Hormoonstoornis: ziekten en symptomen

Hormoonstoornis: ziekten en symptomen Hormoonstoornis: een stoornis in de hormoonhuishouding. Meestal worden er teveel of te weinig hormonen aangemaakt. Soms ontbreekt er een klier, waardoor er helemaal geen hormonen worden geproduceerd. Welke hormoonstoornissen zijn er en wat zijn de symptomen?

Wat is een hormoonstoornis?

Een hormoonstoornis is een stoornis in de hormoonhuishouding. Het lichaam maakt veel verschillende soorten hormonen aan. Deze hormonen reguleren de groei en ontwikkeling van het lichaam, maar bepaalde ook de stofwisseling, de werking van het lichaam en het ritme.

Een hormoonstoornis kan ontstaan door erfelijkheid, een ziekte of aangeboren zijn. Soms is ook een tumor de veroorzaker. Ook kan er een klier ontbreken waardoor het onmogelijk is om een bepaald hormoon aan te maken.

Wat doet een hormoonstoornis met het lichaam?

Wanneer er sprake is van een hormoonstoornis, zal een bepaalde functie van het lichaam verstoord raken. Dit is terug te herkennen in een afname of een toename van de groei en ontwikkeling van het lichaam. Lichaam, maar ook de geest kan hierbij gaan reageren. daarom komen bij een hormoonstoornis ook vaak psychische klachten voor. Ook kan de vruchtbaarheid verminderd of afwezig zijn. Een hormoonstoornis zal meestal behandeld worden door het toedienen van hormonen of medicijnen die de hormoonproductie remmen. Een en ander is afhankelijk an de soort stoornis: een hormoonstoornis kan bestaan uit een tekort of een teveel van een bepaald hormoon.

Soorten hormoonstoornissen

er zijn zeer veel soorten hormoonstoornissen. De belangrijkste stoornissen vind u in onderstaande overzicht. Een aantal van de symptomen worden hierbij opgenoemd. Let u erop dat dit slecht een kleine opsomming van de symptomen is. Veelal komen er meerdere symptomen tegelijkertijd voor. Een opsomming van symptomen hoeft overigens geen hormoonstoornis te betekenen, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg bij klachten altijd eerst een arts.

HormoonstoornisWat doet het met het lichaam?Symptomen
PCOSGeen of minimale eisprong, verminderde vruchtbaarheidOnregelmatige menstruatie, acne, hoge bloeddruk, pijn in bekken, depressie, haarverlies.
PMSLichamelijke en psychische klachten vlak voor de menstruatie bij vrouwenDepressief, nerveus, angst, agressie, huilbuien, buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid.
Syndroom van KallmannUitblijven van de puberteit en onvruchtbaarheidGeen reukvermogen, onvruchtbaarheid het uitblijven van de puberteit, late ontwikkeling van de geslachtsorganen.
Diabetes (suikerziekte)Te hoge suikerspiegel in het bloedVeel drinken en veel plassen, vermoeidheid, oogklachten, gewichtsverlies, verhoogd hongergevoel.
Te trage en snelwerkende schildklierOverwicht of gewichtsverlies, vermoeidheidEen toenamen in gewicht of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijven.
ErectiestoornisGeen erectie of te geringe erectie bij de manOnvoldoende erectie om geslachtsgemeenschap te hebben. De vruchtbaarheid staat hier los van.
Pubertas praecox en Pubertas tardaTe vroege of te late puberteitHet lang uitblijven van de geslachtsontwikkeling of een te vroege puberteit bij kinderen.
Te trage of snel werkende bijschildklierTe laag of te hoog gehalte calcium in het bloedNierstenen, snel botbreuken, psychische klachten, vermoeidheid. Vaak zijn er geen klachten waarneembaar.
Reuzengroei of dwerggroeiAbnormale groei van het lichaam of juist onderontwikkeling in de groeiGrove handen en voeten, abnormale groei, zeer klein blijven of juist groot worden, verkeerde proporties van het lichaam.

Klieren die hormonen aanmaken

hormonen worden door klieren geproduceerd. Deze klieren bevinden zich op meerdere plaatsen in het lichaam. De volgende klieren produceren deze hormonen:
  • alvleesklier: glucagon, insuline, somatostatine
  • bijnier: adrenaline, aldosteron, angiotensine, cortisol, noradrenaline
  • bijschildklier: parathyroïdhormoon
  • darmen/ duodenum/ maag: cholecystokinine, gastrine, ghreline, glucagon, secretine
  • geslachtsklier: oestrogeen (in eierstokken), progesteron (eierstok), testosteron
  • hypothalamus: antidiuretisch hormoon, oxytocine, somatostatine, thyrothropine vrijmakend hormoon
  • hypofyse: corticotropine, endorfine, follikelstimulerend hormoon, groeihormoon, luteïniserend hormoon, prolactine, serotonine, thyroïdstimulerend hormoon
  • nieren: erytropoëtine, renine
  • pijnappelklier: melatonine
  • schildklier: calcitonine, tri-joodthyronine, thyroxine
Sommige klieren zijn van elkaar afhankelijk dit is te zien bij het thyrothropine vrijmakend hormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt door de hypothalamus, en zet de hypofyse ertoe aan om het thyroïd stimulerend hormoon te produceren. Dit hormoon zet de schildklier weer aan om schildklierhormonen te produceren.
© 2011 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Kallman: uitblijvende puberteit, vruchtbaarheidSyndroom van Kallman: uitblijvende puberteit, vruchtbaarheidDe hypofyse produceert een groot aantal hormonen waarmee het lichaam groeit, men de puberteit ingaat, volwassen wordt en…
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…

Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Schildklier: klachten en symptomenSchildklier: klachten en symptomenDe schildklier: een hormoon producerend orgaan dat zich in de hals bevindt. Wanneer de schildklier niet goed werkt, is d…
Bronnen en referenties
  • http://www.umcn.nl/Zorg/Ziektebeelden/Pages/default.aspx
Reacties

Angel, 04-11-2012
Is te vaak zwanger worden een stoornis, en kan het doordat je zwanger ben toch een stoornis zijn? Reactie infoteur, 05-11-2012
Te vaak zwanger worden is geen stoornis maar een teken dat het goed zit met de vruchtbaarheid. Vaak zwanger willen ZIJN is weer een ander verhaal, maar omdat dit psychisch is wil ik er hier niet verder op doorgaan.

Z. B., 28-10-2012
Hallo. Ik ben een vrouw van 24 jaar oud. Ik heb al jaren last van vaginisme waardoor penetratie door mijn vriend tijdens 'seks' niet plaatsvindt. Lange tijd slikte ik de pil maar merkte dat ik hierdoor depressief werd en stopte ermee. Omdat we soms toch een soort van seks hebben dmv gebruik van handen, komt mijn vriend wel eens klaar. Nooit zozeer dicht in de buurt van mn schaamstreek maar het is nu wel voor gekomen dat hij over mn billen wellicht voorvocht is verloren. Dit is niet zeker.

Nu ben ik een week overtijd. Ik had sinds enkele maanden een redelijk regelmatige menstruatie maar het isnu niet gekomen. ik ben ook over het algemeen bijna altijd geconstipeerd waar ik een soort kruidenthee vd kruidvat voor drink. Heb het de laatste paar dagen extra pijnlijke constipatie en het zomaar heel koud krijgen en een pijnlijke rechter-arm/hand. Ook heb ik last van meer haar uitval dan normaal. Ik heb TOTAAL GEEN kinderwens. Vandaag werd ik erg benauwd en duizelig en misselijk nadat ik redelijk lang onder de warme douche heb gestaan. Net voor ik flauw zou vallen had ik de douche deur open gezet en koud water laten stromen en kwam weer bij en ging liggen.
Ik belde de huisartsen post en de arts vroeg of ik zwanger was. Ik vertelde over mijn vaginisme en ze zei dat het vast door de hete douche en constipatie kwam.
Toen in het toilet merkte ik een li ht bruine e afscheiding in mn slipje en hdt rook niet erg fris. Een week geleden had ik ook erg brandende en jeukende geurloze wittd afscheiding.
Net in bed begon mijn hart ineens heel hard te kloppen en voelde ik mn hart heel duidelijk bonzen tedwijl ik kort ervoor last had van hevige benauwdheid op mn borstkas.
Ook heb ik terwijl de menstruatie wegblijft wel af en toe het gevoel dat ik ongesteld ga worden.

Ik ben echt ten einde raad. Ik lees van alles - van candida tot zwangerschap (waar ik als de dood voor ben) tot hartziektes tot vitamine b12 tekort.

Enig advies? Alstublieft?

Gr. Z Reactie infoteur, 28-10-2012
Ik denk bij jou, en dat kan misschien onterecht zijn, aan stress. Alle symptomen die je beschrijft komen grotendeels overeen met stress. Ook lijk je last te hebben van paniekaanvallen. Maar hier kan ik niks met zekerheid over zeggen.

Een zwangerschap lijkt mij bij deze symptomen vrijwel uitgesloten. Probeer eens te ontspannen. Dat is makkelijk gezegd he? Ga vandaag eens lekker wandelen met je vriend en probeer nergens aan te denken. Ga ook niks meer opzoeken op internet. De klachten zullen waarschijnlijk dan afnemen of verminderen. Ook als je wel echt iets hebt, kan angst en stress je klachten versterken.

Helaas kan ik uit je klachten niks maken omdat ze zo divers zijn, en lijkt het te komen van stress. Blijven je klachten aanhouden of worden ze erger, ga dan langs de huisarts.

Tegen haaruitval kan je extra vitamine B slikken, dit werkt niet direct maar op de lange duur wel. Je menstruatie kan uitblijven door stress, waarschijnlijk zal je toch snel ongesteld worden gezien het bruin bloedverlies. Witte afscheiding is meestal geen infectie: deze zou dan gelig tot groenig van kleur moeten zijn.

Niet meer te warm douchen, afwisselen met koud water kan zelfs lekker zijn voor de bloedsomloop. Ook niet te koud, niet gaan bevriezen hoor! Gewoon snelle afwisseling. Succes, als er nog vragen zijn kan je ze stellen. Maar ik adviseer echt om niet het hele internet af te gaan struinen, dit kan je erg onzeker maken.

Susanne, 15-05-2012
Ik heb de volgende lichamelijke kenmerken waarin ik mij zorgen maak:
- 21 jaar, wel menstruatie, maar nauwelijks borsten
- nauwelijks rondingen, 1.75 en 49 kilo (eet gezond)
- Ik heb het lichaam van een 12 jarige of jonger.
Mijn lichaam is behoorlijk onderontwikkeld. Kan ik hiervoor naar de dokter gaan en er medicatie voor krijgen? Reactie infoteur, 16-05-2012
Je BMI is behoorlijk aan de lage kant. Voor jouw leeftijd en lengte zou je minimaal 57 kilo moeten wegen. Dit verklaart ook waarom je nauwelijks borsten hebt en je lichaam er onderontwikkeld uitziet. Praat met je huisarts of laat je doorverwijzen naar een dietiste.

Cristall, 19-04-2012
Moet een kind (meisje) in dit geval, dat te vroeg in de pubertijd komt altijd doorgestuurd worden? En naar welke specialist? Ze heeft ook nog buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheidsklachten. Ook heeft ze heftige stemmingswisselingen, dan kan ze helemaal door het lint gaan! Reactie infoteur, 25-04-2012
Vooral gezien de stemmingswisselingen, is het raadzaam om langs een huisarts te gaan. Deze kan een doorverwijzing uitschrijven voor een specialist.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.