HELLP-syndroom: Ernstige complicatie van zwangerschap

HELLP-syndroom: Ernstige complicatie van zwangerschap Het HELLP-syndroom is een groep symptomen die optreden bij zwangere vrouwen. HELLP is een afkorting van de aanwezige symptomen met name hemolysis (afbraak van rode bloedcellen), elevated liver enzymes (verhoogde leverenzymen), low platelet count (verlaagd aantal bloedplaatjes). Hoofdpijn, buikpijn en bloedingsproblemen zijn enkele symptomen van de aandoening. Bij deze levensbedreigende complicatie van de zwangerschap geeft een snelle bevalling van de zwangere vrouw de beste resultaten voor zowel de baby als de moeder.

Epidemiologie aandoening

Het HELLP-syndroom komt voor bij 0,1% -0,6% van alle zwangerschappen en bij 4% -12% van de patiënten met pre-eclampsie (ernstige zwangerschapscomplicatie met eiwit in urine en hoge bloeddruk). Het HELLP-syndroom treedt meestal op tussen week 27 van de zwangerschap en bevalling, of onmiddellijk na de geboorte (bij 15% -30% van de gevallen). De incidentie van het HELLP-syndroom is significant hoger bij vrouwen met een blanke huidskleur en vrouwen van Europese afkomst.

Oorzaken HELLP-syndroom

De oorzaak van het HELLP-syndroom is anno oktober 2020 niet bekend. Het HELLP-syndroom komt voor bij ongeveer 1 tot 2 op de 1.000 zwangerschappen. De aandoening presenteert zich vaker bij vrouwen met pre-eclampsie (periode vlak voor zwangerschapsstuipen met hoofdpijn, oogproblemen en maagklachten) en eclampsie (zwangerschapsstuipen). Bij deze groep patiënten ontwikkelt 10 tot 20% het HELLP-syndroom. Meestal start de ontwikkeling van het HELLP-syndroom tijdens het derde trimester van de zwangerschap (tussen de 26 tot 40 weken zwangerschap). Soms verschijnt de ziekte in de week nadat de baby geboren is.

Veel vrouwen hebben een hoge bloeddruk en zijn gediagnosticeerd met pre-eclampsie voordat ze het HELLP-syndroom ontwikkelen. In sommige gevallen zijn de tekenen van het HELLP-syndroom de eerste waarschuwing van pre-eclampsie.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het HELLP-syndroom zijn:
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een geschiedenis van een slechte zwangerschapsuitkomst
  • een leeftijd van de moeder ouder dan 34 jaar
  • een slechte voeding
  • een witte huidskleur
  • Europese afkomst
  • meerdere zwangerschappen (multipariteit)

Een wazig gezichtsvermogen is één van de mogelijke symptomen van het HELLP-syndroom / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Een wazig gezichtsvermogen is één van de mogelijke symptomen van het HELLP-syndroom / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen

Symptomen van het HELLP-syndroom zijn onder meer:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens een lichamelijk onderzoek ontdekt de arts een gevoelige buik, vooral in de rechter bovenzijde, en een vergrote lever (hepatomegalie). De benen zijn voorts gezwollen. Verder heeft de zwangere vrouw een hoge bloeddruk (hypertensie), een versnelde hartslag (tachycardie) en een versnelde ademhaling (tachypneu). Tekenen van uitdroging (droge slijmvliezen, ingevallen ogen, zwakte en onbalans) zijn tevens secundair aan de duizeligheid door overmatig braken. Geelzucht (icterus) en vermoeidheid zijn andere mogelijke zichtbare symptomen.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een volledig bloedonderzoek uit. Dit onthult verhoogde leverenzymen en verlaagde bloedplaatjes. Dankzij een CT-scan is een arts in staat om een bloeding in de lever te zien. Een urine-onderzoek is ook mogelijk; dit toont een verhoogd aantal eiwitten in de urine (proteïnurie).

Differentiële diagnose

Soms diagnosticeert de arts een zwangere vrouw met het HELLP-syndroom verkeerd. De vrouw krijgt dan één van volgende diagnoses:

Behandeling

Bij de aanwezigheid van lichte symptomen wanneer de zwangerschapsduur minder dan 34 weken is, raadt de arts bedrust thuis of in het ziekenhuis aan. Vrouwen met ernstige symptomen van het HELLP-syndroom bevallen zo snel mogelijk, zelfs wanneer de baby prematuur is. De leverproblemen en andere symptomen verergeren namelijk snel, hetgeen schadelijk is voor zowel de moeder als het kind. De arts wekt de bevalling op via medicijnen, of een keizersnede behoort ook tot de mogelijkheden. Verder krijgt de zwangere vrouw nog corticosteroïden want deze medicijnen doen de longen van de baby sneller ontwikkelen. Bij ernstige bloedingen krijgt de zwangere vrouw een bloedtransfusie. Bovendien is een infuus met magnesiumsulfaat nodig om aanvallen te voorkomen. Tot slot krijgt de vrouw geneesmiddelen voor de behandeling van een hoge bloeddruk.

Prognose zwangere vrouwen en baby's

Meestal zijn de vooruitzichten van zwangere dames uitstekend wanneer de vrouw een tijdige diagnose en behandeling krijgt. Het is zeer belangrijk om regelmatig prenatale onderzoeken te krijgen. Het sterftecijfer onder baby's van moeders met het HELLP-syndroom is afhankelijk van het geboortegewicht en de ontwikkeling van de organen (vooral de longen) van de baby. Veel baby’s komen voor een zwangerschapsduur van 37 weken ter wereld. Het HELLP-syndroom komt bij 25% van de vrouwen terug bij een volgende zwangerschap.

Complicaties

Een late behandeling leidt bij één op de vier zwangere dames tot ernstige complicaties zoals:

Nadat de baby geboren is, verdwijnt in de meeste gevallen het HELLP-syndroom.

Contactgroep

De Hellp Stichting verzorgt lotgenotencontact, voorziet informatie en optimaliseert de zorg rond het HeLLP-syndroom. De stichting is eveneens te volgen via Facebook.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PreCare studie bij Pre-eclampsie of HELLPDe PreCare studie is een onderzoek die word toegepast bij vrouwen die eerder in een zwangerschap het HELLP syndroom of P…
Het HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingHet HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingEen van de ernstigere complicaties die tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is het HELPP - syndroom. HELPP is een er…
HELLP-syndroom: symptomen, oorzaken en behandelingHELLP-syndroom: symptomen, oorzaken en behandelingHet HELLP-syndroom is een reeks symptomen die samen een syndroom vormen dat zwangere vrouwen kan treffen. Het HELLP-synd…
Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselenZwanger: HELLP-syndroom verschijnselenHet HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt n…

Vernauwde kransslagaders: symptomen, oorzaken en behandelingVernauwde kransslagaders: symptomen, oorzaken en behandelingAfwijkingen in de kransslagaders, de aftakkingen van de aorta, de hoofdslagader van het hart, veroorzaken coronaire hart…
Hantavirus: Virale infectie door besmetting met knaagdierenHantavirus: Virale infectie door besmetting met knaagdierenHet hantavirus is een virale infectie die bij de mens veroorzaakt is door uitwerpselen, urine en speeksel van knaagdiere…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Causes, https://www.webmd.com/women/what-is-hellp-syndrome#1
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1394126-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 12 november 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 12 november 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1394126-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 12 november 2016
  • Hellp Stichting, https://www.facebook.com/pg/Hellp-Stichting-128768567204015, geraadpleegd op 12 november 2016
  • HELLP syndrome, http://www.healthline.com/health/hellp-syndrome, geraadpleegd op 12 november 2016
  • HELLP syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/000890.htm, geraadpleegd op 12 november 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1394126-overview#showall , geraadpleegd op 12 november 2016
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.