De koortslip, hoe kom je er vanaf?

De koortslip, hoe kom je er vanaf? Het is vervelend, maar eenmaal een koortslip dan kom je er in principe niet meer vanaf. De koortslip kan ieder moment weer de kop op steken, maar "slaat meestal pas toe" als je minder weerstand hebt, je geestelijk slapjes voelt etc. Maar welk moment het ook is, het komt nooit gelegen. Wat kan je er tegen doen?

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie door het herpes simplexvirus, meestal type HSV-1 en soms HSV-2. De koortslip is uiterst besmettelijk en de kans is groot dat als je deze van iemand “meegekregen” hebt, bijvoorbeeld met zoenen.

Hoe herken je een koortslip?

In het begin krijg je een tintelend, brandend gevoel op de lip of op de rand van je lip. Dit resulteert in een blaasje, wat een soort zweertje wordt. Het ziet er niet fraai uit en duurt al snel een week of iets meer. Het kan ook effect hebben op je algehele gemoedsrust in de zin van lusteloosheid en vermoeidheid. Over het algemeen niet in ernstige mate, maar voldoende om het wel als zodanig te ervaren.

Als de koortslip letterlijk en figuurlijk de kop op steekt is deze zeer besmettelijk en enige vorm van oraal contact moet dus vermeden worden. Temeer het in een enkel geval ook genitale herpes kan veroorzaken.

Wat kan je aan een koortslip doen of deze voorkomen?

Honderdprocent voorkomen dat je het virus oploopt is een illusie, maar je kunt er wel wat aan doen om het zoveel mogelijk uit te sluiten. De infectie gaat via het directe contact met de huid en over het algemeen zal iemand die er last van heeft en met een uitbraak zit, dit ook aangeven en daarmee huidcontact vermijden. Alert zijn bij oneffenheden zoals op de huid, zoals eerder omschreven, (voordat je iemand zoent of anderszins het gezicht raakt) is een begin.

Voor baby’s is het echter nog belangrijker, want een infectie kan erg gevaarlijk zijn. Ook hiervoor geldt dat mensen die er regelmatig last van hebben, enige terughoudendheid moeten en zullen betrachten bij het kussen en knuffelen van baby’s.

Voel je de koortslip opkomen gebruik dan een zinkzalf, deze zalf voorkomt dat er een blaasje ontstaat. De preparaten die aangeven dat de koortslip niet eens meer de kop op kan steken zijn gestoeld op het gegeven dat het beschermt tegen zonlicht. De zalf gaat de herpes virus cellen als het ware te lijf en er kunnen geen gezonde cellen meer aangetast worden. Wetenschappelijk is het echter nog niet aangetoond.

Huis-tuin-keuken middeltjes

  • Er is ook een simpele methode die de opkomende koortslip kan terugdringen, nl. een eenvoudig ijsblokje. Wrijf gedurende enkele dagen (een paar keer per dag) met een ijsblokje over de plaats waar de koortslip dreigt op te komen en de koortslip zal zich op dat moment niet verder ontwikkelen.
  • Na het eerste gevoel van een opkomende koortslip wat tandpasta op de plaats smeren (niet te dik), even laten zitten, goed schoonmaken en opnieuw een laagje tandpasta erop.
  • Bij het opkomen van de koortslip wat bloemsuiker er op smeren (droogt in) of wat honing.
  • De opkomende koortslip kan ook met wat betadinezalf ingesmeerd worden.
  • Tenslotte kan alcohol bij de opkomende koortslip nog een rol spelen, enkele malen per dag voorzichtig met een watje erop deppen.

Het virus geheel kwijt raken is nog niet aangetoond, ook al zijn er genoeg mensen die er na besmetting nauwelijks nog last van hebben. Alles bij elkaar is de koortslip dus mogelijk lastig, maar niet ernstig en er zijn voldoende middeltjes om deze snel te kop in te drukken.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Wat te doen met een koortslipEen branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koor…
Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven bes…
Koortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby, wat zijn de symptomen en hoe wordt een koortslip bij een baby behandeld? Een koortslip is een virusinfec…

Metabool syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingMetabool syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingWat is het metabool syndroom, wat zijn de criteria en symptomen en hoe wordt het metabool syndroom behandeld? Een syndro…
Unguentum populeumZwarte Populier of Populus nigra. In het Frans Le Peuplier, klinkt het niet alleen mooi, maar heeft het ook zoveel betek…
Bronnen en referenties
Reacties

Hannah, 25-12-2013
Ik voelde vanmorgen een koortslip opkomen, dus ik heb er eerst koortslip créme opgedaan, en toen hij na een paar uur niet gelijk weg was getrokken heb ik er tandpasta opgesmeerd, omdat ik op internet heb gelezen dat dat helpt. Het tintelt ontzettend nu, maar ik heb wel het idee dat het werkt… Reactie infoteur, 26-12-2013
Tandpasta droogt uit, dus dat kan wel kloppen. Wordt bij gewone puistjes ook vaak toegepast. Veelvuldig gebruik is niet goed voor de huid. Maar dat zal duidelijk zijn!

Ayla, 10-12-2012
Ik heb op me boven lip aan de binnenkant een soort blaar/kortslip en het wordt steeds groter en groter en krijg nou ook wat op me onderlip aan de buitenkant. Wat kan ik er het best mee doen? Help het brand namelijk ook en kan niet eten, dus val elke dag behoorlijk af heb er nou 1 week last van!

Alvast bedankt
Gr ayla Reactie infoteur, 11-12-2012
In dit geval zou ik de huisarts opzoeken en niet zelfs gaan lopen dokteren.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.