Magier Steve Jobs

De oprichter van Apple, Steve Jobs, is befaamd om de Mac, de iPhone en andere technologische noviteiten. Deze man is een legende en topman van zijn bedrijf. Er gingen geruchten dat hij ongeneeslijk ziek zou zijn. Steve, die leverkanker zou hebben, heeft in april 2009 een levertransplantatie ondergaan. Inmiddels is hij weer aan het werk voor het bedrijf dat hij oprichtte en tot twee maal toe succesvol maakte.

De jeugd van Steve Jobs

Op 24 februari 1955 werd Steve Jobs geboren in San Francisco. Zijn biologische moeder was een studente en van zijn biologische vader wordt beweerd dat hij een politieke wetenschapper of hoogleraar wiskunde zou zijn, misschien afkomstig uit het Midden-Oosten. De relatie tussen zijn ouders was snel voorbij. In de jaren 50 van de vorige eeuw was het heel moeilijk om als ongehuwde moeder te kunnen leven. Dus besloot zijn moeder om Steve voor adoptie aan te melden. Een voorwaarde had ze daarbij gesteld: ze wilde dat de adoptieouders een universitaire opleiding hadden genoten. Dat was niet het geval bij Paul en Clara Jobs, maar Steve's moeder gaf uiteindelijk toch toestemming, nadat het echtpaar had beloofd dat Steve later naar de universiteit zou gaan.

Eigenzinnige kijk op het leven

Aanvankelijk is de jonge Steve een wat teruggetrokken kind, dat het niet naar zijn zin heeft op school. Zijn leraren zagen wel dat hij een eigenzinnige kijk had op veel dingen. Op 11-jarige leeftijd ontdekte Steve de wereld van de elektronica samen met zijn vriend en buurjongetje Bill Fernandez. Via Bill leerde Steve een wat oudere jongen kennen, het was Steve Wozniak
(een elektronicawhizzkid).

Studie aan Reed College

Tijdens zijn studie aan het Reed College realiseerde Steve zich dat de universiteit hem niet erg kon boeien. Na zes maanden stopte hij en begon op eigen houtje oosterse mystiek te bestuderen. Op 19-jarige leeftijd keeg Steve zijn eerste baantje, bij videogame-fabrikant Atari. Hier was hij betrokken bij het ontwerpen van videospellen. Met het geld dat hij verdiende, reisde hij samen met een vriend door India op zoek naar spirituele verlichting. Toch was de reis een beetje een teleurstelling voor Steve.

Steve Wozniak

Steve Wozniak had intussen een personal computer in elkaar gezet. Na zijn terugkeer uit India is Steve Jobs erg onder de indruk van deze pc. Steve Wozniak slaagde erin deze computer in elkaar te zetten mede dankzij de hulp die hij gekregen had van de Homebrew Computer Club (een lokale groep computerliefhebbers).

De geboorte van de Apple Computer

Steve Jobs zag onmiddellijk de immense mogelijkheden van de personal computer die Steve Wozniak gemaakt had. Op 1 april 1976 was de officiele geboorte van de Apple Computer. De eerste verkoop van de Apple computers liep via een lokale computer detailhandelaar, de Byte Shop. De dealer kocht 50 Apple-computers voor $ 500,00 per stuk.

Het imago

Die eerste computers werden geassembleerd in de garage van Steve Jobs ouders in Los Altos en gebeurde met de hulp van een paar vrienden. Na het eerste publieke optreden van Apple Computers op het Personal Computer Festival in 1976, begreep Steve Jobs het belang van het imago van een onderneming. Hij wendde zich tot PR-adviseur Regis McKenna om zijn bedrijf te promoten. Via McKenna vond hij ook zijn eerste investeerders.

Jongste multimiljonair

Een jaar later werd de Apple II gelanceerd op de West Coast Computer Faire in april 1977. De computer was een enorm succes, omdat het een echte technologische doorbraak was. De Apple II leverde in drie jaar tijd $ 139 miljoen omzet op. Apple werd toen ook een 'echt' bedrijf. Steve Jobs werd voorzitter van de raad van bestuur van Apple en hij gebruikte die prominente positie mede om het imago van Apple in de nationale media te versterken en om de beursgang van Apple (op 12 december 1980) te promoten. Op die dag werd Steve's belang $ 217,5 miljoen waard en is hij de jongste mulitmiljonair ooit in de VS en een soort business superster.

De Pirates en the Navy

Ondanks zijn mulitmiljonairschap ging Steve niet op zijn lauweren rusten. Hij wilde directe invloed op de ontwikkeling van Apple's nieuwe producten, waarvan de belangrijkste een computer is met de werktitel Macintosh (de later fameuze Mac). Het moest een goedkope computer worden en net zo gemakkelijk te bedienen als een broodrooster. Hij verzamelde een groep briljante geesten om zich heen (die zichzelf de Pirates noemden en de rest van het bedrijf was the Navy). In januari 1984 werd de Macintosh gelanceerd. Steve Jobs en voormalig Pepsi-bestuurslid John Sculley (die in 1983 CEO was geworden) stonden in het middelpunt van de aandacht.

Steve Jobs verlaat het bedrijf

In het begin van de 80-er jaren uit de vorige eeuw ging IBM vol de pc-markt op. Het gevolg was dat de verkoopcijfers van IBM pc's en klonen al vlug die van Apple overtreffen. Tenslotte verkocht de Mac (die wel een cultstatus kreeg) tot op heden helemaal niet zo geweldig. Er ontstond wrijving tussen John Sculley (CEO) en Steve en uiteindelijk vertrok Steve. Opnieuw richtte hij zijn eigen bedrijf op onder de naam NeXt Computer. Met een groepje briljante technici wordt er gewerkt aan een geavanceerde personal computer, de NeXT Cube. Deze pc komt er ook, maar een verkoopsucces wordt de te dure computer niet. In 1993 verliet Steve dit bedrijf, inmiddels gehuwd en een zoon rijk. Later kreeg hij nog twee kinderen. Zo leek Steve uit de publiciteit te verdwijnen.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mede-Apple oprichter Steve Jobs: wie was Steve Jobs?Steve Jobs richtte het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple mee op. Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van k…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…
Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Het bedrijf Apple is tegenwoordig een van de grootste bedrijven van de wereld. Namen zoals iPhone, iPad en iMac horen we…
Steve Jobs, de iGodSteve Jobs is de grote oprichter van het computer bedrijf Apple. Hij ontwikkelde samen met een vriend de allereerste per…

Overgewicht: Wat kun je er zelf aan doen?Overgewicht is niet gezond. Je loopt relatief meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie wanneer je medi…
Moederkoorn, geschiedenis van een schimmelMoederkoorn, een mooie naam voor een zwarte schimmel die vroeger vooral op rogge parasiteerde en eeuwenlang Europa terro…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.