Liesklachten - Diagnostische tests

Liesklachten - Diagnostische tests Van alle blessures die bestaan zijn 2-5% liesklachten. Deze liesklachten komen het meest voor bij mensen die sporten beoefenen zoals, ijshockey, schaatsen, handbal, hockey, karate, skiën maar voornamelijk bij voetbal. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 5% van alle blessures bij voetballers gelokaliseerd zijn in de lies. Om aan te tonen of uit te sluiten of er liesklachten aanwezig zijn, is het van belang om betrouwbare en valide tests te hanteren.

Diagnostische tests voor liesklachten

Hieronder worden verschillende tests beschreven die mogelijk liesklachten kunnen aantonen al dan niet uitsluiten:

Pelvic Belt test

De patiënt ligt op zijn rug op de behandeltafel, waarbij de knieën zich in 90 graden flexie bevinden en de voeten staan plat op de behandeltafel. De patiënt wordt gevraagd om beide knieën naar elkaar toe te bewegen (hand of dynamometer bevindt zich tussen de knieën) met de grootst mogelijke kracht. De test wordt 2 maal uitgevoerd. De eerste keer wordt de test uitgevoerd zonder de Pelvic Belt en de tweede keer met de Pelvic Belt. Om een duidelijk beeld te gebruiken van de kracht kan er een dynamometer gehanteerd worden om de kracht te meten.

Wat wordt er getest:

Door het dragen van de Pelvic Belt wordt isometrische adductie (naar binnen bewegen van de bovenbenen) tegen weerstand van de heup vergeleken met isometrische adductie tegen weerstand van de heup zonder de Pelvic Belt.

Wetenschappelijk ondersteuning Pelvic Belt:

De Pelvic Belt test geeft aan dat liespijn bij isometrische adductie tegen weerstand niet altijd een tendinitis (peesontsteking) van de adductoren hoeft te zijn. Een groot deel van de patiënten hebben niet de symptomen/tekenen wat betreft de klassieke diagnose van een tendinitis van de adductoren (spiergroep die een binnenwaartse beweging maakt van de bovenbenen). Veel patiënten vertonen pijn op andere locaties. Met de Pelvic Belt aan wordt in veel gevallen de pijn minder en de kracht stijgt. De mogelijkheid bestaat dat instabiliteit van het bekken een oorzaak is voor het ontstaan van liesklachten. De Pelvic Belt test kan wat dat betreft een test zijn om de instabiliteit van het bekken aan te tonen.

Single adductor test

De patiënt ligt in rugligging op de behandeltafel met het te testen been in 30 graden flexie (buigen) van de heup en met het niet te testen been in 0 graden flexie van de heup. De patiënt wordt gevraagd om de weerstand die de behandelaar uitvoert, bij het te testen been, tegen te gaan en de positie van het been te handhaven. De test wordt niet langer dan 2 seconde uitgevoerd. Tijdens de test wordt er geconstateerd of de patiënt pijn ervaart. Na de test wordt het andere been getest. Als er pijn wordt geconstateerd tijdens de test dan is dit een positief resultaat.

Wat wordt er getest:

Pijn wordt ter hoogte van de adductoren en/of het os pubis gemeten tijdens isometrische weerstand tegen adductie. Aan de hand van de gevonden gegevens kan er een uitspraak worden gedaan of er wel al dan niet liespijn aanwezig is.

Bilaterale adductor test

De patiënt ligt in rugligging op de behandeltafel waarbij beide benen tegelijkertijd worden geheven tot 30 graden flexie van de heupen. Als de benen zich in 30 graden flexie van de heup bevinden dan worden de benen in lichte abductie (naar buiten) en exorotatie (naar buiten draaien) stand gezet. De patiënt wordt gevraagd om de weerstand, die de behandelaar met beide onderarmen richting adductie uitvoert, tegen te gaan en de positie van beide benen te handhaven. Hierbij wordt activiteit gevraagd van beide adductor groepen. De test wordt niet langer dan 2 seconde uitgevoerd. Tijdens de test wordt er geconstateerd of de patiënt pijn ervaart. Na de test wordt het andere been getest. Als er pijn wordt geconstateerd tijdens de test dan is dit een positief resultaat.

Wat wordt er getest:

Pijn wordt ter hoogte van de adductoren en/of het os pubis gemeten tijdens isometrische weerstand tegen adductie. Aan de hand van de gevonden gegevens kan er een uitspraak worden gedaan of er wel al dan niet liespijn aanwezig is.

Adductie tegen weerstand

De patiënt ligt in rugligging op de behandeltafel. De behandelaar staat aan het voeteneind waarbij de handen en de onderarmen tussen de voeten liggen met de handen aan de binnenkant van de enkels. De tenen van de patiënt wijzen recht naar boven. In deze positie moet de patiënt met maximale kracht de benen naar elkaar toe bewegen.

Wat wordt er getest:

Tijdens adductie tegen weerstand wordt de aanwezigheid van pijn in de lies gemeten. De patiënt geeft door middel van 'ja' of 'nee' aan of er pijn aanwezig is. Daarnaast wordt de kracht van de adductoren bepaald. De kracht kan worden beschreven als 'zwak', 'middelmatig' of 'sterk'.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschapBelangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschapBij de meeste zwangerschappen verloopt alles heel normaal. Dankzij allerhande prenatale tests kunnen gynaecologen nagaan…
Hoe betrouwbaar zijn medische zelftests?Met de massa aan informatie op internet en het spectaculair groeiend aantal zelftests voor thuis spelen we steeds meer o…
Zijn IQ-tests op het internet betrouwbaar?Iedereen wil wel eens weten hoe het met zijn IQ gesteld is. Op het internet kan je op verschillende sites IQ-tests invul…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…

Ziekte van Scheuermann (juveniele kyfose)Ziekte van Scheuermann (juveniele kyfose)De normale ruggengraat is op sommige plaatsen wat holler (lordose genaamd) en op andere plaatsen wat krommer. De ziekte…
Achalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie oorzaak en symptomen. Achalasie is een aandoening van de slokdarm, waarbij de zenuwvoorziening in het onderste…
Bronnen en referenties
  • Karlsson J. et al., Chronic groin injuries in athlethes; Recommendations for treatment and rehabilitation, Sports Med., 1994, volume 17 blz. 141-148
  • Mens J. et al., A new view on adduction-related groin pain, Clin. J. Sports Med., 2006, volume 16, Nr.1, blz. 15-19
Jerommeke31 (92 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.