De online Gezondheidsrisicotest

Nederland heeft een goede gezondheidszorg, maar toch geldt ook voor onze gezondheid dat voorkomen beter is dan genezen. Het voorkomen of vroeg ontdekken van ziektes is echter niet eenvoudig, omdat veel aandoeningen in een vroeg stadium nog geen klachten veroorzaken. Daarom heeft een aantal medisch specialisten van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag deze test ontwikkeld. De laatste dagen is hier erg veel over in de media geweest. Ik probeer het een en ander op een rijtje te zetten.

Voor wie?

Deze test wordt aangeboden voor particulieren en is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. In de test wordt, naast de autochtone bevolking, ook rekening gehouden met de diverse andere grote bevolkingsgroepen die in Nederland woonachtig zijn. In sommige bevolkingsgroepen komen bepaalde ziektes nu eenmaal vaker voor dan in andere bevolkingsgroepen. Een heel bekend voorbeeld is suikerziekte. Deze ziekte komt vaker voor bij de Turkse, Hindoestaanse, Surinaamse en Marokkaanse gemeenschappen en hiervoor gelden dan ook andere screeningscriteria. Anderzijds komt bijvoorbeeld huidkanker weer vaker voor bij mensen met een blanke huid.

De test is geschikt voor mensen tussen de 18 en 75 jaar. Preventie is het meest effectief bij personen tussen 35 en 70 jaar.

Hoe?

Na het online invullen van een aantal vragen wordt er direct een resultaat gepresenteerd. Dit resultaat wordt als bijlage bij een e-mail naar degene die de test heeft ingevuld opgestuurd. De makers van de test garanderen dat er zorgvuldig met de privacy gegevens van de testinvullers wordt omgegaan. In de uitslag op basis van welke risicofactoren dit verhoogde risico is vastgesteld wordt een korte toelichting op de aandoening gegeven. Ook krijgt de testinvuller een aantal adviezen over hoe hij het risico op diverse aandoeningen kan beperken of verlagen.

Welke testen zijn er?

Er zijn twee soorten testen.

De basistest

Deze is gratis. In de basis test wordt het risico op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte bepaald. Dit zijn drie van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Door middel van preventieve maatregelen kan het risico op deze aandoeningen aanzienlijk worden verkleind.

De Expert test

Deze test kost € 19,95. Naast de aandoeningen uit de basistest wordt het risico op 25 andere veelvoorkomende ziektes bepaald. Ook wordt het risico op de meest voorkomende soorten van kanker berekend (o.a. borst-, darm-, prostaat- en huidkanker). Ook gezondheidsrisico's door verkeerde leefgewoontes (alcohol gebruik, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, roken en voeding) worden in de GezondheidsRisicoTest ingeschat. Het risico op een groot aantal ziektes hangt nauw samen met onze leefstijl. De testinvuller krijgt een persoonlijk leefstijladvies om dit risico te verkleinen.

Inspectie voor Gezondheidzorg (IGZ)

De IGZ kijkt met een kritisch oog naar de gezondheidstest. Zij onderzoekt of deze test niet in strijd is met de wet op het Bevolkingsonderzoek.

Ook hoogleraar Guus Schrijvers van de Universiteit van Utrecht vindt dat het Bronovo ziekenhuis de test niet zomaar op de markt had mogen brengen zonder vooraf goed wetenschappelijk onderzoek te doen. ‘Hoeveel mensen maak je ongerust terwijl ze niks hebben? En hoeveel mensen mis je toch, die denken: ik heb niks, ik kan gewoon doorgaan? Dat moet je eerst onderzoeken.’

Het Bronovo Ziekenhuis verwerpt de kritiek en wijst erop dat de test heel duidelijk vermeldt op basis van welke officiële medische richtlijnen de uitslag tot stand komt.

Schrijvers vindt dat de test te vroeg online is gezet en dat hij eerst gekeurd moet worden door belangwekkende organisaties, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Inspectie voor de Volksgezondheid.
© 2011 - 2024 Ebosfreetype, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest is een test die je online kunt invullen. Met deze test zie je of je een verhoogd risico loopt o…
Alfred Vogel, Zwitsers kruidendeskundigeAlfred Vogel is de bekendste natuurdokter uit Zwitserland die geen dokterstitel heeft. A. Vogels filosofie is gegrondves…
Online kleding winkelen of naar de winkels toe?Veel kleine maar zelfs de grote winkels hebben het steeds moeilijker omdat het online winkelen hun grote concurrent is d…
Test zelf je prostaat, diabetes, adem, cholesterol & ogenTest zelf je prostaat, diabetes, adem, cholesterol & ogenEr zijn tegenwoordig een groot aantal medische testen verkrijgbaar die op bepaald gebied onze gezondheid kunnen testen.…

Wat doet endorfine met je?Wat doet endorfine met je?Soms komt het woord voorbij in een gesprek over chocola, liefde, sport of drugs. En dan heb ik het over het woord endorf…
Vicodin, de sterke pijnstillerVicodin, de sterke pijnstillerVicodin is een sterke pijnstiller die voorgeschreven wordt om hevige pijnen te stillen. Vicodin bevat de stoffen hydroco…
Ebosfreetype (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.