Darmaandoeningen en darmproblemen: symptomen en oorzaken

Darmaandoeningen en darmproblemen: symptomen en oorzaken Darmaandoeningen en darmproblemen: malabsorptie en PDS. Aandoeningen van de darmen komen vaak voor. De darmen behoren tot het spijsverteringsstelsel en met ongeveer 6,5 meter vormen deze het grootste deel. De darmen bestaan uit de dunne en dikke darm. In de dunne darm wordt voedsel verteerd met darmsappen en worden voedingsstoffen en water in het bloed opgenomen. In de dikke darm worden de onverteerde voedselresten opgeslagen en zal ze in de vorm van ontlasting uit het lichaam worden verwijderd.

Darmaandoeningen en darmproblemen


Darmen

De dunne darm sluit aan op de maag en kan worden onderverdeeld in de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter. De dikke darm sluit aan op de kronkeldarm en beslaat zo'n 1,5 meter. Het gebint met de zogenaamde blinde darm die een wormvormig aanhangsel bezit, de appendix. De dikke darm eindigt in de endeldarm (rectum). Dit laatste deel van de dikke darm mondt uit in je anus, alwaar de ontlasting het menselijk lichaam verlaat.

Darmaandoeningen en darmproblemen

Er zijn veel verschillende darmaandoeningen, waaronder:
 • Ziekte van Crohn: een chronische ontsteking van het maagdarmkanaal.
 • Colitis ulcerosa: een chronische ontsteking van de dikke darm.
 • Diverticulitis: ontsteking van uitstulpingen (diverticula) in de darmwand.
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS): een aandoening met buikklachten, zoals diarree, verstopping, gasvorming en pijn.
 • Coeliakie: een autoimmune aandoening waarbij het lichaam de darmen beschadigt als reactie op het eten van gluten.
 • Colorectale kanker of darmkanker: kanker van de dikke darm of endeldarm.

Malabsorptie

Verminderde opname van voedingsstoffen door de dunne darm

Een goed werkende dunne darm neemt bouw- en energiestoffen uit het voedsel en via het bloed worden deze voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam vervoerd. Dit proces kan echter verstoort raken doordat het voedsel onvoldoende wordt afgebroken tijdens de vertering, of doordat het slijmvlies van de dunne darm is aangetast als gevolg van een ontsteking die veroorzaakt wordt door aandoeningen als coeliakie en de ziekte van Crohn of door bepaalde infecties. Een andere mogelijke oorzaak is dat de alvleesklier onvoldoende spijsverteringssap produceert, waardoor het voedsel niet goed kan worden afgebroken. Ook kan het afbreken van een specifieke voedingsstof het probleem zijn. Zo hebben mensen met lactose-intolerantie een tekort aan het enzym lactase in hun darmen. Lactase zorgt voor het afbreken van de stof lactose. Bij een tekort aan lactase kunnen darmklachten ontstaan. De auto-immuunziekte clerodermie verandert de structuur van de darmwand hetgeen malabsorptie kan veroorzaken. De ziekte diabetes mellitus kan ook een afwijkende beweeglijkheid van de darm veroorzaken en malabsorptie. Een verminderde darmbeweging kan ook ten grondslag liggen aan malabsorptie.

Oorzaken

Onder andere de volgende zaken zijn van belang voor een goede darmbeweging:
 • sterke buikspieren: een zittend leven en onvoldoende beweging bemoeilijken de natuurlijke darmbewegingen.
 • een ontspannen leven: stress gaat de natuurlijke contracties van de darm tegen.
 • zwangerschap leidt tot een verminderde tonus van de buikspieren en dit kan leiden tot nadelige effecten met betrekking tot de darmbewegingen.
 • Langdurig gebruik van bepaalde laxeermiddelen maakt de darmen lui en kunnen een verstorend en ontregelend effect hebben op de natuurlijke darmbewegingen.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Verschijnselen en symptomen van malabsorptie

De meest voorkomen verschijnselen van malabsorptie zijn:
 • zo nu en dan buikpijn met krampen;
 • meestal dunne ontlasting, veelal lichtgekleurd: geelachtig grijs en vettig;
 • de ontlasting is sterk ruikend, het heeft een doordringende geur;
 • een opgeblazen gevoel en winderigheid;
 • na langere tijd vermoeidheid, vermagering, energieverlies, kortademigheid en algehele verzwakking;
 • tevens verschillende symptomen van een tekort aan bepaalde vitamines en/of mineralen, zoals een rauwe c.q. ruwe tong, prikkelingen, tintelingen en een doof gevoel in armen en benen, alsook spierkrampen en pijn in de botten.

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Een tekort aan vitamine B12 en ijzer kunnen bloedarmoede tot gevolg hebben. De belangrijkste symptomen van bloedarmoede zijn:
 • zwakte en vermoeidheid;
 • ernstige bloedarmoede: kortademigheid bij de minste of geringste fysieke inspanning;
 • De huid en lippen worden bleek;
 • soms hoofdpijn, duizeligheid en mogelijk flauwvallen.

Behandeling

De arts zal de achterliggende oorzaak van malabsorptie behandelen. Het herstel van de darmfunctie is in de meeste gevallen volledig.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Wat is PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt ook wel spastische dikke darm of spastische colon genoemd. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Bij één op de vijf mensen ontwikkelen zich gedurende hun leven op enig moment symptomen van prikkelbaredarmsyndroom. Vaak ontwikkelt het zich tussen het twintigste en dertigste levensjaar. Het is geen ernstige aandoening, maar wel erg lastig.

Oorzaak

De precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat het wordt veroorzaakt door het abnormaal, krampachtig samentrekken van de dikke darm, de colon genaamd. Stress en voeding spelen daarbij een rol. Het is van belang vezelrijk voedsel tot je te nemen en stress, spanningen en negatieve emoties zo veel mogelijk te vermijden. Klachten die bij het prikkelbaredarmsyndroom horen, komen vaker voor in tijden van stress en opwinding.

Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke gebied bij PDS / Bron: Http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen van het prikkelbare darmsyndroom

Kenmerkend is dat de klachten zich met tussenpozen voordoen en van persoon tot persoon en per dag verschillen. dagen met klachten en ziekteverschijnselen worden afgewisseld met klachtenvrije perioden. Iedere aanval kan verschillen. De voornaamste meest kenmerkende verschijnselen en klachten zijn:
 • het opzwellen van de buik (een opgezwollen buik) en hevige winderigheid;
 • zeurende, stekende pijn in de buik of krampen;
 • pijn in de buik is vaak linksonder en wordt minder na winden of door zich te ontlasten;
 • afwijkend ontlastingspatroon/verstoorde stoelgang: verstopping (obstipatie) of juist diarree (het ergst bij het opstaan) of plotselinge niet houdbare aandrang (ook zonder dat er sprake is van diarree), of verstopping en diarree wisselen elkaar af;
 • het gevoel dat de darm niet geheel leeg is;
 • slijm bij de ontlasting;
 • soms misselijkheid en overgeven;
 • zuurbranden;
 • het gevoel vol te zitten en de maaltijd niet helemaal op kunnen;
 • hoofdpijn, moeheid, onregelmatige menstruatie, pijn bij of na de seksuele gemeenschap;
 • spierpijn en/ of gewrichtsklachten;
 • toegenomen drang tot urineren.

Behandeling van PDS

Noten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphotoNoten en zaden / Bron: Istock.com/johnandersonphoto
Het is al met al een heel scala aan klachten. Er is op dit moment nog geen adequate behandeling gevonden voor PDS. De nadruk wordt gelegd op voeding en leefregels bij de bestrijding van de klachten. De belangrijkste leefregels zijn:
 • gevarieerde, vezelrijke voeding;
 • een regelmatig eet- en leefpatroon;
 • ontspanning en weinig stress;
 • voldoende lichaamsbeweging.

Vezels en lichaamsbeweging
Vooral vezels zijn van belang: ze zorgen voor een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten en fruit en in volkorenproducten, zaden en noten, en graanproducten. Lichaamsbeweging is ook van belang. Neem bijvoorbeeld vaker de trap en laat de roltrap of de lift links liggen.

Voorkomen van darmaandoeningen

Om darmaandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden. Dit omvat het eten van een gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging. Het is ook belangrijk om te letten op de toiletgewoonten en te zorgen voor voldoende hydratatie. Bovendien kan het helpen om stress te verminderen en te zorgen voor voldoende slaap. Als je je zorgen maakt over je darmgezondheid, is het verstandig om een arts te raadplegen voor professioneel advies.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Darmaandoeningen bij kinderenDarmaandoeningen bij kinderenWanneer er iets mis is met onze darmen, merken wij dit over het algemeen vrij snel op. Onze ontlasting vertoont dan name…
Gezwollen dikke darm: Oorzaken van zwelling van colonGezwollen dikke darm: Oorzaken van zwelling van colonDoor diverse chronische ontstekingsaandoeningen die de darmen treffen, ontstaat een gezwollen dikke darm (colon). Deze z…

Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…
Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijntBereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijntBereklauw is een plant die voor mensen niet bepaald geschikt is. Wie ermee in aanraking komt terwijl de zon schijnt, kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/prudkov
 • Bloedarmoede: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/111/bloedarmoede.html
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Gastro-enterologie: http://www.solvaypharma.be/nosproduits/gastro/0,,16857-3-0,00.htm
 • Maag-darmstelsel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maag-darmstelsel
 • Malabsorptie: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/638/Malabsorptie.html
 • Prikkelbare Darm Syndroom: http://www.bi-sa.nl/prikkelbaredarmsyndroom.html
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS): http://www.maagdarmlever.nl/content/darmklachten/prikkelbare-darm-syndroom-oorzaken.asp
 • Stoelgang: http://www.voedings-advies.nl/show/0/0/wa/2540/stoelgang.html
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 2: Andrey_Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: http:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/johnandersonphoto
Reacties

Sanch, 08-08-2016
Ik heb last al lang van aambeien. Elke jaar komen ze weer terug en verdwenen zelfs na een paar maanden van vreselijke pijn. Ik heb hen inwendig en uitwendig. Door het niet kunnen poepen or hard poepen heb ik een scheurt aan een kant van de anus. Ik ben dan naar een specialist die heeft mijn een zalf, vezels en advies gegeven. Na zes weken moest ik terug om te scheurt genezing te controleren, en de specialist heeft gelijk de inwendige aambeien vast verbonden met elastieken. Na 10 dagen, moeilijk poepen, pijn hebben ook nog met de hulp van de vezels, zouden de aambeien geholpen worden. Helaas heb ik weer pijn, en nieuwe aambeien zijn ontstaan. Nu moet ik terug voor een darmen onderzoek maar met de pijnlijke aambeien, wordt het een ramp. Eerst moet je en laxerend middel nemen, veel keer poepen om de darmen leeg te krijgen en aambeien pijn te hebben.

Daarna moet de specialist met de slang binnen en je kunt zelfs voorstellen wat voor leed dat gaat worden. Dus ik wil graag een slaapmiddel, om niets te voelen. Alles te doen, om de oorzaak van de harde poep te weten. Dus mensen, wees hard tegen de pijn, neem een Ibuprofen. Aambeien is een lastige aandoening die iedereen af en toe heeft, en een abracadabra geneesmiddel is nog niet ontdekt. Geduld en hoop is mijn motto. Reactie infoteur, 12-08-2016
Harde ontlasting en verstopping wordt veelal door een verkeerd dieet (te weinig drinken en te weinig voedingsvezels) of een darmaandoening veroorzaakt. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen van de harde ontlasting.

Jantina, 09-05-2016
Ik heb mijzelf 4 maanden lang, 2 x per week een klysma gegeven. Tot vorige week woensdag. Na de klysma kreeg ik acute buikpijn, enkele dagen daarna doofheid in ledematen. Ontzettend eng.
Je ontneemt je lichaam de juiste stoffen waardoor je darmen helemaal van slag zijn.
Voor mij geen klysma meer, ook mijn huisarts wist absoluut niets van de symptomen welke hier bij horen. Gevaarlijk, maar eigenlijk wist ik het natuurlijk wel dat een klysma zo vaak niet goed is. Reactie infoteur, 14-11-2016
Overmatig of langdurig gebruik van een klysma kan onder meer leiden tot irritatie van de anus en het rectum en/of diarree.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.