Melatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlag
Over Melatonine is al veel geschreven. Het is een van de veiligste stoffen die er bestaan en onderzoeken hebben aangetoond dat Melanine niet alleen goed helpt tegen slapeloosheid of jetlag. Melatonine geeft ook het humeur een oppepper, versterkt het immuunsysteem en maakt zich krachtig tegen vrije radicalen en gaat daardoor veroudering tegen. Circadin is de merknaam voor dit geneesmiddel, wat sinds 2007 onder andere in Nederland verkrijgbaar is. Circadin bevat 2 mg melatonine.
Melatonine is een zogenaamde antioxidant. Het is een van de krachtigste antioxidanten die er bestaan. Mensen die
melatonine slikken slapen beter, voelen zich fitter en sterker en hebben minder last van somberheid. Sinds 2007 is het officieel als geneesmiddel in Nederland en andere Europese landen, onder de merknaam
Circadin, verkrijgbaar.
Uit onderzoeken is gebleken dat dieren die
melatonine kregen toegediend tot 20% langer leefden dan hun soortgenoten, dat
melanine een remmend effect op bepaalde type kwaadaardige tumoren heeft en dat melatonine een gunstige invloed uitoefent op het afweersysteem. Melatonine heeft antioxiderede eigenschappen die bescherming kunnen bieden tegen DNA-beschadiging en kanker. Artsen adviseren om de echte melatonine
Circadine te slikken en waakzaam te zijn voor namaak. Wanneer wordt melatonine aangeraden en door wie wordt het gebruikt?
- Bij slecht slapen of slapeloosheid.
- Bij gebrek aan energie overdag.
- Om verschijnselen van Jetlag te verminderen.
Melatonine, wat is het precies?
Melatonine is een hormoon. In het centrum van onze hersenen bevindt zich de zogenaamde pijnappelklier of epifyse. De epifyse is niet groter dan een erwt. De pijnappelklier scheidt het hormoon melatonine af. Onder invloed van licht wordt het aangemaakt maar in het donker wordt er meer melatonine geproduceerd. Daar word je slaperig van. Bij mensen die ouder worden, wordt minder melatonine aangemaakt door de pijnappelklier. Bij kinderen is de epifyse of pijnappelklier goed ontwikkeld. Als de puberteit voorbij is wordt de pijnappelklier kleiner. Bij oudere mensen is de pijnappelklier zelfs vaak verkalkt en werkt niet meer. Hoe ouder u wordt hoe minder melatonine er dus wordt aangemaakt.
Melatonine, wie gebruiken dit middel het meeste?
Melatonine wordt het meeste gebruikt door:
- Mensen die slecht slapen om de nachtrust te verbeteren.
- Mensen die moeten vliegen om jetlag tegen te gaan.
Melatonine, bijzonderheden
Melatonine mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel het een van de veiligste stoffen is die er bestaan, is er geen onderzoek gedaan op het effect van melanine op ongeboren kinderen en via moedermelk op pasgeborenen. Ook vrouwen die zwanger proberen te nemen wordt afgeraden melatonine te slikken. Grote hoeveelheden Melatonine kunnen een zwangerschap verhinderen omdat een grote hoeveelheid Melatonine als een anticonceptiepil kan werken. Kinderen wordt afgeraden melatonine te slikken, tenzij het hen wordt voorgeschreven door een arts. Mensen met sommige ziektes wordt afgeraden melatonine te slikken, zoals mensen met leukemie, reuma en bepaalde auto-immuunziekten.
Melatonine innemen?
Melatonine wordt voor het slapen gaan ingenomen. Lees de gebruiksaanwijzing voor juist gebruik.
Circadin
Circadin bevat 2 mg melatonine. Circadin wordt aanbevolen als een korte periode van behandeling voor patiënten van 55 jaar en ouder, die aan slapeloosheid lijden zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor te vinden is.
Bijwerkingen
Van melatonine zijn geen ernstige bijwerkingen te verwachten, maar te veel of langdurig gebruik kan sufheid veroorzaken. Melatonine kan mogelijk bij bepaalde ziektes de problemen wel nadelig beïnvloeden. Mensen met leukemie of met de auto-immuunziekte reumatoïde artritis wordt gebruik van dit medicijn afgeraden te gebruiken. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van medicijnen.
Lees verder
Reacties
Bla, 16-03-2011
Ik gebruik nu een aantal dagen Circadin (op doktersrecept). Ik slaap echter slechter dan voorheen. Is dit een normale reactie en wordt dit mettertijd beter of kan ik nu al concluderen dat Circadin niet werkt bij mij? Ik heb overigens alle aanwijzigingen op de bijsluiter opgevolgd (geen alcohol, 1 tot 2 uur innemen voor het slapen, etc.). Wat ik zelf doe: geen thee of koffie na 16.00 uur, 8 uur per nacht in bed liggen, geen tv voor het slapen, geen inspanning voor het slapen, etc. Het zou dus goed moeten gaan.
Reactie infoteur, 16-03-2011
Slapeloosheid is niet altijd op te lossen met hulpmiddlen als deze. Het is ook de vraag waarom u niet slapen kunt. Heeft u zorgen, piekert u, ben u somber of juist opgewekt, bent u bang of is er een medische oorzaak voor te vinden. Er zijn veel redenen waarom mensen aan slapeloosheid lijden en wakker liggen. Ik raad u aan om met uw huisarts te overleggen als het na een paar dagen nog niet helpt.
Vanpachtenbeke G., 28-01-2010
Geachte, graag een antwoordje, ik ben 71 jaar, ikdoe regelmachte aan sport. ik rook niet en weinig alkool. het probleems als ik in bed kruip slaap ik wel goed in, maar na 3 uur kom ik zo wakker, het is gelijk welk uur dat ik naar bed ga, kom ik wakker, na 3 u te slapen //.3jaar terug heb ik melatonine genomen, 00.05 ik had weinig resultaat, dan gestopt, // wat raad jij mij aan,! groeten, daag
Reactie infoteur, 28-01-2010
Slapeloosheid komt veel voor, bij ouderen komt het nog vaker voor. Men vermoed dat dat te maken heeft met onder andere afname van bepaalde hormonen, en misschien doet u overdag wat vaker een dutje nu u ouder bent, waardoor u 's nachts vaker wakker wordt.
Als u geen baat heeft bij Circadin, dan is het het beste om het eens aan uw huisarts voor te leggen. Als er geen medische oorzaak voor uw slapeloosheid gevonden wordt, kan hij of zij u misschien een middeltje voorschrijven waardoor u de nacht gemakkelijker doorslaapt.