Afvallen: tien tips om blijvend af te vallen

Afvallen: tien tips om blijvend af te vallen Afvallen is één maar op gewicht blijven is andere koek. Dat hebben velen van ons aan den lijve ondervonden. Het geleidelijk aanpassen van je leefgewoonten zet meer zoden aan de dijk dan voor een bepaalde periode een bepaald dieet te volgen waardoor je snel afvalt. De kans is groot dat je binnen de kortste keren weer terug bent op het oude te hoge gewicht omdat een dieet maar tijdelijk is. Dan zijn de inspanningen voor niets geweest. Daarom 10 tips om blijvend af te vallen.

Gevaar

Ongeveer 40 procent van de volwassenen is te zwaar. Eén op de 10 heeft zelfs obesitas en dat levert direct gevaar op voor de gezondheid. Er zijn ook steeds meer kinderen met overgewicht, zoín 15 procent inmiddels. Overgewicht kent veel nadelen. Het is slecht voor het zelfvertrouwen en diabetes, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Bovendien is de kans groot op hoge bloeddruk en artrose, allerlei pijntjes in de rug, enkels en knieën en ga zo maar door.

Blijvend afvallen

Omdat een zwaar lijf erg ongemakkelijk kan zijn ben je eerder geneigd om minder te bewegen. En dat is nu juist één van de grote fouten. Eten en bewegen raken uit balans. Er wordt minder verbrand en de calorieën hopen zich op in billen, dijen, heupen en buik. Een goede balans is van levensbelang voor blijvend afvallen.

Tip 1: Meer bewegen

Bewegen betekent niet een uurtje in de week naar de sportschool en dan hevig met allerlei apparaten in de weer. Nee, bewegen betekent meer lopen, wat vaker de trap nemen in plaats van de lift, de fiets pakken in plaats van de auto, wat meer huishoudelijk werk doen zoals stofzuigen en ramen zemen. Zorg ervoor de je elke dag minimaal een half uur goed in beweging bent. Een vrij recent onderzoek heeft dat aangetoond.

Tip 2: Minder zout, suiker en vet

Je hoeft niet speciaal minder te eten maar let goed op wat je eet in combinatie met bewegen. Gebruik minder zout, minder suiker en minder vet. Dat kan al heel veel schelen. Veel diëten zijn gebaseerd op een juiste balans tussen eiwitten en koolhydraten en het aantal calorieën. Een volwassen man heeft gemiddeld 2800 en een vrouw 2000 calorieën per dag nodig. Het verschilt enigszins per leeftijdsgroep en bouw van het lichaam. Raadpleeg de Maaltijdschijf of de Schijf van vijf van het Voedingscentrum.

Tip 3: Eet meer groenten en fruit

Gebakken aardappelen en frites zijn lekker bij een stukje vlees of vis. Maar ook heerlijk zijn groenten als je er genoeg aandacht aan besteedt. Laat je adviseren door een ouderwetse groentenboer of kijk in een kookboek en je zult zien dat de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt zijn. Je hoeft de patatjes of gebakken aardappelen er niet voor te laten maar met meer groenten heb je minder patatjes of gebakken aardappelen nodig om je verzadigd te voelen. Bovendien is het ook nog eens heel gezond.

Tip 4: Haal geen boodschappen met een lege maag

Boodschappen doen voordat je gaat eten is vragen om moeilijkheden. Waarschijnlijk heb je veel trek en dus ben je geneigd om de kar vol te gooien met allerlei lekkere dingen. En thuis laat je de worstjes, kaasjes, koekjes en andere heerlijkheden niet zomaar verpieteren. Nee, die worden gewoon geconsumeerd. Als je boodschappen gaat doen met een volle maag dan ben je minder geneigd om overbodig lekkers te kopen. En wat je niet in de schaal of koelkast hebt liggen kun je ook niet eten.

Tip 5: Bestudeer de etiketten

Op de etiketten kun je lezen uit hoeveel calorieën een product bestaat en wat er precies in zit. Zit er meer verzadigd dan onverzadigd vet in, zijn er suikers aan toegevoegd en meer van dat soort zaken. Vergelijk de producten met elkaar en maak een gezonde keuze. Kies voor magerder vlees, halfvolle melk en dat soort dingen.

Tip 6: Voorzichtig met tussendoortjes

Wat je kunt veranderen aan je eetgewoonten is het minder vaak nemen van tussendoortjes. Dat wil niet zeggen dat het niet meer mag maar een plakje cake bij de thee kun je ook dun afsnijden. Of laat dat koekje een keer staan. Snacken is een groot probleem. Een patatje of een kroket of allebei tussen de maaltijden door zijn killing. Neem een appel of een ander stuk fruit.

Tip 7: Minder chips, cola en bier

ís Avonds voor de tv zijn nootjes en chips, cola of bier bij velen een vaste gewoonte. Begin ermee om dat niet elke dag te doen maar het af te wisselen met een stukje komkommer, cherrytomaatjes of wortel. Een glas spa rood of gewoon plat water kan ook heerlijk zijn in plaats van onmiddellijk naar de colafles of kratje bier te grijpen. Praat erover met je huisgenoten. Waarom zouden ze je niet steunen? En als je persé cola wilt drinken neem dan de light- of de zero-versie waarin veel minder calorieën zitten. Wees matig met alcohol. Teveel alcohol kan een dikmaker zijn en allerlei andere nare gevolgen hebben.

Tip 8: Eet drie keer per dag

Eet niet meer dan drie keer per dag op vaste tijdstippen. Neem ís morgens een ontbijt, tussen de middag een lunch en ís avonds tussen zes en acht uur een warme maaltijd. Regelmaat is zeer belangrijk. Sla geen ontbijt over en eet twee uur voor het slapen gaan niets meer. Eten voor het naar bed gaan verbrandt slecht en dat is niet goed voor het lijf. Het maakt je dikker. Bovendien heb je kans op een slechte nachtrust omdat je geen lege maag hebt. En dat kan weer stress of andere ongemakken tot gevolg hebben.

Tip 9: Wees gemotiveerd

Door deze leefgewoonten in acht te nemen zul je zien dat je vanzelf gaat afvallen. Dat zal heus niet zo makkelijk gaan omdat je ook de motivatie moet hebben. Die motivatie is verrekte belangrijk. Praat erover met je huisgenoten en probeer afspraken te maken. Lukt het niet ga dan naar de huisarts of diëtist. Maar probeer het in ieder geval. Probeer jezelf in de ogen te kijken en ga de wegschaal niet uit de weg. Waar een wil is, is een weg.

Tip 10: Leefgewoonten veranderen wil je blijvend afvallen

Probeer deze tien tips als basis voor de leefgewoonten na te streven. Hang een lijstje met deze tips in de keuken of prent het in je hoofd. Je zult zien als je eenmaal aan het afvallen bent dat het juist een sport kan worden om het vol te houden. Als je na zes weken weer in je oude gewoontes vervalt dan is het allemaal voor niets geweest. Het gaat erom het blijvend vol te houden. Dan is het ook niet zo erg om een keer in de fout te gaan. Dat heeft geen invloed op je streefgewicht.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programmaís over overgewicht en afvalle…
Overgewicht: Wat kun je er zelf aan doen?Overgewicht is niet gezond. Je loopt relatief meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie wanneer je medi…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…

Wat doet kalium en natrium met ons lichaamWat doet kalium en natrium met ons lichaamDat ons lichaam vocht kalium en natrium nodig heeft weten we allemaal, maar wat doet het nu precies voor ons lichaam en…
Wat is euthanasie?Euthanasie is het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander dan de betrokkene op diens verzoek. Tenminste, z…
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.