Koortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezen

Koortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezen Hoe kom je aan koortsblaasjes (ook koortslip genoemd)? Kun je ze voorkomen? En hoe gebeurt de behandeling? Met onze tips zijn koortsblaasjes gemakkelijker te voorkomen en te genezen dan je denkt. Hier leert u alles over de medicatie, remedies, crèmes en planten voor de preventie en behandeling van een koortslip.

Koortsblaasjes of koortslip voorkomen

Afweersysteem

Koortsblaasjes of koortslip verschijnen in bijna alle gevallen wanneer de natuurlijke afweer van het lichaam zwakker wordt. Een slechter afweersysteem kan je herkennen aan chronische vermoeidheid, slechte concentratie, duizeligheid en natuurlijk ook griep en verkoudheid. Je afweer kan je weer sterker maken door volgende tips toe te passen:
 • Veel rusten
 • Echinacea of cats claw slikken
 • L-lysine innemen
 • Niet roken
 • Gezonder eten

Medicatie tegen koortsblaasjes

Het kan voorvallen dat het ene koortsblaasje na het andere opduikt. Indien dit meer dan drie weken aanhoudt, kan je je arts vragen om een antiviraal middel dat je oraal moet innemen.

Zon

Sommige mensen krijgen koortsblaasjes door in de felle zon te komen. Doe daarom altijd een lippenbalsem met UV-filter op je lippen als je in de zon komt.

Wondjes

Een koortslip ontstaat vaak op die plaats waar je al een wondje hebt. Niet meer op de lippen bijten is de boodschap. Hou je lippen ook altijd goed gehydrateerd met een goede lippenbalsem om uitdroging en droogte wondjes te voorkomen.

Koortsblaasjes of koortslip genezen Remedies en behandelingen

Van zodra je de eerste prikkelingen en tintelingen van een koortsblaasje of koortslip voelt opkomen, zou je moeten beginnen met minimum één (maar liefst meerdere) van de volgende behandelingen. Wacht niet tot s avonds als je s morgens al een koortsblaasje voelt opkomen, want dan is het waarschijnlijk al te laat. Daarom is het aangewezen om altijd enkele behandelingen in je handtas mee te nemen of in je bureaulade als reserve te houden.

Anti-virale Crème (zalf) tegen koortsblaasjes of koortslip

Niet alle crèmes bevatten dezelfde werkzame ingrediënten en daarom zijn ze ook niet allemaal even efficiënt. Zowel Zovirax labialis als Compeed (pleisters) staan bekend als de meest efficiënte remedies tegen koortsblaasjes, maar dit is niet bij iedereen het geval. Het is dan ook raadzaam om enkele verschillende merken te kopen en bij elke opkomende koortslip een andere zalf te proberen. Dankzij dit experimenteren zal al snel duidelijk worden welke crème of zalf voor jou het beste is.

Enkele merken van anti-virale crèmes tegen koortsblaasjes zijn:

 • Zovirax labialis
 • Compeed pleisters
 • Prevner
 • Lipactin
 • Vectavir
 • Viratop
 • Aciclomed
 • Aciclovir
 • Lipactin
 • Kruidvat

Planten

De beste behandeling tegen koortsblaasjes of koortslip is een inwendige behandeling op basis van o.a. planten. Doe dagelijks enkele druppels in een glas water vanaf de eerste dag van het opkomen van een koortsblaasje en de koortslip zal niet te voorschijn komen. Vraag je apotheker naar de volgende samenstelling:
 • Viola Tricolor 3 X
 • Vinca Minor 3 X
 • Hepar Sulfur 4 CH
 • Cicuta Virosa 4 CH
 • Staphylococcinum 9 CH

Echinacea en cats claw

Bijkomend kan je ook echinacea of cats claw innemen. Beide planten versterken je weerstandsvermogen en zorgen ervoor dat je lichaam de koortslip sneller zal genezen en dat op een volledig natuurlijke manier. Meer informatie over cat's claw vind je in het artikel Cat's Claw - Weerstand Verhogen en Kanker Bestrijden.

Rust

Rust, gezonde voeding, geen stress en geen excessen (bijvoorbeeld te veel eten of alcohol drinken) zijn noodzakelijk om de natuurlijke afweer van het lichaam optimaal te laten verlopen. Hoe meer rust je jouw lichaam gunt, hoe beter het zijn werk zal doen.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koortsblaasjes koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven bes…
Koortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes zijn een erg irritante aandoening die je humeur danig kunnen verpesten. Koortslip is een symptoom van het…
Koortslip - koortsblaasjes behandelenKoortslip - koortsblaasjes behandelenKoortsblaasjes of ook wel een koortslip genoemd, worden veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Koortsblaasjes versch…
Koortsblaasjes - oorzaak, behandeling en preventieEen tintelend, brandend en jeukend gevoel op je lippen gevolgd door een kleine, pijnlijke bult die dagen kan aanhouden.…

Mijn kind heeft voedselallergie, hoe ga ik hiermee om?Steeds meer kinderen hebben last van voedselallergie. Vaak beperkt het zich tot koemelkallergie in de eerste levensjaren…
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.