opname en wil je per se alleen op een kamer slapen, dan kun je hier natuurlijk rekening mee houden bij de keuze voor een ziekenhuis. Zo kun je bijvoorbeeld van te voren nagaan welke ziekenhuizen de mogelijkheid bieden om op een eenpersoonskamer te slapen, ook zonder extra verzekering. De meeste ziekenhuizen bieden hierover informatie op hun website. Het beleid op dit gebied kan per afdeling verschillen. Wil je het zeker weten, dan kun je het beste even contact opnemen met het ziekenhuis zelf.

Gemengde kamers

Waar het vroeger heel normaal was dat mannen en vrouwen op gescheiden kamers lagen is er tegenwoordig bijna geen enkel ziekenhuis meer dat de seksen gescheiden houdt. De voornaamste reden hiervoor is kostenbesparing. Sommige ziekenhuizen vragen patiënten het kenbaar te maken wanneer zij er moeite mee hebben om op een gemengde kamer terecht te komen, bijvoorbeeld om religieuze redenen. Er bestaat geen recht op een kamer met uitsluitend patiënten van hetzelfde geslacht maar in sommige gevallen kan er wel rekening mee gehouden worden. Het enige ziekenhuis in Nederland dat een strikte scheiding van mannen en vrouwen op de verpleegafdeling hanteert is het Ziekenhuis Amstelland, dat een aparte joodse vleugel kent waar dit een harde regel is.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekenhuisopname in het buitenlandLange wachtlijsten voor opname in een Nederlands ziekenhuis leiden niet alleen tot wachtlijstbemiddeling door de zorgver…
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…
Bloemen laten bezorgen in een ziekenhuisBloemen laten bezorgen in een ziekenhuisNiets is vervelender dan een geliefde of naaste in het ziekenhuis, zeker als je niet in de gelegenheid bent om even bij…
Assistentie van kraamverzorgster bij poliklinische bevallingEen bevalling wordt begeleid door een verloskundige, zij kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Als je thuis bevalt krijgt…

Wat is het verschil tussen een zenuwtrekje en een tic?Wat is het verschil tussen een zenuwtrekje en een tic?De betekenissen van zenuwtrekjes en tics worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt vanwege de symptomen die veel op elka…
CRP-waarden bloedtest of sneltest: te hoge ontstekingswaardeCRP-waarden bloedtest of sneltest: te hoge ontstekingswaardeVerhoogde CRP-waarden komt voor bij infecties en ontstekingen. Als er ergens in het lichaam een ontsteking ontstaat, cir…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bella67, Pixabay
  • http://www.onvz.nl/zorgverzekeringen/nu-zelf-regelen/zorgplan-internationaal/priv-zorgpakket
  • https://www.plusonline.nl/special-artikelen/eerste-klas-in-ziekenhuis-komt-weer-een-beetje-terug
  • http://www.mistermoney.nl/klassen-ziekenhuizen-afgeschaft.html
  • https://www.mst.nl/p/nieuwbouw/Uw-bezoek/E%C3%A9npersoonskamers/
  • https://www.havenziekenhuis.nl/patienten/opname/uw-verblijf/
  • https://www.ziekenhuisamstelland.nl/nl/over-zha/de-joodse-identiteit/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.