Overgewicht: Wat kun je er zelf aan doen?

Overgewicht is niet gezond. Je loopt relatief meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie wanneer je medisch gezien te zwaar bent. Je voelt je ongelukkig en minder aantrekkelijk. Je voelt je minder of zelfs niet in staat om zelf verandering te brengen in de situatie. Toch is er veel wat je zelf kunt doen om overtollig gewicht kwijt te raken. Zonder te hoeven grijpen naar dubieuze pillen of diëten. Wat kun je zelf doen aan overgewicht? Hoe kun je eenvoudig en verstandig afvallen?

Waarom is overgewicht schadelijk voor de gezondheid?

Overgewicht en obesitas leiden tot meer kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, artritis, diabetes, kanker en ademhalingsproblemen. Bijna allemaal ziekten en aandoeningen, die in de top-10 staan van meest voorkomende doodsoorzaken. Feit is dat je wanneer je te zwaar bent gemiddeld minder lang leeft dan iemand met een gezond gewicht. Daar komt nog bij dat je het risico loopt op psychologische problemen zoals depressie. Dat komt zo vaak voor dat mensen met overgewicht vaak niet meer de kracht hebben om te vechten tegen een te hoog lichaamsgewicht. Je wordt meer inactief en slaagt er niet meer om een negatieve cyclus van ongezond leven te doorbreken.

Wat kun je zelf doen aan een te hoog lichaamsgewicht?

Je kunt natuurlijk grijpen naar middelen om snel af te vallen. Wanneer je de drogisterij binnenstapt, zijn er enorm veel middelen te vinden waarmee je snel kunt afvallen. Ook kun je kiezen voor een rigoureus dieet, waarbij je je voedselinname tijdelijk drastisch terugbrengt. Die middelen werken echt en dat lijnen ook.

Besef echter wel dat je bezig bent met symptoombestrijding in plaats van te werken aan een meer gezonde en slanke levensstijl voor nu en in de toekomst. Wanneer je echt voor langere tijd wilt werken aan je overgewicht, zul je meer permanent dingen moeten veranderen. Je zult bijvoorbeeld structureel anders moeten gaan eten en je zult liefst dagelijks moeten gaan bewegen.

Waarom is de combinatie van minder eten en meer bewegen effectief om blijvend gewicht te verliezen?

Fysieke activiteit draagt bij tot verlies van gewicht en dan met name in combinatie met een lagere inname van calorieën. Bewegen is belangrijk om nieuw overgewicht te voorkomen en om te zorgen dat kilo's die eraf zijn er ook af blijven.

Bovendien zorgt bewegen ervoor dat je lichaam zelf gezonder wordt, waardoor de kans op al die aandoeningen die verbonden zijn aan overgewicht en obesitas lager wordt. Je wordt gezonder door fysieke activiteit, krijgt een betere conditie én wordt er zelfs gelukkiger en minder depressief van.

Wat kun je zelf doen om gewicht te verliezen?

Meer bewegen

Je hoeft niet te kiezen voor fitness of een andere intensieve sport wanneer je wilt beginnen met bewegen. Gewoon lopen, niet slenteren, is een bewezen effectieve manier om te beginnen met meer fysieke activiteit op een dag. Je begint met drie keer in de week 10 minuten lopen en bouwt dat langzaam op naar 30 minuten en herhaalt dat vijf keer per week. Wanneer je liever gaat fietsen is dat ook een optie. Zorg er verder voor dat je wat vaker de trap neemt en ga mee wanneer mensen in je omgeving iets actiefs gaan doen. Gaat er iemand zwemmen of wandelen met de hond? Ga dan een keer mee en onderhoud zo ook direct je sociale contacten.

Minder en beter eten

Pas je eetpatroon tegelijkertijd aan. Eet wat gezonder, eet minder vet en minder geraffineerde suikers. Drink minder alcohol en eet kleinere porties. Je hoeft niet te lijnen maar gewoon een beetje op te letten op wat je eet, hoe veel en hoe vaak. Door meer te bewegen verbruik je meer energie en dus meer calorieën. Door ook nog eens minder calorieën te eten, begin je effectief vet te verbranden. Door de combinatie van minder eten en meer bewegen zorg je voor gewichtsverlies dat blijvend is en voorkom je ook nog eens dat je opnieuw aankomt.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Magier Steve JobsDe oprichter van Apple, Steve Jobs, is befaamd om de Mac, de iPhone en andere technologische noviteiten. Deze man is een…
Bronnen en referenties
  • Factsheet Overweight and Obesity: What you can do
  • Am I overweight? What to do?
  • Health Risks of being overweight.
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.