Als hermafrodiet geboren zijn

Een hermafrodiet heeft zowel mannelijke als een vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij één op de 4500 geboorten wordt bij een baby deze geslachtsafwijking geconstateerd. Maar iemand die beide geslachtskenmerken heeft is niet altijd hermafrodiet. Er zijn bijvoorbeeld personen die als man geboren worden, maar zich vrouw voelen. Als zij hun lichaam willen aanpassen kunnen zij hormonen slikken om borsten te ontwikkelen. Zij hebben dan zowel een penis als borsten.

Een echte hermafrodiet

Hermafrodiet ontstaat al vóór de geboorte, door afwijkingen in de chromosomen of in de hormoonhuishouding. Daardoor kunnen genitaliën zich afwijkend ontwikkelen waardoor ze op een kruising van een penis en een vagina gaan lijken. Het komt ook voor dat een penis zo goed ontwikkeld is dat pas tijdens de puberteit blijkt dat iemand een hermafrodiet is wanneer de borsten gaan groeien. Soms wordt een persoon pas een 'echte hermafrodiet' genoemd wanneer deze één zaadbal en één eierstok heeft.

Waar komt de term hermafrodiet vandaan?

De term hermafrodiet komt uit de Griekse mythologie. Hermaphroditus was namelijk in de Griekse mythologie de zoon van de goden Hermes en Aphrodite. Aphrodite was de godin van de schoonheid. Op een dag werd de nimf Salmacis verliefd op Hermaphroditus vanwege zijn grote uiterlijke schoonheid. Zij probeerde hem te verleiden maar toen dat niet lukte omhelsde en zoende ze hem terwijl hij naakt zwom in een koel meer. Hermaphroditus probeerde zich te verzetten maar de nimf klemde zich stevig aan hem vast. Toen zond zij een smeekbede omhoog naar de god Zeus, om zich met hem te kunnen verenigen. Haar gebed werd verhoord. En zo werden samen één lichaam.

Interseksualiteit

Een veel betere term voor hermafrodiet is interseksualiteit. Deze term raakt de omschrijving van de geslachtkenmerken veel meer omdat een lichaam in dit specifieke geval zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. De geschiedenis leert ons dat interseksualiteit niets nieuws is:
  • Sommige oude Godsdiensten vertellen dat Adam zijn leven begon als hermafrodiet. Hij werd door God in twee personen gesplitst, een man en een vrouw.
  • Volgens Plato waren er zelfs ooit drie geslachten: mannelijk, vrouwelijk en hermafrodiet.

De meeste mensen met een intersekse-aandoening zijn onvruchtbaar. Maar er bestaan ook aandoeningen waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij Echt Hermafroditisme, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou kunnen bevruchten. Bij XY-gonadale dysgenesie heeft zich vaak wel een baarmoeder ontwikkeld, maar ontbreken dan weer de eierstokken.

AOS, Androgeen Ongevoeligheids Syndroom

Overal ter wereld komt de intersekse-aandoening Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS Engels: Androgen Insensitivity Syndrome - AIS) voor. Daarbij wordt een persoon geboren met XY-chromosomen en niet-functionerende testes in de onderbuik. Bovendien is uitwendig is er geen enkel verschil te zien met een meisje met XX-chromosomen. AOS wordt om deze reden pas vaak ontdekt als de menstruatie uitblijft.

Chirurgie

Meestal worden hermafrodiete baby's vanaf hun geboorte al behandeld met hormonen. Ze kunnen diverse operaties ondergaan omdat het vaak als heel belangrijk wordt gezien om als volledig mannelijk of vrouwelijk in onze samenleving terecht komen. De vraag of de wetenschap moet toegeven aan deze sociale druk, of juist de omgeving moet accepteren dat interseksualiteit een bestaand gegeven is, is en blijft voorlopig een actueel vraagstuk.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpanje, voor veel mensen een geliefd land. In dit artikel vindt u de regelmatige werkwoorden vervoegd met daarbij de per…
Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Spaans zelfstandig naamwoord (el sustantivo)Bent u bezig met het leren van de mooie Spaanse taal dan loopt u er toch weer tegen aan! Het zelfstandig naamwoord is er…
Hermafrodiet bij mens, dier en plantHermafrodiet bij mens, dier en plantEen hermafrodiet is een individu dat kenmerken heeft van beiden geslachten. Hermafodritisme wordt vaak verward met inter…
Spaans: het lidwoordTegenwoordig is Spaans een van de meest voorkomende talen in de wereld. Het is dan ook een goed idee om wat basis Spaans…

Griepsymptomen en griepverschijnselen: behandeling van griepGriepsymptomen en griepverschijnselen: behandeling van griepJaarlijks zijn er circa 164.000 gevallen bekend die getroffen worden door de griep of een influenza-achtig ziektebeeld v…
Mijn kind heeft voedselallergie, hoe ga ik hiermee om?Steeds meer kinderen hebben last van voedselallergie. Vaak beperkt het zich tot koemelkallergie in de eerste levensjaren…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.