mijn kijk opHanden wassen na toiletbezoek vaak overdreven en zinloos
Als epidemieën de kop opsteken staat het thema "hygiëne en handen wassen" snel op de agenda. Instanties waarschuwen dat we onze handen moeten wassen om besmetting door microben en bacteriën te voorkomen. Vooral na WC-bezoek. Natuurlijk moeten we bij gevaarlijke griepvirussen elk risico vermijden. Maar onder normale omstandigheden worden we, als we niets onder de leden hebben, niet ziek door een keertje onze handen niet te wassen. Daarbij komt dat onze koelkast, schoonmaakdoekjes en toetsenbord grotere bronnen van bacteriën zijn dan het watercloset of de urinoir
Overdreven hygienisch
Er is geen ander wezen in de natuur dat zich zo om z’n reinheid bekommert als de mens. Maar toch lijkt het er niet op dat al die andere duizenden diersoorten ten onder gaan omdat ze hun handen (poten) niet wassen na het doen van hun behoeften. Waarom zou dan de mens (biologisch gezien een gewoon zoogdier) wel ziek, zwak en misselijk worden door niet na elk toiletbezoek de handen te wassen.
Natuurlijke afkeer
De mens heeft duidelijk een natuurlijke afkeer van o.a. poep, pies, snot en zweetlucht. En het is logisch dat we niet vies willen ruiken en daarom regelmatig onder de douche gaan. En ook omdat we ons zonder zure transpiratielucht en plakkerige ontlastingsresten lekker fris voelen. Maar houdt die drang tot reinheid automatisch in dat we ziek worden als we onze handen of lichaam minder regelmatig wassen? Dat onze lichaamshuid er door al die zepen met hun talrijke chemicaliën gezonder op wordt lijkt ook onwaarschijnlijk.
Wetenschappers zijn zelfs van mening dat te schoon leven tot diabetes type-1 kan leiden, en wat vieziger doen juist goed is voor je afweer. De geleerden meldden hun bevindingen april 2016 in het medische vaktijdschrift Cell, waarbij hun oordeel was: hoe schoner de leefomstandigheden in een bepaald land, hoe meer diabetes type-1 (jeugddiabetes) er gevonden wordt. Omdat het ontstaan van auto-immuunziekten, (zoals diabetes type-1) mede wordt veroorzaakt door bacteriële bestrijdingsmiddelen, in de vorm van spuitbussen, sticks, antibacteriële zeep, gels etc. Smetvrees is dus niet alleen een psychische kwaal, maar het is ook niet goed voor onze lichamelijk welzijn.
Kleine kinderen
Zitten overal aan met hun vingers, ongeacht of het thuis op de grond, of op straat ligt. Ze stoppen van alles in hun mond, laten zich door de hond besnuffelen, en doen nog veel meer dingen waarvan ouders griezelen. En dat doen ze vooral als hun ouders of andere verzorgers het niet zien en kunnen verbieden. Maar welke verschrikkelijke ziekte heeft u daarvan als kind opgelopen?
In de tropen ligt dat kennelijk anders. Volgens Unicef kunnen kinderen in de tropen worden gered door hun handen met zeep te wassen. Handen wassen met zeep is een methode om (dodelijke) diarree te voorkomen bij kinderen onder de 5 jaar zegt Unicef.
Niets mis met andermans speeksel
Spuug van een ander is inderdaad vies, en iedereen heeft daar een afkeer van. Want niemand drinkt graag uit het gebruikte glas van een vreemde. Maar als we ziek zouden worden van andermans speeksel, zou de mens allang zijn uitgestorven, aangezien het lastig is een tongzoen te geven zonder elkaars bacillen en microben uit te wisselen. En het “afwassen” van een bierglas in een café aan zo’n verticale borstel, heeft meer weg van opzettelijke bevuiling dan van reiniging. En al die mensen die zich door hun hond in het gezicht en op de mond laten likken blijven ook in leven, ondanks dat het dier kort daarvoor aan de anus van een andere hond had gesnuffeld.
Handen wassen na toiletbezoek
Heeft totaal geen zin indien we met die gewassen handen de kraan dichtdraaien, vervolgens de deur of anderszins vastpakken. Of nadien nog even voelen of onze broek wel goed dicht zit, want dat is logischerwijze ook een broeinest van bacteriën, aangezien we onze broek meestal aanraken, voordat we onze handen gaan wassen.
Urine tussen de pinda’s
Onderzoek heeft uitgewezen dat er in een schaaltje met pinda’s of andere borrelnootjes, dat op een tafeltje in een kroeg staat, gemiddeld 9 verschillende urineresten voorkomen. Vooral niet aan denken en gewoon verder eten, want je weet ook nooit of er in de soep die je in het restaurant eet, niet met moedwil door een ontevreden kok is gespuugd. Over de viezigheid die op toetsenborden zit zullen we het ook maar niet hebben. Voortaan elk kwartier je handen wassen?
Industrie praat angst aan
Logisch want er wordt miljoenen verdiend aan al die zeepflacons, schoonmaak crèmes, reinigende oliën, desinfecterende zakdoekjes, vochtige papiertjes, lotions of hoe al die dure onzin maar mag heten. Maar tegelijkertijd is het een feit dat mensen die alles overdreven desinfecteren en te hygiënisch zijn, geen weerstand tegen besmetting opbouwen en eerder ziek worden door de normale invloeden van buitenaf.
Als je ze toch per sé wilt wassen, doe het dan goed
Het is volkomen zinloos je handen te wassen en vervolgens kraan dicht te draaien en deur te openen met je blote handen. Vooral in warenhuis, kroeg, school, buurthuis of andere openbare gelegenheid.
Doe het daarom als volgt:
- je wast je handen met zeep en spoelt ze af
- maar je laat de kraan stromen als je daarmee klaar bent
- je pakt afdroogpapier uit de automaat
- je droogt je handen met het papier
- daarna met dat papier de kraan dicht draaien en de deur openen van de toiletruimte
- vervolgens voet tussen de deur en het papier in de prullenbak
- zonder met je handen aan de deur te zitten naar buiten gaan en vooral die deur niet met je handen dichtdoen.
(is er een handdoekautomaat met zo'n textielrol, verzin dan een list).
Heb je per ongeluk toch met je handen iets in het toilet aangeraakt, dan had je ze net zo goed niet kunnen wassen, want er is gelijk weer een bacteriepopulatie aanwezig op die hand. En dat zelfde geldt als je iemand een hand geeft die even te voren naar het toilet is geweest en niet op deze manier z'n handen heeft gewassen en dat betreft bijna iedereen.
Wat wel echt vies is
Eigenlijk blijft het zinloos om je handen te wassen na het toiletbezoek. Tenzij je natuurlijk met je vingers door het toiletpapier bent gegaan tijdens het afvegen van je achterwerk. Dat "reinigen" van de billen door de ontlastingsresten met papier weg te vegen is eigenlijk wel heel smerig. In warme landen, zoals Turkije vind je geen toilet zonder dat een watersproeier is gemonteerd waarmee je de bilnaad en anus kunt schoonspoelen. Niet langer de hele dag stinkende, broeierige, plakkerige korsten tussen de billen, en geen bruine strepen meer op je onderbroek. Heerlijk!
Lees verder