Beauty: nagelbijten, hoe kom je er vanaf?

Beauty: nagelbijten, hoe kom je er vanaf? Nagelbijten is een vervelende gewoonte en lastig om er af te komen. Er zijn wat mogelijkheden die hier mogelijk bij kunnen helpen.

Oorzaak en infecties

De oorzaak van nagelbijten is meestal wel bekend, onzekerheid, stress of frustratie is bij de meeste mensen de boosdoener. Lapmiddelen om de nagels met bijvoorbeeld een vies goedje in te smeren, helpt nooit lang. Het beste is natuurlijk de oorzaak weg te halen, maar de nagels kunnen er op korte termijn al wel een stuk representatiever uitzien. Besef dat nagelbijten, behalve iets tussen de oren, ook een verhoogde kans op infecties geeft. Sommige bijters gaan zover dat de nagel tot het bed wordt afgebeten, wat infecties aan de vingers op kan leveren en een blijvende schade aan de nagel. Verder gaan die nagels continu de mond in en via de mond krijg je zo veel bacteriën en vuil binnen. Als de stukjes nagel doorgeslikt worden, verteerd dit niet!

Pak de nagels aan

Begin met de nagels aan te pakken en laat het uitgangspunt zijn dat je eigen nagel nu de kans krijgt om te gaan groeien en je handen er weer verzorgd uit gaan zien. Er zijn nagelstudio’s die mensen begeleiden in “het hebben van nagels”. Dit klinkt vreemd, maar is het niet. Als je altijd afgekloven vingernagels hebt gehad is het wennen om plots nagels te hebben en zullen ze snel kapot gaan of afbreken. Je bent het immers niet gewend.

Normale nagels

Er mogen geen wondjes of inscheuringen bij de nagelriemen zijn. Dit moet eerst genezen. Als we beginnen moeten eerst de handen en nagels gewassen worden met een desinfecterende zeep, goed drogen en daarna kunnen de nagelriemen aangepakt worden. Los masseren om een gezonde overgang van huid van de vinger naar nagel te krijgen is van belang. Hiermee creëer je een gezonde groei zonder bijvoorbeeld velletjes op de nagel.

Daarna breng je een nagelbedverlengende gel aan. Er kan nu een korte french manicure gemaakt worden met kunstnagels om de nagel een verzorgd uiterlijk te geven. Nog geen lengte aanbrengen (lengte van de nagel dus maximaal tot het einde van je vingertopje), want dit heeft geen (nog) zin. De nagels groeien snel en ze moeten na ca.1 week al bijgewerkt worden (kijken of de nagels nog goed zitten, eventueel vijlen etc.). Afhankelijk van de snelheid van groeien moet er regelmatig gecontroleerd worden.

De kunstnagels die langzaam van de nagel af groeien moeten een natuurlijk verloop hebben naar de eigen nagel die er onder groeit en dit moet professioneel bijgewerkt worden. Temeer je anders kans loopt je eigen nagel weer te beschadigen.

Na ca. 1 maand kan er besloten worden de kunstnagels te behouden danwel te laten verwijderen. De eigen nagel moet dan voldoende gegroeid zijn en met een goede verzorging kunnen ze rustig doorgroeien, in de juiste vorm gevijld worden en desgewenst een kleurtje gegeven worden. Om de eigen nagel te verstevigen zijn er nog bepaalde lakken aan te brengen, dit kan in overleg met de nagelstyliste. Overleg dit, want het is niet altijd nodig.

Tot slot

De ervaring leert dat als de nagel een bepaalde lengte heeft en goed verzorgd is, er niet snel meer op gebeten wordt … en dat was nu net de opzet van het geheel.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Nagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten is een slechte gewoonte waar veel mensen last van hebben: wereldwijd zijn er zo'n 600 miljoen nagelbijters.…
Nagelbijten aflerenOnychofagie ofwel nagelbijten gebeurt vaak uit nervositeit, stress, verveling of gewoon om van een stukje nagel af te ko…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…

Bepaal je gezichtsvormSoms staat die ene vriendin een bepaald kapsel erg leuk, maar hetzelfde kapsel staat jou minder goed. Dit heeft te maken…
Kapsels voor kort haarKapsels voor kort haarKort haar is makkelijk te behandelen en het is erg comfortabel. Daarnaast heb je niet snel een bad hairday als je kort h…
Bronnen en referenties
Reactie

Katy, 03-08-2013
Ik bijt nagels alleen als ik ze afgekloven heb moet ik huilen want dan wil ik mijn nagels weer terug wat moet ik nou eigenlijk doen om er gewoon niet aan te bijten? Reactie infoteur, 03-08-2013
Er zijn verschillende methoden om de aandacht af te leiden als je gaat bijten. Maar eigenlijk is belangrijker om de oorzaak te achterhalen. Zenuwen, verveling… etc.
Afleidingsmethodes: Je moet weten wanneer het speelt en daar een alternatief voor te hebben. Een voorbeeld… sommige mensen doen het als ze nadenken en dan is iets in de hand hebben waar desgewenst op gebeten kan worden een alternatief. Bij zenuwen kan dit ook een hulpmiddel zijn. Maar belangrijker is om te achterhalen waar je zo zenuwachtig van wordt (of de andere oorzaak).
Verder zijn er bekende methodes door iets op de nagels te smeren die een vies gevoel in de mond geven, zodra de nagels de mond in gaan. De drogisterij heeft verschillend nagelpreparaten die kunnen helpen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.