Sugar scrubs: gezicht scrubben met suikerkristallen

Sugar scrubs: gezicht scrubben met suikerkristallen Het is goed om de huid van het gezicht regelmatig te scrubben. Op deze manier verwijder je dode huidcellen die maken dat je huid er mat of dof van kleur uitziet. Scrubben geeft je huid bovendien een lekker schoon en zacht gevoel. Er zijn tal van producten die je als scrub kunt gebruiken en suikerkristallen zijn er daar één van. Scrubs op basis van suikerkristallen worden vaak sugar scrubs genoemd. De producten worden vaak verkocht in kleurrijke verpakkingen en hebben niet zelden verrassende geuren en kleuren.

Scrubben met sugar scrubs


Scrubben: goed voor de huid

Veel mensen (niet alleen vrouwen!) scrubben regelmatig de huid van hun gezicht. Onder scrubben verstaan we het reinigen van de huid met een crème of gel die harde vezeltjes of korreltjes bevat. Scrubben is bij uitstek geschikt voor het verwijderen van dode huidcellen die bij enkel wassen met water en zeep niet verwijderd zouden worden. Alhoewel je ook huid op andere delen van je lichaam kunt scrubben doen veel mensen het vooral regelmatig in hun gezicht.

Je huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de buitenste laag en deze wordt ook weer ingedeeld in vier lagen. In de binnenste daarvan ontstaan de keratinocyten die fungeren als bouwstenen voor de gehele opperhuid. In een tijdsbestek van circa 30 tot 50 dagen migreren de keratinocyten naar de buitenste hoornlaag van je huid. Waren de keratinocyten eerst nog mooi rond van vorm, tijdens deze migratie verliezen ze hun rondingen. Tegen de tijd dat ze het huidoppervlak bereikt hebben zijn ze afgeplat en schilferig geworden. In die staat vormen ze een natuurlijke barrière die je lichaam beschermt. Na verloop van tijd laten de cellen los. We noemen ze vaak dode huidcellen. Niet alle dode huidcellen laten echter na verloop van dezelfde tijd los en daarom zitten er vaak meer dode huidcellen aan het huidoppervlak dan noodzakelijk. Deze cellen geven de huid een matte of doffe teint en verhogen het risico dat poriën verstopt raken met puistjes en pukkeltjes tot gevolg. Door de huid te scrubben maak je de dode huidcellen los zodat je huid weer kan stralen en bovendien zachter aanvoelt.

Waarmee scrubben?

Zoals gezegd kun je verschillende producten gebruiken om mee te scrubben. Wat voor product je gebruikt kun je laten afhangen van je huidtype. Als je bijvoorbeeld van jezelf al een droge huid hebt dan kun je het beste kiezen voor een scrub op basis van druivenpitolie, kokosolie, olijfolie of amandelolie. Wil je graag dat je huid echt lekker zacht gaan aanvoelen dan kun je gaan voor een product op basis van sheabutter of cacaoboter. Er zijn daarnaast ook ingrediënten die er speciaal voor dienen om je huid beter te hydrateren of juist zeer grondig te reinigen.

Waar een scrub grove korreltjes of vezels bevat is dit niet het geval bij een peeling. Deze zijn juist egaal. Daarvan breng je een laagje aan op je huid en dit laat je vervolgens intrekken. Het doet dan ongeveer hetzelfde als een scrub. Alhoewel je peelings gewoon in de winkel kunt kopen wordt echter vaak aangeraden om hiervoor een schoonheidsspecialiste te bezoeken. Een peeling kan een beetje prikken en je wilt niet je huid beschadigen door een te hoge concentratie te gebruiken of het te lang te laten zitten.

Sugar scrubs: suiker om mee te scrubben

Als je voor het schap met scrubproducten staat kom je daar vaak ook producten tegen onder de naam 'sugar scrub'. Dit is niet gek wanneer je bedenkt dat suikerkristallen ook ruw zijn en daarom goed kunnen fungeren als scrub om dode huidcellen mee te verwijderen. Suiker is niet beter of slechter dan andere bases voor scrubs zoals zoutkristallen, bamboepoeder, jojoba beads of pitjes uit fruit. Wat sugar scrubs zo aantrekkelijk maken is dat ze er vaak leuk uitzien, worden aangeboden in vrolijke kleuren en soms vernieuwende geuren hebben. De producten die zijn toegevoegd aan de scrubs zeggen vaak meer over de scrub dan de suiker zelf.

Sugar Scrubs van L'Oreal Paris

L'Oreal Paris heeft in 2018 een lijn van sugar scrubs gelanceerd die ook in Nederland verkrijgbaar is. Je kunt daarbij kiezen uit Sugar Scrubs Glow die je gezicht meer laat stralen en zijdezacht aan laten voelen. Deze scrub bevat drie verschillende soorten suikerkristallen aangevuld met druivenpitolie. De Sugar Scrubs Voedend bevat naast suikerkristallen ook cacaoboter en is bedoeld om de huid zacht te maken, te verzorgen en goed te hydrateren. Na gebruik voel je direct dat de huid zachter en minder droog aanvoelt. Het kan ook op de lippen gebruikt worden. Sugar Scrubs Zuiverend is de vrolijkste van de drie. Deze groene scrub bevat naast suikerkristallen ook kiwizaden en is bedoeld om je gezichtshuid grondig te reinigen en onzuiverheden in de huid te behandelen en weer mooi glad te maken.

Sugar scrubs in vele soorten

Sugar scrubs zijn er echt in allerlei soorten en geuren. Zo zijn er sugar scrubs verkrijgbaar met organische zwarte suikerkorrels, met sesamolie, met bijenwas en zelfs met hennepzaden. Er zijn ook scrubs die zowel suiker- als zoutkristallen bevatten. Wanneer je een product kiest, let er dan wel goed op dat het gaat om een product dat geschikt is voor het gezicht. De huid van het gezicht is kwetsbaarder dan op andere delen van het lichaam waardoor scrubs voor het gezicht doorgaans andere ingrediënten bevatten dan producten die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de handen of voeten. Sugar scrubs voor het gezicht zijn onder meer verkrijgbaar van de volgende merken:
  • Aromaesti
  • Babor
  • EmerginC
  • Fresh & Natural
  • Hempz
  • I Love Cosmetics
  • Kneipp
  • Organic Shop
  • Saunia
  • Skinfood
  • Zoella
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheid: scrubbenSchoonheid: scrubbenVoor een mooie, gezonde huid is scrubben belangrijk, maar als we al gaan scrubben komen de meeste mensen niet verder dan…
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Maak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huidMaak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huidDoor te scrubben verwijder je dode huidcellen waardoor je huid zachter en gladder aanvoelt. Je kunt een scrub in de wink…

Is nagellak een gevaar voor de gezondheid?Is nagellak een gevaar voor de gezondheid?Mooie nagels zien er aantrekkelijk en verzorgd uit, vooral met een aangebrachte, fraaie kleur lak. Veel vrouwen willen d…
SPF: wat zegt dit over je zonnebrandcrème?SPF: wat zegt dit over je zonnebrandcrème?Als je de zon in gaat is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Wanneer je een zonnebrandcrème gaat ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Darksouls1, Pixabay
  • https://www.eatpurelove.nl/blogs/health-beauty/scrubben/
  • https://www.girlscene.nl/artikel/10420-scrubben-doe-je-zo
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.