Couperose: hoe kun je roodheid in gezicht verminderen?

Couperose: hoe kun je roodheid in gezicht verminderen? Couperose is een huidaandoening die leidt tot roodheid en zichtbaarheid van rode of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Sommige mensen krijgen daarbij ook klachten als een branderig of tintelend gevoel en jeuk. Couperose kan behandeld worden met een laserbehandeling. Mensen die dit te duur of te ingrijpend vinden kunnen er echter ook voor kiezen om te zien in welke mate ze het huidprobleem kunnen beperken door gebruik van een crème speciaal voor de behandeling van couperose. Deze kan de roodheid vaak aanzienlijk beperken en ook klachten als branderigheid en jeuk bestrijden.

Hoe verminder je couperose?


Couperose: zichtbare rode en blauwe bloedvaatjes in het gezicht

Er wordt gesproken van couperose wanneer iemand talrijke uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht heeft, vaak op de wangen, kin en/of neus. Het huidprobleem, dat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, begint meestal vanaf een leeftijd van circa 30 jaar. Het komt overwegend voor bij mensen met een blanke huid. Couperose ontstaat doordat de adertjes die dicht onder het oppervlak van de huid liggen slapper zijn geworden en vervolgens gaan verwijden. Waar de vaatjes bij een normale huid ook weer snel vernauwen en daarom niet zichtbaar worden gebeurt dit bij iemand met couperose niet. Veel mensen vinden de zichtbaarheid van de vaatjes lelijk en schamen zich ervoor.

Sommige mensen zijn meer gevoelig voor het ontstaan van couperose dan anderen. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Het huidprobleem komt vaak voor binnen families. Daarnaast speelt ook de levensstijl een rol. Zo is er bij (overmatig) alcoholgebruik en overmatige blootstelling aan de zon ook een hoger risico op het ontstaan van couperose. Daarnaast is er een verhoogd risico wanneer men langere tijd corticosteroïden bevattende crèmes in het gezicht heeft gebruikt. De bloedvaatjes komen eerder aan de oppervlakte wanneer er sprake is van grote schommelingen in temperatuur.

Couperose kan zich uiten op de wangen, kin en neus. Sommige mensen hebben alleen rode verkleuringen, terwijl bij anderen de vaatjes ook blauw kleuren. Men kan hier ook gevoeligheidsklachten van krijgen. Zo kunnen de vaatjes een branderig, tintelend of prikkend gevoel geven en soms zelfs jeuk. Deze klachten nemen vaak toe bij temperatuursschommelingen.

Verschil tussen couperose en rosacea

Couperose en rosacea worden weleens met elkaar verward, het gaat echter wel degelijk om twee verschillende soorten huidproblemen. Bij rosacea komen enkele symptomen voor die niet horen bij couperose, zoals het ontstaan van zwellingen, bultjes, puistjes en puskoppen.

Cosmetische en medische behandeling van couperose

Voor couperose is een aantal medische en cosmetische behandelingen mogelijk. De meest gebruikte methode is daarbij vaatlaseren. Met een hiervoor geschikte laser wordt de huid dan over een periode van zes tot acht maanden drie of vier keer behandeld. De pulsen van de laser zorgen ervoor dat de vaatjes vernietigd worden. Vroeger werd ook wel geopteerd voor het dichtbranden van de bloedvaatjes met elektrocoagulatie, maar deze methode wordt sinds de ontwikkeling van effectieve laserbehandelingen niet veel meer gebruikt. Wie deze behandelingen te ingrijpend vindt of moeite heeft met de kosten kan daarnaast ook kiezen voor camouflagetherapie om de vaatjes in het gezicht minder zichtbaar te maken. Dergelijke behandelingen zijn doorgaans niet goedkoop en worden niet vergoed onder de basisverzekering maar mogelijk wel onder de aanvullende zorgverzekering (2018).

Couperose verminderen met een crème

Wil je niet voor een laserbehandeling opteren of is de aandoening mild waardoor het niet perse noodzakelijk is om het probleem op een toch wel ingrijpende wijze aan te pakken dan is het gebruik van een speciaal voor de behandeling van couperose ontwikkelde crème ook een optie. Het is belangrijk om te weten dat een crème het probleem niet kan genezen. Wel kan het de roodheid en de zichtbaarheid van de vaatjes aanmerkelijk verminderen en bovendien het branderige gevoel of de jeuk wegnemen als je hier last van hebt. De crème kan twee maal daags ('s ochtends en 's avonds) aangebracht worden. De crème is niet vet en trekt goed in waardoor deze niet zichtbaar blijft op de huid. Sommige couperose-crèmes hebben ook een uv-filter waardoor het ook beschermt tegen de zon.

Producten ter bestrijding van couperose

Er zijn verschillende crèmes ter bestrijding van couperose verkrijgbaar. De werkzame bestanddelen daarvan zijn zeer verschillend waardoor het vaak een kwestie van uitproberen is om te zien wat bij jou het beste werkt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Biodermal Couperose Creme op basis van onder meer Zanthoxylum Bungeanum, Boswellia Serrata extract en Triticum Vulgare Germ extract. 360CARE Anti-Couperose Serum is een kalmerende crème op basis van onder meer EGF (epidermale groeifactor), zoethoutextract en hyaluronzuur. Zarqa Anti Redness Couperose Cream is een parfum-vrije crème op basis van onder meer paardenkastanje en vitamine E, die helpen de natuurlijke huidbarrière te versterken om zo de gevoeligheid en roodheid door kou, warmte en weersinvloeden minder greep op de huid te laten krijgen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Couperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose komt vaak voor, vooral bij ouderen en dan met name vrouwen. Op de huid van het gezicht komen vele kleine zicht…
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Gezondheid: Rode vlekkenGezondheid: Rode vlekkenRode vlekken, in het gezicht of op het lichaam, kunnen van verschillende oorsprong zijn. Meestal niet kwaadaardig en som…
Elektrische coagulatie en elektrisch ontharenElektrische coagulatie en elektrisch ontharenWaarvoor wordt elektrische coagulatie toegepast? Is het resultaat blijvend, of keren de aandoeningen weer terug? Meer hi…

SPF: wat zegt dit over je zonnebrandcrème?SPF: wat zegt dit over je zonnebrandcrème?Als je de zon in gaat is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Wanneer je een zonnebrandcrème gaat ko…
CBD-zalf gebruiken bij diverse huidklachtenCBD-zalf gebruiken bij diverse huidklachtenCBD-zalf is een product op basis van cannabidiol, dat gewonnen wordt uit hennep. Het is een legaal product dat geen psyc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mjps, Pixabay
  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/couperose/
  • https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/problemen/rosacea-en-couperose-gevoelige-huid
  • https://www.biodermal.nl/producten/couperose-creme/
  • https://cosmetique-totale.nl/couperose/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.