Klachten van een prikkelbare darm verlichten

Het prikkelbare darm syndroom, ook wel PDS genoemd, is een vervelende aandoening. Deze aandoening komt veel voor in de westerse wereld. Veel voorkomende klachten van PDS zijn buikkrampen, een opgeblazen gevoel en problemen met de ontlasting, zoals diarree of obstipatie. Hoewel PDS niet wordt gezien als een echte ziekte, kan deze aandoening wel veel problemen geven in het dagelijkse leven. Lees in dit artikel hoe u de klachten van PDS kunt verlichten.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom, ofwel PDS, is een aandoening van de darmen. Deze aandoening is chronisch. De aandoening PDS wordt ook nog wel eens een spastische darm genoemd. Zo werdt deze aandoening vroeger namelijk genoemd.

Bij mensen met PDS werkt het darmstelsel niet zoals het zou moeten werken. Normaal zouden de darmen ervoor zorgen dat je voedsel gekneed en vervoerd word. Hier merk je niks van. Maar bij mensen met PDS bewegen de darmen te snel, of juist te langzaam.

Bij een darm die te snel beweegd word het water niet goed opgenomen door de darmen. Een gevolg hiervan is dat je buikkrampen krijgt met mogelijk diarree.

Bij een darm die te langzaam beweegd gebeurd eigenlijk het tegenovergestelde. Er word nu te veel water opgenomen door de darmen. Hierdoor ontstaat ontstopping in de darmen en krijg je last van obstipatie. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er precies last hebben van PDS. Dit komt voornamelijk omdat niet iedereen naar de huisarts gaat, terwijl diegene wel klachten van PDS heeft. Wel is het zo dat de aandoening vaker bij vrouwen als bij mannen voorkomt.

Mogelijke klachten

De meest voorkomende klachten van PDS zijn buikkrampen, een opgeblazen gevoel en problemen met de ontlasting. Problemen met de ontlasting kunnen bijvoorbeeld zijn, altijd last van obstipatie, of juist altijd diarree. Ook komt het bij sommige mensen voor dat ze obstipatie hebben, en dan een ‘explosie’ van diarree krijgen. Dit gaat dan vaak gepaard met buikkrampen.

Toch verschillen de klachten van PDS bij iedereen. De een zal er meer last van hebben dan de ander.
Het is ook mogelijk dat de klachten een dag, een week, of zelfs een maand verdwenen zijn en vervolgens gewoon weer terug komen.

Kun je de klachten van PDS verlichten?

Er bestaat nog geen medicijn die PDS kan verhelpen.Wel kunt u er wat aan doen om de klachten van PDS te verlichten.

Yakult

Yakult is een zuiveldrank die een bacterie bevat. Namelijk de bacterie Lactobacillus casei Shirota. Deze bacterie helpt je darmen om in balans te blijven. Hierdoor zullen mensen met PDS minder klachten hebben van buikkramp, diarree, obstipatie of een opgeblazen gevoel. 1 flesje Yakult per dag is voldoende. Je zou het aantal flesjes per week langzaam kunnen afbouwen.

Je kunt Yakult op elk moment van de dag drinken, kijk zelf wat voor jou het fijnste is.
Iedereen kan Yakult drinken, behalve mensen met een koemelkallergie omdat Yakult zuivel bevat.

Eet vezelrijk

In fruit en groente zitten vezels. Deze vezels zijn oplosbaar en kunnen de buikpijn bij PDS verminderen.

Pepermuntolie

In pepermuntolie zit het bestandsdeel menthol. Menthol werkt krampwerend, dus kan veel verlichting geven bij mensen die erg veel last hebben van buikkrampen.

Laxeermiddelen

Laxeermiddel kan verlichting geven voor mensen die veel last hebben van obstipatie. Wel kunnen sommige laxeermiddelen voor buikkrampen zorgen.

Diarreeremmers

Diarreeremmers kunnen verlichting geven bij mensen die veel last hebben van diarree. Ze kunnen dan een diarreeremmer gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld een dagje weg gaan, of op vakantie gaan. Gebruik diarreeremmers niet dagelijks. Soms schrijft de huisarts wel voor dat het dagelijks mag. Dan mag het uiteraard wel.

Bij een te snelle darmwerking: vezelarme voeding

Vezelarme voeding laat de darmen langzamer werken, zodat de kans op buikkramp en diarree verkleint word.
Voorbeelden van vezelarme voeding zijn pasta, melk en wit brood.

Bij een te langzame darmwerking: vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding kan de stoelgang op gang brengen en zo kan obstipatie worden voorkomen. Oplosbare vezels worden in de darm 'aangepakt' door bacterieën en hierbij komt een stof vrij die de darmwerking stimuleerd. Onoplosbare vezels werken als het ware als een 'spons'. Ze nemen vocht op en zorgen voor een soepele en zachte ontlasting. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn groente, fruit en volkoren en roggebrood.
© 2011 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Prikkelbare dikke darm of spastische darmPrikkelbare dikke darm of spastische darmNormaal wordt de darminhoud voortgestuwd door regelmatige, gecoördineerde spiersamentrekkingen, waardoor een golfbewegin…

Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Darmklachten: opgezette buik, buikpijn en winderigheidDarmklachten: opgezette buik, buikpijn en winderigheidLast van darmklachten, pijnlijke of opgezwollen darmen, stekende of zeurende pijn aan de darmen, een opgezette buik, win…
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.