Wat doet kalium en natrium met ons lichaam

Wat doet kalium en natrium met ons lichaam Dat ons lichaam vocht kalium en natrium nodig heeft weten we allemaal, maar wat doet het nu precies voor ons lichaam en wat doet het vooral met ons lichaam als er iets ontbreekt.

Wat doet het voor je lichaam

Natrium en kalium helpen om de balans te houden tussen het vocht binnen en buiten de cellen. In het menselijk lichaam vinden we natrium vooral terug in het bloedplasma. Een soort sensoren (in hart en bloedvaten) monitoren de juiste hoeveelheid zout in ons lichaam. Een verstoorde balans heeft dus consequenties en middels bijvoorbeeld vochtbalanstabletten (meestal bevat het de ingrediënten om te plassen) kan een teveel via de urine afgevoerd worden.

Veel natrium in het bloed

Als je teveel natrium in je bloed hebt, komt dit meestal door het verlies van vocht zonder dit voldoende aan te vullen (gewoon drinken dus). Het water wat verdwijnt, gaat via de nieren of middels de zweetklieren.
Als dit grote vormen aan gaat nemen dan kan er rusteloosheid optreden, maar ook onlogisch gedrag en uiteraard grote dorst.

Weinig natrium in het bloed

Een drastische verlaging komt nog wel eens voor als je een stevige vorm van diarree hebt, als je speciale plaspillen gebruik of een nierziekte hebt. Maar ook een sterke inname van water en als je water vasthoudt (je ziet dit nog wel eens terug bij de voeten handen). Als het natriumgehalte sterk daalt kan je licht in je hoofd worden, je zwak voelen en een sterke vermoeidheid kan optreden.

Eet- en drinkpatroon

Belangrijk te weten dat de Westerse voeding over het algemeen relatief zout is. Dit brengt voor ons lichaam een hoog natriumgehalte met zich mee. 6 gram zout per dag is ongeveer een afgestreken theelepel en is voldoende zout om per dag binnen te krijgen. Het gemiddelde ligt echter wat hoger, zo'n 9 tot 10 gram.

Het is dus belangrijk om niet meer dan de 6 gram per dag binnen te krijgen, in verband met de bloeddruk. Dit begint eigenlijk al met niet separaat zout door voeding te doen. In onze normale bewerkte voedingsmiddelen zit al voldoende of kom je zelfs al boven de 6 gram uit. Het kan dan ook geen kwaad om op de verpakkingen te kijken wat de hoeveelheid zout is. Daar waar je zelf de voeding klaarmaakt heb je de hoeveelheid zelf in de hand. Beter dus.

Kalium

Als je naast de hoeveelheid natrium naar de hoeveelheid kalium kijkt en dat wil dus zeggen, verhogen, kan dit de te hoge concentratie natrium doen terugnemen. Het neutraliseert een te grote hoeveelheid natrium als het ware.
Verder is kalium goed om afvalstoffen te verwijderen uit je lichaam, werkt bloeddrukverlagend en kan een positieve invloed hebben op allergieën.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kalium bevatten zoals
 • cacao
 • witten bonen
 • aardappelen
 • gist
 • tarwe
 • olijven
 • tomaten
 • pinda’s
 • bananen
 • sinaasappelen
 • zemelen
 • karnemelk

In Scandinavië zijn in 2012 aanbevolen hoeveelheden aangegeven. Deze zijn voor volwassen mannen 3.500 milligram per dag en voor vrouwen 3.100 milligram per dag.

De dagelijkse hoeveelheid kan wel weer negatief beïnvloed worden door:
 • alcohol
 • koffie
 • koolhydratenarmdieet

Tenslotte

Alles bij elkaar is de balans van natrium en kalium in ons lichaam dus van groot belang. Dit kan gemeten worden en bij een gebrek aan kalium kunnen tabletten dit weer aanvullen. Belangrijk is wel te weten waar dit vandaan komt en niet zondermeer tabletten gaan slikken.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mineralen: Natrium en KaliumDe mineralen: Natrium en KaliumNatrium en kalium zijn twee mineralen die heel belangrijk zijn voor een goede werking van onze lichaamscellen. Ze zorgen…
Mineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen zijn net als vitamines erg belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam. Net als vitamines dienen ze om het l…
Kalium: tekort of teveelKalium: tekort of teveelKalium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft om de vochtbalans op peil te houden. Een tekort, maar ook een teveel…
Chloor (mineraal): symptomen van een tekort en functieChloor (mineraal): symptomen van een tekort en functieChloor of chloride is een mineraal dat vooral voorkomt in keukenzout (de triviale naam voor natriumchloride of NaCl). Sa…

Reisziekte, oorzaak en behandelingReisziekte, oorzaak en behandelingOnder reisziekte worden verstaan zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. De meest voorkomende symptomen van reisziekte zi…
Afvallen: tien tips om blijvend af te vallenAfvallen: tien tips om blijvend af te vallenAfvallen is één maar op gewicht blijven is andere koek. Dat hebben velen van ons aan den lijve ondervonden. Het geleidel…
Reacties

M. Engels, 28-03-2013
Heb al een paar grote pelgrimstochten in en naar Santiago gelopen. Vooral in Spanje is dit behoorlijk zweten en ondergoed, shirt en pet slaan dan gewoonweg wit uit van het verloren zout. Moet dit nu ook extra aangevuld worden dmv pillen of is normaal blijven eten voldoende? Reactie infoteur, 28-03-2013
Belangrijk is altijd dat je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt en voldoende drinkt. Dat geldt altijd, maar als je in een dergelijke omgeving bent kan het geen kwaad om wat extra van deze producten te nemen. In dat geval zouden pillen overbodig moeten zijn.

Frans01 (infoteur), 06-01-2012 #3
Mooi artikel, alleen een klein beetje beperkt. Natrium en Kalium hebben naast de zout en water huishouding namelijk ook een enorm grote rol in het zenuwstelsel. Wellicht een intressant gegeven voor een vervolg artikel. Reactie infoteur, 06-01-2012
Dank voor de aanvulling, ga ik zeker iets mee doen.

J. M. Hervij, 21-08-2011
Wat kan de oorzaak zijn van grote vochtophoping in de benen? Reactie infoteur, 22-08-2011
Ik heb zelf enkele jaren geleden vocht in de benen gehad en had in mijn geval te maken met te weinig zout. Ik was zout gaan minderen juist ivm vocht en bleek toen nagenoeg geen zout meer binnen te krijgen.
De huisarts kan het laten controleren, maar natuurgenezers zijn er ook nadrukkelijk mee bezig. In mijn geval merkte een natuurgenezer het op en nu ik weer - wat voor mij normaal is - zout binnen krijg, heb ik nergens last van. Wellicht zinvol te laten controleren.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.