Buteyko methode

Buteyko methode De buteyko-methode is een relatief onbekende therapie voor het reduceren of zelfs genezen van astma, chronische hyperventilatie en slaapapneu. De methode is in Rusland officieel erkend door het ministerie van gezondheidszaken en is bezig met een flinke opmars in Europa. In dit artikel geef ik je inzicht in de methode en waarom het aantoonbaar goede resultaten boekt.

Buteyko

Buteyko is de achternaam van een Russische arts, professor Buteyko. Zijn hele leven heeft hij onderzoek gedaan naar de verstoring van het organisme door verkeerde ademhaling. Omdat hij na zijn studie zelf ongeneeslijk ziek werd, begon hij te experimenteren met uitkomsten van observaties. Hoewel hij volgens artsen ongeneeslijk ziek was genas hij door het aanpassen van zijn ademhaling. Pas in 2003, ruim 50 jaar later zou professor Buteyko een natuurlijke dood sterven.

Professor Buteyko beweerde een oplossing te hebben voor ziektebeelden als astma, slaapapneu en hyperventilatie. Buteyko heeft zelfs een lijst gemaakt met meer dan 150 aandoeningen die verband houden met chronische, verborgen hyperventilatie. In Australië worden duizenden mensen met slaapapneu en astma behandeld met de Buteyko methode, waarbij ruim 96% na 5(!) weken zonder medicatie zijn leven kan voortzetten. Huisartsen zijn enthousiast over de methode die daar standaard wordt ingezet bij bepaalde aandoeningen.

Zelf kwam ik in aanraking met de methode vanwege het hebben van colitis. Door een verstoorde koolzuurgraad verkrampen de darm/maagspieren wat mijn ziekte aanwakkert. De methode van Buteyko reduceerde mijn klachten aanzienlijk, ik heb zelden nog last van opvlammingen en de ontstekingen zijn een stuk rustiger. Dit is onder andere terug te zien in een colonscopie.

Theoretische benadering

Zodra men last heeft van hyperventilatie raakt het koolzuurniveau uit balans. Het lichaam reageert hierop met diverse aanpassingen. Als dit langer aanhoudt zal het zenuwstelsel zich aan de nieuwe waarden aanpassen en zijn de klachten van chronische aard. De klachten kunnen variëren van slecht slapen tot ongegronde angstaanvallen, zweten, benauwdheid en zo zijn er nog flink wat op te noemen. Voor een volledige lijst met klachten verwijs is je naar een ander artikel.

Buteyko is van mening dat te diep ademen hyperventilatie aanwakkert of in stand houd. Een vreemde conclusie als je je bedenkt dat we van jongs af aan aanleren om diep in te ademen. Zelfs enkele gezegden zijn gebouwd rondom het diep ademen. Toch zal een mens flauwvallen als hij meer dan 3 minuten diep maar dan echt diep inademt. Testen met dieren in het begin van de vorige eeuw, waarbij honden gedwongen werden om diep te ademen, resulteerden na ongeveer 10 minuten in het sterven van deze dieren. Mocht je huisdieren hebben, let eens op hun ademhaling. Dieren zullen nooit overademen, omdat hun organisme dat niet aankunnen. Vergelijk jouw adem met die van je hond of kat, zo zou het moeten zijn.

Medische onderzoeken en testen wijzen uit dat er verstoringen plaatsvinden in ons lichaam als men regelmatig of chronisch diep ademhaalt. Door diep in te ademen verliezen we teveel koolzuur, hierdoor raakt het milieu in onze hersenen verzuurd en vernauwen de bloedvaten. Hierdoor krijgen we het benauwd en gaan we nog meer overademen. Vervolgens ontstaan er sensaties en angsten en is de cirkel rond. We zitten gevoelsmatig gevangen in een situatie die uitzichtloos lijkt te zijn.

De buteyko methode is gebaseerd op minder intensief ademen, waarbij de neus wordt gebruikt. Hierdoor stijgt het koolzuurniveau en zetten de bronchiën uit. Hierdoor krijgen de hersenen en organen meer zuurstof en schakelt het zenuwstelsel over op een normale gezonde stand. Klachten als overgevoeligheid, prikkelbaarheid en een wazig gevoel in het hoofd zullen geleidelijk aan verdwijnen. Andere voordelen van minder diep ademen zijn het stijgen van je weerstand, meer concentratie, een gezonde afweer tegen stress/spanning en een verhoogde emotionele stabiliteit. Zou het leven niet een stuk mooier zijn, als dit op jou van toepassing is?

Reinigingsperiode

In de periode van de therapie zul je merken dat het lichaam zich flink aanpast. De klachten die je gedurende een bepaalde tijd hebt gehad kunnen in eerste instantie verergert terugkomen. Net alsof een aantal jaren verzameld zijn in een film en deze van achter naar voren wordt afspeelt. Je zult merken dat de urine donkerder van kleur is en een medicijnachtige geur heeft. In veel gevallen moet je een aantal dagen of weken veel plassen en heb je wat sneller honger.

Deze merkbare gevolgen geven aan dat er behoorlijk veel wordt aangepast en gereinigd in het lichaam. De Buteyko methode verandert niet alleen de ademinstellingen maar reinigt en ontgift ook je volledige lichaam. Eigenlijk krijg je een volledige reset waardoor je een sterker en dus gelukkiger mens wordt.

Therapeuten

Je kunt op verschillende plaatsen in Nederland de Buteyko methode volgen. De therapie wordt gegeven door opgeleide mensen die hun diploma hebben behaald aan het Buteyko instituut. De meeste therapeuten hebben een medische achtergrond en hebben zelf ook te maken gehad met klachten zoals apneu, hyperventilatie of slaapproblemen. Zij hebben dus niet alleen verstand van de theorie, ze zullen je ook heel goed begrijpen omdat ze ook hebben gevochten tegen alle klachten.

In eerste instantie is de therapie wat onwennig en misschien wel zwaar. He lichaam is behoorlijk vastgeroest en zal aanpassingen niet accepteren. Door een aantal dagen serieus te oefenen en signalen te negeren zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat. Zeker als je merkt dat je leven weer kleur krijgt.

De therapie is in Nederland erkend maar wordt helaas nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten voor de therapie liggen tussen de 300 en 400 euro. Heb je diabetes type 2, dan is het raadzaam om eerst met je huisarts te overleggen gezien de daling van waarden. Ga nooit op eigen gelegenheid trainen zonder een therapie te hebben gehad!
© 2010 - 2024 Selwyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buteyko ademhaling tegen astmaButeyko ademhaling tegen astmaMensen met astma en andere ademhalingsproblemen slikken in het algemeen een of meerdere medicijnen om de benauwdheid op…
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
Chronische hyperventilatie: Vrij van klachten!Chronische hyperventilatie: Vrij van klachten!Ben je al jaren het slachtoffer van de vervelende gevolgen van chronische hyperventilatie en worden inmiddels de klachte…
EHBO bij hyperventilatie-aanval (ademhalingsproblemen)EHBO bij hyperventilatie-aanval (ademhalingsproblemen)Bij hyperventilatie kent de patiënt ademhalingsproblemen waarbij onder andere een snelle en diepe ademhaling, flauwvalle…

Siamese tweelingenWanneer een tweeling onderling verbonden is door met elkaar vergroeide lichaamsdelen, spreken we van een Siamese tweelin…
Wat kun je doen tegen zweetvoeten en stinksokken?Zweetvoeten en stinksokken zijn niet alleen voor jezelf vervelend, maar ook voor anderen. Bij sommige zweetvoeters is de…
Bronnen en referenties
  • www.buteyko.nl Leef gezond, adem rustig / Masha Anthonissen-Kotousova
Selwyn (8 artikelen)
Laatste update: 09-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.