Frozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouder

Frozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouder Bij frozen shoulder ontstaat een ontsteking van het gewrichtskapsel, meestal als gevolg van immobiliteit van de schouder. Een patiënt met een frozen shoulder heeft een verminderd bewegingsbereik van de schouder, en daarnaast voelt de schouder pijnlijk en stijf aan. Deze problemen ontstaan geleidelijk maar verdwijnen meestal binnen één tot drie jaar. Om de pijn te verlichten en het bewegingsbereik te verbeteren, zet de arts medicijnen, fysiotherapie en/of chirurgie in. Dankzij de behandeling herstellen de meeste patiënten van deze schouderaandoening. De aandoening komt tot slot vaker voor bij bepaalde risicogroepen, vooral bij diabetici. Daarom moet de arts bij een klinisch beeld van een frozen shoulder ook oplettend zijn voor deze ziekte en deze zo nodig behandelen.

Synoniemen frozen shoulder

Frozen shoulder is vrij bekend onder het brede publiek, maar andere benamingen hiervoor zijn 'adhesieve capsulitis', 'bevroren schouder' en 'stijve schouder'.

Terminologie

De uitdrukking 'stijve schouder' gebruiken mensen vaak onterecht voor artritis (gewrichtsontsteking. Een frozen shoulder verwijst specifiek naar het schoudergewricht, terwijl artritis verwijst naar andere / meerdere gewrichten.

Epidemiologie

Een frozen shoulder komt vaak voor bij patiënten tussen de veertig en zeventig jaar. 70% van de patiënten met de schouderaandoening zijn vrouwen.

Oorzaken schouderaandoening

Het kapsel van het schoudergewricht bezit ligamenten die de schouderbotten aan elkaar vasthouden. Bij een ontsteking van het gewrichtskapsel, zijn de schouderbotten niet in niet in staat om vrij in het gewricht te bewegen. Een precieze oorzaak is meestal niet bekend voor de schouderaandoening, maar meestal vormt immobiliteit een grote risicofactor. Andere risicofactoren zijn onder meer:

Symptomen: Pijnlijke, stijve schouder en verminderd bewegingsbereik

De schouderaandoening treft meestal slechts één schouder, maar bij één op de vijf patiënten, zijn beide schouders aangetast. De symptomen van een frozen shoulder kenmerken zich doordat ze geleidelijk verschijnen alsook meestal geleidelijk verdwijnen. Een frozen shoulder zonder bekende oorzaak begint met pijn. Door deze pijn is het maken van bewegingen met de arm bemoeilijkt. Het gebrek aan beweging leidt tot een stijve arm en uiteindelijk nog minder bewegingsbereik. Na verloop van tijd is de patiënt niet meer in staat om bewegingen te maken. Zo is de patiënt niet meer in staat om bijvoorbeeld de arm boven het hoofd of achter zich te houden.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt de klachten van de patiënt en onderzoekt de schouder. Hij bevestigt de diagnose van frozen shoulder als de patiënt niet in staat is om de schouder te draaien. Verder is de arts bedacht op een mogelijk samenhangende ziekte. Daarom onderzoekt hij de patiënt grondig om eventuele tekenen van diabetes mellitus, een schildklierprobleem, ... op te sporen.

Diagnostisch onderzoek

De patiënt krijgt een röntgenfoto van de schouder om andere problemen zoals artritis (gewrichtsontsteking) uit te sluiten. Soms zet de arts een MRI-scan in wat de aanwezigheid van de ontsteking onthult, maar een beeldvormend onderzoek toont geen specifieke symptomen die samenhangen met een frozen shoulder.

Behandeling: Medicatie, fysiotherapie en operatie

De arts behandelt risicofactoren voor een frozen shoulder, zoals diabetes of schildklierproblemen. Verder gebeurt de behandeling door middel van medicatie, fysiotherapie en/of chirurgie.

Medicatie en fysiotherapie

De schouderpijn is te behandelen met behulp van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDís) en steroïde injecties, maar ook koude- en warmtepakken verlichten de pijn. Steroïde injecties en intense, dagelijkse fysiotherapie verbeteren daarnaast het bewegingsbereik van de schouder. Vaak duurt het enkele weken alvorens verbetering optreedt bij deze behandelingen. Een volledig herstel gebeurt veelal binnen de zes tot negen maanden. Onbehandeld geneest de patiënt spontaan binnen de twee jaar van de schouderaandoening.

Operatie

In sommige gevallen reageert de patiënt niet goed op de fysiotherapie en/of medicatie, en is een chirurgische ingreep de enige mogelijkheid om een frozen shoulder te verhelpen. Deze procedure is gekend als een schouderartroscopie. Tijdens de operatie die plaatsvindt onder volledige verdoving (anesthesie), snijdt de arts het littekenweefsel weg. Dit doet hij door de schouder in vele verschillende manieren te draaien. Arthroscopische chirurgie is ook nuttig om de strakke ligamenten door te snijden en het littekenweefsel van de schouder te verwijderen. Na de operatie krijgt de patiënt pijnblokkers zodat hij in staat is om fysiotherapie te krijgen.

Prognose

Een behandeling met fysiotherapie en NSAIDís is meestal succesvol waardoor de patiënt weer in staat is om binnen het jaar weer te bewegen met de schouder. Zelfs zonder behandeling herstelt de patiënt van een frozen shoulder veelal binnen de twee jaar. Na een operatie is fysiotherapie ook nog nodig gedurende enkele weken of maanden, maar ook dan herstelt de patiënt normaal gezien en is zijn bewegingsbereik weer normaal. De fysiotherapie is nodig na de operatie zodat de frozen shoulder niet terugkeert.

Complicaties

Af en toe ontstaat aanhoudende stijfheid en pijn ondanks de therapie. Ook heeft een patiënt soms een gebroken arm omdat de arts tijdens de chirurgische ingreep de schouder krachtig beweegt. Tot slot komt een frozen shoulder soms terug, al gebeurt dit dan zelden in dezelfde schouder maar wel in de andere schouder.

Preventie

Een vroege behandeling voorkomt stijfheid in de schouder. Daarom is medisch advies nodig wanneer de patiënt een stijve schouder ervaart. Patiënten met diabetes of schildklierproblemen houden de ziekte best onder controle; op deze manier hebben ze minder kans om een frozen shoulder te ontwikkelen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…
Frozen ShoulderDe frozen shoulder is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (ongeveer 2% van d…
Frozen shoulder: symptomen, fasen, oorzaak en behandelingFrozen shoulder: symptomen, fasen, oorzaak en behandelingFrozen shoulder symptomen bestaan uit een pijnlijke en stijve schouder. Frozen shoulder (capsulitis adhaesiva) duidt op…

Galactosemie: Falen van afbraak van galactoseGalactosemie: Falen van afbraak van galactoseGalactosemie is een erfelijke stofwisselingsaandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de eenvoudige suiker gala…
Pijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder is een vervelende klacht die in de onderbuik, rond de navel wordt gevoeld. Er zijn meerdere mogeli…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 18 april 2018:
 • PAIN IN THE SHOULDER, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 506-507
 • Geraadpleegd op 14 februari 2017:
 • Adhesive capsulitis of the shoulder and diabetes: a meta-analysis of prevalence., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27331029
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/basics/definition/con-20022510
 • Frozen Shoulder - Topic Overview, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/frozen-shoulder-topic-overview
 • Frozen shoulder, https://medlineplus.gov/ency/article/000455.htm
 • Frozen Shoulder: Causes, Symptoms and Treatments, http://www.medicalnewstoday.com/articles/166186.php?page=2 en http://www.medicalnewstoday.com/articles/166186.php
 • Frozen Shoulder: Causes, Symptoms and Treatments; http://www.medicalnewstoday.com/articles/166186.php
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1261598-overview?pa=RXUfWd7wYQGPbh6VbeUz5U%2FUjQS%2BxGl0Hdgle3aVm6pRU9tqJd%2BwO3WxNPfprFG1enjLyMfHXlPrWneKf9b9izRbGMQ7s%2F89oYHt2gMBBbM%3D#showall
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.