Slapeloosheid: Wat doe je als je alles al hebt geprobeerd?
Advies bij slapeloosheid wordt zo makkelijk gegeven. Drink wat warme melk voor het slapengaan. Koop een ander kussen. Tel schaapjes en hou op met piekeren. Wanneer je niet kunt slapen, heb je vaak niets aan al die goed gemeende adviezen. Het is tijd voor een echt goede checklist met oplossingen. Ook deze checklist zal remedies bevatten, die je al eens eerder hebt geprobeerd. Maar er zullen ook dingen opstaan, waaraan je nog nooit hebt gedacht. Misschien slaap jij vannacht deze keer wél!
Beperk het gebruik van cafeïne overdag en 's avonds
Drink na half acht 's avonds geen dranken meer met cafeïne of aanverwante stoffen. Dat wil zeggen geen koffie, thee, cola of bijvoorbeeld Red Bull. Drink overdag niet meer dan vijf cafeïnehoudende drankjes. Je jaagt je lichaam enorm op met deze stoffen. Als jij op je werk overdag tien tot twaalf koppen koffie drinkt, ben je je systeem enorm aan het opvoeren. Dat is 's avonds dan ook niet zomaar weg.
Pas op met wat je 's avonds eet
Eet drie uur vóór je gaat slapen niets meer en zorg ervoor dat je 's avonds een lichtere maaltijd nuttigt dan 's middags. Als je toch nog iets wilt eten na de avondmaaltijd, kies dan niet voor voedsel dat vol zit met suiker, vet of zout.
Pas op met elektronische apparatuur in de slaapkamer
Televisie kijken in bed is leuk. Doe dat echter liever niet of zet de televisie minimaal één uur voor het slapengaan uit. Veel mensen gebruiken de mobiele telefoon als wekker en leggen hem naast het bed neer. Het is effectief bewezen dat je hierdoor minder goed in- en doorslaapt. Het oude gezegde dat de slaapkamer alleen bedoeld is voor slapen en "dat andere" is zeker waar. Zelfs los van elektrische apparaten moet de slaapkamer jouw tempel zijn om tot rust te kunnen komen.
Zorg ervoor dat de slaapkamer stil en donker is
Vaak slapen mensen in een veel te lichte slaapkamer, waar kunstlicht van buiten of van de buren binnen kan komen. Logisch dat je lichaam vervolgens denkt dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Zorg voor dikke, niet transparante gordijnen, die helemaal geen licht doorlaten. Zorg er ook voor dat je de meest rustige slaapkamer in huis kiest. Zelfs als geluid van een weg of van de buren heel zacht lijkt te zijn, houdt het je onbewust toch meer wakker dan je zou denken.
Een supplement met melatonine
Melatonine beïnvloedt het circadiaanse- slaap en waak- ritme. Hierdoor slaap je beter in en door. Melatonine helpt echt heel erg goed; je moet echter wel kiezen voor een supplement dat minimaal 2,5 tot 3,0 milligram effectieve stof bevat. Je kunt een melatonine supplement van die sterkte alleen verkrijgen via Internet of via een meester-apotheker. Lees voor de achtergronden en werkzaamheid van melatonine ook even
dit artikel.
Optimaliseer de slaapkamer qua ventilatie, geur en temperatuur
Zorg ervoor dat de slaapkamer goed geventileerd is maar ook weer niet tochtig. Zorg ook dat de temperatuur er net iets koeler is dan in de rest van het huis. Een schaaltje met verse of gedroogde lavendel werkt rustgevend en kan helpen bij het inslapen.
Meditatie en ontspanningsoefeningen
Direct voor het slapengaan liggend mediteren kan heel goed werken om ontspannen te kunnen inslapen. Begin liggend op je rug met een ontspanningsoefening, waarbij je je hele lichaam langsloopt en elk lichaamsdeel dat je tegenkomt eerst aanspant en vervolgens ontspant. Vergeet niet om de spieren van je nek en gezicht mee te nemen.
Doe vervolgens een korte meditatie. Tel jezelf in tien tellen naar ontspannenheid, waarbij je je voorstelt dat je bij iedere tel dieper in het bed wordt gedrukt en zwaarder wordt. Maak je hoofd leeg en laat de gedachten als visjes voorbij drijven zonder ze vast te pakken. Adem drie tellen in en acht tellen uit; houd dit net zo lang vol als prettig aanvoelt maar probeer het wel op te voeren tot minimaal tien minuten. Wanneer je het prettig vindt, kun je eventueel hele zachte new age muziek laten spelen op de achtergrond tijdens de meditatie.
Het begint en eindigt altijd met een goed bed
Zorg ervoor dat je beddengoed niet te warm is voor het seizoen. Kies voor een kussen, waarbij je nek comfortabel ligt. Zorg voor schoon beddengoed, dat kriebelt en irriteert namelijk minder. Kies voor beddengoed en nachtkleding van natuurlijke materialen zoals katoen of zijde.
En het volgende kan niet voldoende herhaald worden: Zorg voor een goed matras. Als je niet lekker ligt en elke morgen opstaat met pijn in je rug; hoe kan je dan goed slapen? Investeer in een goed matras, het is het zeker waard. Als je last hebt met samen slapen met je partner, kies dan in ieder geval voor twee losse matrassen, zodat je de bewegingen van de ander minder voelt. Kies bij een onrustige of erg rumoerige bedgenoot in het uiterste geval voor aparte bedden of een aparte slaapkamer.