Chlamydia, Herpes en meer SOA's: de klachten en symptomen

Chlamydia, Herpes en meer SOA's: de klachten en symptomen Er zijn tal van verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), maar je kunt ook gewoon iets heel onschuldigs hebben wat helemaal geen SOA is. Bij klachten als een branderig gevoel aan de geslachtsdelen, pijn tijdens het plassen, wratjes op de geslachtsdelen, pijn of jeuk in de vagina is het altijd verstandig naar de huisarts te gaan, ook al is het misschien onschuldig. Hieronder meer informatie over de verschillende SOA’s, zoals chlamydia, herpes, genitale wratten, HIV en meer.

Hoe krijg je een SOA?

Door zonder condoom te vrijen loop je het risico een SOA op te lopen. Het maakt daarbij niet uit of dit door vaginaal-, anaal- of oraalcontact is geweest. Ook het samen gebruiken van seksspeeltjes zonder ze tussendoor te reinigen, is een risico.
De seksueel overdraagbare aandoeningen HIV, Syfilis en Hypatitis B zijn ook via bloedcontact overdraagbaar. Door het onhygiënisch plaatsen van tattoes, piercings of het gebruik van drugsattributen zoals naalden en spuiten, zijn deze ziekten overdraagbaar.

Algemene symptomen van ee SOA

  • Een geïrriteerd of branderig gevoel aan de geslachtsdelen
  • Pijn tijdens of na het plassen of steeds kleine beetjes plassen
  • Meer of andere afscheiding uit de penis, vagina of anus. Alles wat daarbij anders is, geur, kleur en samenstelling kan een signaal zijn.
  • Plekjes rond of op de penis, vagina, anus of mond, zoals zweertjes, wratjes of blaasjes
  • Jeuk rond de geslachtsdelen
  • Gezwollen lymfeklieren in de liezen
  • Vage pijn in de onderbuik
  • Pijn in de ballen
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, bloedverlies buiten de menstruatie om

Let op: de meeste vrouwen merken niets van een eventuele SOA. Bij twijfel kan je je beter 1x te vaak laten testen. Als je je liever anoniem wilt laten testen kan die bij de zogenaamde SOA-poli’s in Nederland.

Soorten SOA's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen)

Chlamydia

Meestal merken mannen hier sneller iets van dan vrouwen. Mannen hebben als eerste klacht meestal wat afscheiding uit de plasbuis, vaak één tot enkele weken nadat ze chlamydia hebben opgelopen. Ook het plassen kan pijn doen. Ongeveer 25% van de besmette mannen merkt helemaal niets en kunnen zonder dat ze het weten weer iemand besmetten met Chlamydia!
Een vrouw hoeft in eerste instantie niets te merken. Chlamydia stijgt op naar de eileiders waar dan een eileiderontsteking ontstaat en zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit gaat gepaard met koorts en pijn in de onderbuik. Als de vrouw te lang wacht met een antibioticakuur en ze daardoor de eileiderontsteking laat verwaarlozen, kan de eileider verstopt raken en leidt dit tot eventuele onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijk zwangerschap! Ga dus op tijd naar een dokter en laat je behandelen tegen de klachten.

Genitale wratten

Genitale wratten ontstaan na een infectie met een virus. De wratten hebben een wat vlezig, zacht en huidkleurig uiterlijk. Soms zijn ze plat, klein of wat groter. Soms is het er maar één, maar vaak komen ze ook in groepjes voor. De wratten verschijnen soms na enkele weken maar soms zelfs pas na een jaar.

Herpes genitalis

Branderige blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, vagina en anus worden veroorzaakt door het Herpes Genitalis virus. Binnen een week na de besmetting verschijnen de eerste blaasjes en eenmaal besmet, dan blijft het virus voor altijd in het lichaam. Wees dus bewust van het feit dat je ook anderen weer kunt besmetten. Naast de blaasjes krijgt men soms ook koorts en spierpijn. Pijn en branderigheid bij het plassen kunnen zowel mannen als vrouwen krijgen. Vrouwen hebben ook ook kans op jeuk en afscheiding uit de vagina, opgezette klieren en blaasjes gevuld met helder vocht. Bij de man ontstaan ook de blaasjes aan de buitenkant van de penis en in of rond de anus. Binnen één tot vier weken genezen de pijnlijke blaasjes zonder littekens.

Gonorroe

Deze overdraagbare aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën en kan door onbeschermd seksueel contact opgelopen worden aan de plasbuis bij zowel mannen als vrouwen, bij anaal contact in de anus en ook komt het in de vagina voor. Door oraal seksueel contact kunnen de infecties ook in de keel ontstaan. Ook zonder penetratie kan Gonorroe worden overgedragen. Door direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan een infectie worden opgelopen. Een antibioticakuur kan Gonorroe goed doen genezen.
Vrouwen merken heel soms een toename van vaginale afscheiding die onaangenaam ruikt en wat anders van kleur eruit ziet. Vaginaal bloedverlies kan optreden en het plassen kan pijnlijk zijn. Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten van gonorroe. Meestal treden de eerste klachten op na enkele dagen tot enkele weken na besmetting. Gelige of groenige pusachtige afscheiding uit de plasbuis (druiper) en een branderig gevoel bij het plassen zijn de bekendste klachten. Zonder klachten is Gonorroe ook heel besmettelijk.

Partnerwaarschuwing
Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de zes weken voorafgaand aan de klachten op de hoogte worden gebracht en zich laten testen. In het geval dat er geen klachten zijn, dan alle partners van de laatste zes maanden.

Hepatitis B

Intense vermoeidheidsklachten zijn heel bekende symptomen die bij Hepatitis B horen. Dit kan enkele weken tot maanden duren terwijl de eigenlijk ziekteperiode twee tot zes weken in beslag kan nemen. Gele verkleuring van huid en ogen, een bleke ontlasting, verminderde eetlust, misselijkheid, koorts en pijn rechts boven in de buik zijn eveneens symptomen. De geelzucht verdwijnt na enkele weken. Pas als het virus helemaal uit je bloed is verdwenen, ben je genezen. Je bent dan niet meer besmettelijk en je kunt niet opnieuw hepatitis B krijgen. Hepatitis B is meestal binnen een half jaar genezen, maar het kan ook langer duren en dan wordt dit chronische hepatitis genoemd. Bij een actieve ontsteking, kan de lever blijvend beschadigd raken (levercirrose). Soms kan jaren later leverkanker ontstaan. Meestal zijn er geen of slechts vage tekenen van onwel zijn en koorts.

Syfilis

Bij Syfilis is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Het is een ernstige aandoening die in eerste instantie heel goed te genezen is. De infectie komt op de plek waar seksueel contact is geweest, dus in eerste instantie in de vagina, penis, anus of in de mond. Later kan het zich verspreiden via het bloed door het hele lichaam. Als je de ziekte niet laat behandelen zijn er drie stadia die als volgt te onderscheiden zijn:
  • Stadium 1: Zweertjes verschijnen 2 tot 12 weken na de infectie. De lymfeklieren zijn opgezet. Zonder behandeling verdwijnen de zweertjes vanzelf, zonder dat daarmee ook de ziekte genezen is.
  • Stadium 2: Dit stadium treedt enkele weken tot maanden later op. De bacterie heeft zich dan door het hele lichaam verspreid. Er verschijnen dan bijvoorbeeld over het hele lichaam vlekjes die vanzelf ook weer verdwijnen. De patiënt voelt zich grieperig, heeft hoofdpijn, keelpijn, is vermoeid, en heeft verhoging. Haaruitval kan ook ontstaan net als problemen met de ogen en het zicht. Ook kunnen er wratjes verschijnen bij de geslachtsdelen.
  • Stadium 3 (sluierstadium): De bacteriën zijn nog in het lichaam en niet altijd merk je hier wat van. Zowel het eerste als tweede jaar is de ziekte besmettelijk voor anderen en kan je dus iemand infecteren. Vaak na jaren raken verschillende organen beschadigd, vaatveranderingen treden op, geestelijke achteruitgang en verlammingsverschijnselen kunnen optreden. Doordat nu veel vaker een antibioticakuur wordt voorgeschreven, wordt soms toevallig ook de Syfilisbacterie gedood terwijl de patiënt niet eens wist dat hij besmet was.

HIV

Als het Hiv-virus via lichaamsvocht zoals bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk in contact komt met iemand anders bloedbaan of slijmvliezen, kan het zich verspreiden. Ongeveer 80% van de Hiv-besmette mensen krijgen binnen twee à vier weken na besmetting wat griepachtige verschijnselen zoals koorts, transpireren tijdens de nacht, huiduitslag, hoofdpijn, heel vermoeid, gewichtsverlies, misselijkheid met of zonder braken en opgezette lymfeklieren. Deze klachten verdwijnen weer net als na een gewone griep. Later ontstaan klachten omdat het afweermechanisme wordt aangetast. Dat kan na twee tot wel langer dan tien jaar duren. Je kunt last krijgen van hetzelfde type klachten als in het begin, namelijk: enorme moeheid, nachtelijk transpireren, gewichtsverlies, verhoging, ernstige diarree, kortademigheid. Als het Hiv-virus je afweermechanisme zodanig heeft aangetast dat je om het minste of geringste ziek wordt, kan de diagnose AIDS worden gesteld. Een bloedtest kan uitwijzen of je HIV besmet bent. Inmiddels kan met medicijnen Hiv onder controle worden gehouden zodat de diagnose AIDS kan worden voorkomen.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is GEEN geslachtsziekte, is niet besmettelijk en veroorzaakt dezelfde klachten als een SOA. In de vagina leven schimmels en bacteriën. De natuurlijke toestand in de vagina kan worden verstoord waardoor het evenwicht van deze schimmels en bacteriën uit balans raakt. Er treden dan klachten als jeuk op, branderigheid, meer afscheiding en soms pijnklachten. Soms gaan deze klachten niet vanzelf over en is het verstandig een kuurtje bij de huisarts te vragen. De vagina met zeep wassen is (altijd) onverstandig omdat dit de zuurgraad aantast in de vagina waardoor dit soort klachten kan ontstaan. Met lauw water afspoelen is voldoende.
© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA en voorbehoedsmiddelenSOA en voorbehoedsmiddelenAls mensen van elkaar houden, of die nu man en man, vrouw en vrouw of man en vrouw is, verlangen ze naar seksualiteit, i…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…
Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In Nederland komt deze SOA het meest voor, dit kan zijn met of…
Seksueel overdraagbare aandoeningenVaak weten mensen de gevolgen van onveilige seks niet. Ik vind het belangrijk dat je de gevolgen hiervan weet. Waarom zo…

Vaginale afscheiding: geur en kleur (geel, bruin of groen)Vaginale afscheiding: geur en kleur (geel, bruin of groen)Vaginale afscheiding is een volkomen natuurlijk verschijnsel en vaginale afscheiding bestaat normaal gesproken uit doorz…
Pijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies komt bij vrij veel mensen voor, en niet alleen bij sporters. Bij sporters is vooral overbelasting de oor…
Bronnen en referenties
  • Soaaids.nl
Reactie

Martin, 24-09-2013
Kan ik soa opdoen via een toilet dat niet proper was? Reactie infoteur, 25-09-2013
Hallo,
Het lijkt mij van niet, maar ik ben geen arts en kan hier helaas geen uitspraken over doen. Ook weet ik niet wat er gebeurd is op het toilet voorafgaande aan jouw toiletbezoek.
Als je zeker wil weten of je geen SOA hebt opgelopen, adviseer ik je een test te doen.
Succes!

Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.