Gezondheid routine controles
Er zijn vandaag de dag een groot aantal routine controles waarmee op een eenvoudige manier potentiële medische problemen kunnen worden aangetoond voordat zich symptomen of complicaties voordoen. Dit zijn over het algemeen eenvoudige testen welke bijvoorbeeld door een arts kunnen worden gedaan. Het aantal verschillende testen neemt nog steeds toe. Ook op landelijk niveau worden bijvoorbeeld grootschalige controles gedaan met als doel het in een vroeg stadium constateren van borstkanker.
Medici hebben vandaag de dag een heel scala aan testen en controles tot hun beschikking om eventueel in een vroeg stadium bepaalde gezondheidsproblemen te constateren.
Bloeddruk
De bloeddruk neemt geleidelijk toe met het ouder worden en een kleine toename is normaal. Sommige mensen ontwikkelen hoge bloedruk omdat dit bijvoorbeeld erfelijk bepaald is. Met een verhoging van de bloeddruk neemt ook het risico toe op een aantal serieuse aandoeningen, hoge bloeddruk op zichzelf geeft echter geen uiterlijke symptomen, daarom controleren doktoren vaak op hoge bloeddruk bij wijze van routinecontrole. Het is belangrijk dat hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt ontdekt, omdat de meeste complicaties hiervan met preventieve maatregelen kunnen worden tegen gegaan. Dat kan zijn het aanpassen van de levensstijl en/of het gebruiken van medicijnen. Het is aan te raden om de bloeddruk op regelmatige basis te laten controleren. Na je 40ste levensjaar is het verstandig om je bloeddruk om de twee of drie jaar te laten controleren.
Cholesterol
Een te hoge dosis cholesterol geeft een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Met een bloedtest is het mogelijk om de cholesterolwaarde te testen. Uit wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan welke hoeveelheid cholesterol een verhoogd risico geeft. Natuurlijk zegt het percentage niet alles, en moet er rekening worden gehouden met leeftijd, hoge bloeddruk en bijvoorbeeld of je wel of niet rookt. De waardes worden aangegeven in millimol per liter (mmol/l). Een waarde boven de 6,5 mmol/l geeft een verhoogd risico aan. Tussen de 5,4 en 6,5 spreekt men van een gemiddeld risico, terwijl minder dan 5,4 mmol/l een laag risico aangeeft.
Borstkanker
Een mammogram is een eenvoudig röntgenonderzoek van de borst om op kwaadaardige cellen te controleren en deze daardoor hopelijk in een vroegtijdig stadium te ontdekken. In Nederland krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Deelname aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is gratis en vrijwillig. Indien borstkanker in de familie voorkomt is het belangrijk om reeds op jongere leeftijd een routine onderzoek te ondergaan.
Baarmoederhalskanker
Sinds 1976 is er in Nederland een georganiseerd bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de 30 jaar en 60 jaar krijgen eens in de 5 jaar een oproep voor dit onderzoek. Met het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker worden ontdekt, maar meestal worden er voorstadia van kanker opgespoord. Dit voorstadium is nog geen kanker. Het voorstadium verandert soms in baarmoederhalskanker. Het duurt lang voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Dit kan 10 tot 15 jaar duren. Daarom is het voldoende als u zich eens in de 5 jaar laat onderzoeken. De huisarts of de assistente maakt het uitstrijkje. In een laboratorium wordt het uitstrijkje beoordeeld. Het laboratorium verstuurt de uitslag naar de huisarts. De screeningsorganisaties betalen de huisarts en het laboratorium voor deze activiteiten. De overheid betaalt het bevolkingsonderzoek.
Prostaat
Met het ouder worden wordt de prostaatklier bij mannen groter. Bij sommige mannen ontwikkeld zich in deze fase prostaatkanker. De ziekte wordt steeds vaker vastgesteld doordat mannen zich laten screenen op prostaatkanker door middel van een test die het bloedgehalte van prostaat-specifiek antigeen (PSA) meet.
Gehoor
Het gehoor bij de mens neemt af bij het ouder worden. Meer dan de helft van de mensen boven de 70 jaar hebben enige vorm van gehoorverlies. Een ernstige mate van gehoorverlies kan resulteren in depressies of verlies van zelfvertrouwen. Het is niet eenvoudig te constateren omdat het proces heel geleidelijk gaat, maar als je het gevoel hebt dat je bepaalde geluiden niet meer duidelijk waar kunt nemen of dat mensen in je omgeving opmerken dat je niet luistert als zij wat vertellen, neem dan eens contact op met de huisarts zodat er een test kan worden afgenomen om te controleren hoe het met het gehoor staat. Uiteraard kun je ook naar een van de vele speciaalzaken gaan welke gehoorapparaten verkopen.
Ogen
Het is normaal dat het gezichtsvermogen afneemt naarmate je ouder wordt. Dit kan meestal eenvoudig gecorrigeerd worden door middel van lenzen voor dichtbij of veraf. Naast hetcorrigeren van de ogen kan onderzoek ook andere zaken aan het licht brengen zoals bijvoorbeeld staar. Ook hiervoor bestaan tegenwoordig goede behandelingsmethodes. Andere ziektebeelden zoals diabetes of hoge bloeddruk kunnen geconstateerd worden omdat deze het zicht beìnvloeden. De opticien zal je in dat geval doorverwijzen naar de huisarts zodat dit verder kan worden onderzocht. Het is verstandig om routinematig je ogen te laten doormeten bij een opticien, ook als je niet brildragend bent, omdat je niet altijd in de gaten hebt dat er een afwijking in het gezichtsvermogen.