Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Bekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap voor pijn zorgen. De gradatie van die pijn is voor elke vrouw verschillend, net zoals de plaats waar de pijn zich bevindt. Met enkele tips wordt de pijn draaglijker.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Het bekken bestaat uit verschillende botstukken die samen worden gehouden door gewrichten, kraakbeen en bindweefsel.
Onder invloed van het hormoon relaxine worden de gewrichten soepeler ter voorbereiding op de nakende bevalling. Door de verweking van alle banden kan het echter gebeuren dat de verschillende botstukken ten opzichte van elkaar wat verschuiven. Een goede zaak, zou men zeggen, ware het niet dat sommige vrouwen hierdoor pijn krijgen. De pijn treedt meestal later in de zwangerschap op naar mate de buik zwaarder wordt en het lichaam aan een groter gewicht blootgesteld wordt.

Op welke plaatsen voelt men pijn?

Op of rond het schaambeen is één van de meest voorkomende plaatsen waar de pijn optreedt. De pijn kan uitlopen naar de binnenkant van de bovenbenen, de lies of vagina. Soms treedt de pijn ook op rond het heiligbeen (het "sacrum"), de plaats dat de onderkant van de wervelkolom vormt en waar de 2 grotere darmbeenderen samenkomen. Ook vaak voorkomend is pijn in de onderrug met uitstraling naar de bil toe. Hoewel hierbij dient vermeld te worden dat niet elke rugpijn te wijten is aan bekkeninstabiliteit.

Bevallen

Bekkeninstabiliteit is geen indicatie voor de gyneacoloog om een keizersnede uit te voeren. Enkel in geval van zeer ernstige bekkenklachten kan geopteerd worden voor een keizersnede. Maar hiermee is echter niet bewezen of de genezing achteraf vlugger zal gaan. Na de bevalling zal de pijn niet direct verdwenen zijn. Dit kan nog weken tot wel enkele maanden duren. Vooral rust is belangrijk en een langzame opbouw van het versterken van de spieren. Indien het echter te lang blijft duren kan ook een doktersbezoek je heel wat op weg helpen.

Enkele tips

Tijdens de zwangerschap

  • rechtop staan met licht gebogen knieën (geen gestrekte benen). Hierdoor wordt het bekken naar achter gekanteld.
  • op de juiste manier tillen: door de knieën buigen
  • eventueel een buikband dragen kan verlichting geven.
Wel belangrijk is deze te gebruiken best bij de zwaardere oefeningen of uitstappen, zoals stofzuigen of een dagje winkelen
  • zich door een fysiotherapeut laten behandelen
  • blijven bewegen zodat je spieren nog wat kunnen aansterken. Een goede sport hiervoor is vb zwemmen.
  • en vooral: hulp vragen! Laat je partner of andere familie of vrienden je helpen bij zwaardere activiteiten

Tijdens de bevalling kan men beroep doen op pijnstilling, al dan niet met een epidurale verdoving. Ook bepaalde houdingen kunnen vermeden worden tijdens de arbeid zelf.

Na de bevalling

  • rust nemen
  • eventueel verdere afspraken maken met de fysiotherapeut

Een volgende zwangerschap

Bij vele vrouwen die bij een vorige zwangerschap bekkeninstabiliteit kenden, treedt ook bij een volgende zwangerschap bekkeninstabiliteit op. De kans op herhaling is dus aanwezig, vaak zelfs iets heviger. Het voordeel hierbij is meestal dat de vrouw weet hoe het voelt en wat er al dan niet kan gedaan worden om de pijn te verlichten of op zijn minst verdraagzaam te maken. Bij zeer ernstige bekkeninstabiliteit kan er jaren na een zwangerschap nog steeds pijn zijn en is het een noodzaak om intensieve begeleiding te volgen.
© 2008 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabi…
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Borstvoeding en bekkeninstabiliteitBorstvoeding en bekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een bekend verschijnsel tijdens, maar ook na de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verwe…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…

Vroege symptomen en signalen van zwangerschapVroege symptomen en signalen van zwangerschapWat zijn de eerste signalen bij een zwangerschap? Indien je er naar informeert, blijken de meeste vrouwen de eerste sign…
Vroedvrouwen versus gynaecologenSteeds meer vrouwen kiezen ervoor om bewust hun zwangerschap te beleven. Toch bestaan er nog veel taboes rond het laten…
Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.