Mijn kind heeft voedselallergie, hoe ga ik hiermee om?

Steeds meer kinderen hebben last van voedselallergie. Vaak beperkt het zich tot koemelkallergie in de eerste levensjaren, maar steeds vaker ook hebben kinderen uitgebreidere en langdurigere voedselallergieën. Een kind met voedselallergie moet leren omgaan met zijn beperkingen, hoe kun je je kind hierbij helpen?

Mijn kind heeft een voedselallergie, wat nu?

Meestal is er aan de diagnose voedselallergie al een lange nare periode voorafgegaan. Je kind voelde zich niet lekker, had misschien buikpijn, jeuk, eczeem of last van benauwdheid. Zelfs kan je kind plotseling opgenomen zijn in een ziekenhuis door een anafylactische shock nadat het een flinke allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel heeft gehad. Vanaf de diagnose voedselallergie zal het leven van jou en je kind drastisch veranderen. Er zal een intensieve tijd volgen, waarin vooral opletten veel energie gaat vergen.

Waar moet ik op letten als mijn kind voedselallergie heeft?

  • Allereerst is het belangrijk exact te weten waar uw kind allemaal allergisch voor is, en waar dit voedingsmiddel in zit. Via het Voedingscentrum.nl zijn er lijsten te downloaden die informatie geven waar allergene voedingsmiddelen in voorkomen. Men kan hier de voedingsmiddelen, waar men allergisch voor is, aanvinken. Op basis van deze gegevens wordt een lijst samengesteld met producten waar de betreffende voedingsmiddelen niet in zitten. Dit is een heel handig hulpmiddel.
  • Leer etiketten lezen. Op alle verpakkingen van voedingsmiddelen staan de ingrediënten vermeld. Van het ingrediënt wat als eerste vermeld staat zit er het meeste in het product, van het ingrediënt wat als laatste vermeld staat, het minste.
  • Is uw kind heel erg allergisch voor bijvoorbeeld noten of pinda's, dan is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele allergie-informatie op de verpakking. Veel merken hebben op hun verpakkingen een waarschuwing staan, wanneer het product gemaakt is in een fabriek waar ook noten en/of pinda's verwerkt zijn. Er kunnen dan sporen van noten of pinda's in het product zitten, die bij mensen met een ernstige voedselallergie al een heftige allergische reactie kunnen veroorzaken.
  • Ga met voedingsmiddelen waar je kind allergisch voor is, net zo om zoals je met gevaarlijke schoonmaakmiddelen en medicijnen doet: zet alles wat uw kind niet mag hebben op een onbereikbare plek. Vooral jonge kinderen gaan graag op ontdekkingstocht en stoppen veel van wat zij vinden in hun mond. In het geval van een ernstige voedselallergie, kan dit levensgevaarlijk zijn.
  • Je zal heel veel moeten communiceren. Mensen in je omgeving, zelfs je naaste familieleden, zullen vaak niet begrijpen hoe ernstig de voedselallergie van je kind kan zijn. Vaak wordt niet begrepen dat een kind ernstig ziek kan worden van een klein koekje of snoepje. Vaak vindt men het zielig dat je kind niet alles mag eten. Je moet dus oppassen dat mensen, hoe goed bedoeld ook, je kind geen producten toestoppen wat het niet mag hebben, onder het mom van "het is zo zielig" of "één snoepje kan toch best". Wees een waakhond wat dat betreft. Je kind zal zich op z'n minst naar voelen of jeuk hebben nadat het iets van iemand heeft gekregen wat het niet mag. Dat is al vervelend voor je kind, om maar niet te spreken van een heftige allergische reactie met benauwdheid, braken of nog erger.
  • Peuterspeelzalen en scholen zijn steeds meer op de hoogte van de gevaren van voedselallergie bij kinderen. Communiceer ook hier goed wat je kind wel en niet mag. Zorg dat er altijd een doosje met snoepjes in de klas staat, voor het geval er getrakteerd wordt. Nog beter is om alle ouders van de kinderen uit de klas aan het begin van een schooljaar middels een briefje uit te leggen wat er aan de hand is en alle geboortedata van de klasgenootjes op te vragen. Zo kun je van te voren met de ouder van het betreffende kind afspreken dat er voor jou kind een traktatie bij is die het wel mag hebben. Voor een ouder vaak een kleine moeite om dat te regelen
  • Let op voor besmetting via de handen, kussen of via bestek. Als je kind aangeraakt of gekust wordt door iemand die net iets in zijn handen of in zijn mond heeft gehad waar je kind niet tegen kan, dan kan al een allergische reactie optreden. Ook met bestek is het oppassen geblazen. Wanneer er bestek wordt gebruikt voor het klaarmaken of eten van het eten van je kind, wat al voor iets is gebruikt waar je kind niet tegen kan, dan kan dit al grote gezondheidsproblemen opleveren. Gebruik voor een allergisch kind altijd apart bestek, ook bij het koken.

Hoe leer ik mijn kind omgaan met voedselallergie?

Wanneer je kind al van heel klein af voedselallergie heeft, zal het makkelijker zijn om het te laten opgroeien zonder de producten die het niet mag hebben. Wanneer een kind opeens bepaalde dingen niet meer mag hebben, die het eerst mocht, dan zal dat voor het kind moeilijker zijn. Veel praten met je kind is zeer belangrijk. Praat over wat er kan gebeuren als het kind de dingen die het niet mag toch eet. Leer je kind om producten te onderscheiden van anderen, zodat het leert welke dingen hij wel en niet mag hebben. Bij het groter worden, zal je kind steeds meer zelfstandigheid krijgen. Wanneer je kind rond de 10 jaar is nog steeds last heeft van voedselallergie, dan kun je hem of haar leren etiketten te lezen. Ook kun je met hem of haar naar de winkel gaan en de boodschappen laten pakken. Zo leert het kind de producten te kopen die het wel mag hebben en het leert waar je naar moet kijken op de verpakkingen bij het boodschappen doen.

Het moeilijkste voor je kind zal zijn dat het bepaalde dingen niet mag, die alle anderen om hem heen wel mogen. Je kind valt op een bepaalde manier buiten de groep. Je kind kan zich buitengesloten voelen, zeker wanneer er geen vervangende traktatie beschikbaar is. Ook als er onder vriendjes en vriendinnetjes snoep gedeeld wordt, dan kan dit voor lastige momenten voor jouw kind zorgen. Houd hier rekening mee en praat hier regelmatig over met je kind. Heeft je kind echt heel uitgebreide voedselallergieën en mag het heel veel producten niet, dan kan het zijn dat hij of zij zich onzeker gaat voelen, dit kan zo erg worden dat je kind in een sociaal isolement raakt. Wanneer je het idee hebt dat je kind zich meer en meer terugtrekt, dan is het belangrijk zo snel mogelijk een psycholoog in te schakelen. Een psycholoog kan je kind leren hoe het moet om gaan met zijn of haar beperkingen.

Tip

Op de website van de Stichting VoedselAllergie is veel informatie te vinden. Als je lid wordt van de Stichting Voedselallergie krijg je ook veel interessante informatie en mogelijkheden voor lotgenotencontact om ervaringen uit te wisselen. Dit is met name handig als je nog niet zoveel weet van voedselallergie en het omgaan hiermee.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Allergieën: voedselallergieënZon 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch ond…

Als hermafrodiet geboren zijnEen hermafrodiet heeft zowel mannelijke als een vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij één op de 4500 geboorten wordt bij e…
Koortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezenKoortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezenHoe kom je aan koortsblaasjes (ook koortslip genoemd)? Kun je ze voorkomen? En hoe gebeurt de behandeling? Met onze tips…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.