Glomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandeling

Glomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandeling Een glomus tumor (angioneuroma) onder de vingernagel bestaat uit glomuscellen. Een glomus tumor gaat uit van een glomus lichaampje. Hierbij gaat het om een soort zenuwcellen die een rol spelen in de temperatuursregulatie. Het kan forse, aanvalsgewijze stekende pijn onder de nagel veroorzaken. De pijn wordt getriggerd door temperatuursverschillen, vaak door blootstelling aan koude. De pijn straalt vaak uit richting de arm. De tumor is veelal 3 tot 10 mm in omvang. Dit kan een vervorming van de nagel veroorzaken.

Wat is een glomus tumor?

Een glomus tumor is een zeldzaam, meestal goedaardig, zacht weefsel neoplasma (nieuwe en abnormale groei van weefsel). De glomus tumor gaat uit van een glomus lichaampje, welke een rol speelt bij de temperatuurregeling. Het regelt tevens de mate van bloeddoorstroming in de vingers. Bij blootstelling aan lage temperaturen, haalt het glomus lichaam bloed weg van het huidoppervlak om warmteverlies te beperken. Bij warmte daarentegen wordt er veel bloed door het glomus lichaam gestuwd. Terwijl ze over het hele lichaam voorkomen, worden glomus lichaampjes in hogere concentraties aangetroffen in de vingers en tenen. Abnormale groei van een glomus lichaam leidt tot een glomus tumor.

Bij wie komen ze voor?

Glomus tumoren komen meestal voor bij mensen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar, maar ze komen vaker voor bij jongvolwassenen en bij vrouwen. Zo'n 70% van de glomus tumoren komen voor in de hand en het merendeel daarvan manifesteert zich onder het nagelbed. De meeste knobbeltjes zijn solitair maar ze kunnen voorkomen in clusters. Glomus tumoren vertegenwoordigen 1-5% van weke delen tumoren in hand en vingers. Dit zijn tumoren in de weke delen: weefsels die onder de huid, rondom de organen en botten en in de tussenliggende ruimtes aanwezig zijn.

Glomus tumor oorzaak

De precieze oorzaak van glomus tumoren is onbekend; maar er wordt verondersteld dat erfelijkheid een rol speelt. Een glomus tumor ontstaat als een glomus lichaam abnormale groei vertoont. Ze zijn goedaardig, wat betekent dat het geen kanker is. Wel kunnen ze flink pijn doen bij blootstelling aan koude.

Glomus tumor symptomen: rood-blauwe bult onder de nagel

Een glomus tumor is meestal een kleine, stevige, rood-blauwe bult onder de nagel. Een dergelijke tumor is meestal vrij klein, zo rond 3 tot 10 mm in omvang. Ze kunnen zeer pijnlijk zijn en een brandende, stekende pijn veroorzaken die in aanvallen komt. Ze zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen, vooral voor koude. De tumor is zacht bij aanraking. De pijn is 's nachts vaak erger en kan worden verlicht door het toepassen van een tourniquet rond de onderarm. De tumor onder de nagel kan leiden tot een afwijkende vorm van de nagelplaat en tot nagelloslating.

Dermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comDermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

Een glomus tumoren vereist vaak onderzoek door een specialist (een dermatoloog) voor een nauwkeurige diagnose. Bij onderzoek kan de tumor worden gezien als een blauwachtige laesie onder de nagel of de vingertop. De nagel kan een afwijking vertonen door de tumor die de nagel naar boven drukt. Er kan sprake zijn van zwelling en gevoeligheid bij aanraking. Hoogresolutie MRI onderzoek is de gouden standaard voor het stellen van de diagnose, maar is vaak overbodig. De diagnose wordt bevestigd door de tumor chirurgisch te verwijderen en het weefsel onder de microscoop te onderzoeken. Twee klinische testen kunnen voorts worden uitgevoerd voor de diagnostiek:
 • Hildreth sign: de pijn verdwijnt als er een tourniquet wordt aangelegd rond de onderarm;
 • Love test: de arts drukt met de punt van een pen precies op de plek van de tumor, hetgeen hevige pijn teweegbrengt.

Differentiaaldiagnose

Een glomus tumor kan sterke gelijkenis vertonen met onder meer de volgende aandoeningen:
 • hemangioom;
 • veneuze malformaties;
 • bot(harde) tumoren van de hand;
 • angioma;
 • leiomyoma;
 • neurilemmoma;
 • Kaposi sarcoom;
 • naevi (moedervlekken);
 • blue naevus;
 • blue rubber bleb nevus syndrome;
 • eccrien spiradenoma; en
 • Maffucci syndroom.

Glomus tumor behandeling: chirurgische verwijdering

Chirurgische excisie van de tumor is de enige behandelingsmodaliteit. Tijdens een 15 minuten poliklinische procedure, wordt de nagel verwijderd. de arts doet dit door een incisie (een snede) te maken in het nagelbed, waarmee de tumor wordt blootgelegd. Vaak is het nodig om de gehele nagel te verwijderen. Daarna wordt de tumor weggesneden. De plek wordt vervolgens gesloten, gehecht en verbonden. De symptomen van pijn en koude-intolerantie nemen onmiddellijk af en de nagel groeit weer normaal uit binnen 3 tot 4 maanden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelGlomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelEen gezwel wordt ook wel een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken w…
Nieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomNieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomEen Wilms tumor, is een kwaadaardige tumor in de nieren. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 1 en…
Het leiomyosarcoom, een vorm van kankerHet leiomyosarcoom, een vorm van kankerEen van de wat meer zeldzame tumoren is het leiomyosarcoom. Dit is een kwaadaardige tumor die kan ontstaan uit de gladde…
Mastceltumoren bij hondenMastceltumoren zijn gezwellen die zich in of net onder de huid bevinden of ergens anders in het lichaam van de hond. Ze…

Oorzaken van prikkelbare darmsyndroom; drie hoofdpijlersOorzaken van prikkelbare darmsyndroom; drie hoofdpijlersPrikkelbare darmsyndroom is een ziekte waar anno 2016 nog niet veel over bekend is. Het komt meer voor bij vrouwen dan b…
Münchhausen by ProxyMünchhausen by ProxyMünchhausen by Proxy (MbP) is een vorm van lichamelijke kindermishandeling. Vaak is de moeder de dader en behandelend ar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • http://www.handenpolsexpertise.nl/aandoeningen/hand/hand-en-polstumoren/aandoeningen.html
 • https://www.rooseveltkliniek.nl/informatie/dermatologie-2/dermatochirurgische-behandelingen/informatie-nagelchirurgie/goedaardige-nageltumoren/
 • http://www.huidinfo.nl/glomustumor.html
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/gtxt/GlomusTumor.htm
 • http://www.eatonhand.com/img/img00090.htm
 • http://www.davidlnelson.md/articles/GlomusTumor.htm
 • http://www.handandwristinstitute.com/glomus-tumor-treatment/
 • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Reactie

Mw Bodmer, 07-12-2018
Ik woon in Zws. Vlaanderen. In wat voor ziekenhuis kan ik het beste terecht met deskundige plastische chirurgen?
W.s. wordt de pijn onder de nagel van de linkerduim veroorzaakt door de glomus tumor. Het is geen gelijkmatige pijn maar vergelijkbaar met de pijn van een ontstoken kies. De nagel is naar boven gedrukt verder zijn er geen zwellingen waarneembaar.
Ik heb ook een vorm van reuma. vr. groet Reactie infoteur, 10-12-2018
Welk ziekenhuis of welke zelfstandige kliniek voor u geschikt is, is heel persoonlijk. U kunt er hier meer over lezen: https://bit.ly/2PutS5c.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.