Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?

Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken? Verbrand! Even genieten van de zon kan resulteren in een pijnlijke verbrande huid. Zonnebrandcrèmes kunnen dit voorkomen, maar hoe kies je de juiste crème? De overvloed aan verschillende soorten maakt het soms erg lastig kiezen. Wat is de juiste factor? Hoeveel en hoe vaak moet ik smeren? Een crème of een olie?

Verschillende soorten straling

De straling van de zon is te verdelen in drie soorten:
  • Infrarood, onzichtbare straling.
  • Ultraviolet, onzichtbare straling
  • Zichtbaar licht, de kleuren van de regenboog

Schadelijke UV-straling

UV-straling bestaat uit drie verschillenden soorten straling: UV-A, dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en kan in hoge dosis zonnebrand en/of huidkanker veroorzaken. Het is van de drie soorten wel de minst schadelijke. UV-B, wordt voor een groot deel door de dampkring tegengehouden, maar kan bij een heldere hemel toch voor een groot deel de aarde bereiken. UV-B is de grootste veroorzaker van zonnebrand en/of huidkanker.
UV-C, wordt door de dampkring tegengehouden en bereikt het aardoppervlak niet.

UV-straling, de goede kanten

UV-straling is onder andere een belangrijke factor voor het aanmaken van vitamine D in het menselijk lichaam en heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking bij een normale dosering.
UV-straling, de slechte kanten
Huidkanker
UV-straling kan het DNA in de cellen van de huid veranderen. DNA is een van de belangrijkste structuren en bij schade kan de cel niet meer goed functioneren. Bij grote schade aan het DNA kan de cel zelf sterven. Ook kan een beschadiging aan het DNA een ongeremde deling tot gevolg hebben; huidkanker.

Photoaging

UV-straling breekt elastine af. Elastine zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. De huid maakt steeds nieuwe elastine aan, maar de aanmaak neemt af bij het ouder worden. Het gevolg kan zijn een grotere afbraak dan aanmaak met als resultaat rimpelvorming oftewel photoaging.

Pigmentafwijkingen

UV-straling kan ook zorgen voor pigmentafwijkingen in de huid.

Beschermen tegen UV-straling noodzakelijk!

Om je te beschermen tegen de slechte gevolgen van UV-straling is bescherming noodzakelijk! Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is hierbij essentieel. Tijdens vakanties wordt de huid opeens voor langere tijd aan zonlicht blootgesteld en de krachtige zon vergroot de kans op nare gevolgen.

Verschillende soorten bescherming

Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen de zon. Kleding is erg effectief als het om bescherming van de huid tegen UV-straling gaat. Hoe meer schaduw des te meer bescherming. Het vermijden van de zon is belangrijk omdat de zonkracht op bepaalde momenten van de dag extreem sterk is en hiermee de kans op schade aan de huid extra vergroot. De zonkracht is in Europa het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur. Vergeet niet dat de straling, ook in de schaduw, kan doordringen. Bescherming middels een zonnebrandcrème in de schaduw is dan ook beslist niet overdreven!

Sun Protection Factor

Zonnebrandcrèmes bieden verschillende gradaties bescherming voor de huid. Deze graad wordt aangeduid met de term (SPF) Sun Protection Factor. Een zonnebrandcrème moet met zorgvuldigheid worden gekozen. Om de huid te beschermen moet de volgende factor minimaal worden gekozen voor een goede bescherming.

Huidtype 1

Licht huidtype, mensen met dit huidtype verbranden snel, maar worden niet bruin. Mensen met huidtype 1 hebben vaak een zeer lichte huid, sproeten en rood of lichtblond haar. Kies minimaal voor factor 30.

Huidtype 2

Mensen met huidtype 2 verbranden minder snel dan mensen met huidtype 1. Deze huid wordt zeer langzaam bruin, kenmerken zijn blond haar en grijze groen of lichtbruine ogen. Kies minimaal voor factor 20.

Huidtype 3

Huidtype 3 is een licht getinte huid. Je verbrandt niet snel en wordt snel bruin. Kenmerken voor huidtype 3 zijn naast de licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Kies minimaal voor factor 15.

Huidtype 4

Een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met huidtype 3 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin. Kies minimaal voor factor 10.

Huidtype 5

Hiertoe behoren de Aziatische types. Kenmerken zijn een donkere huid, donkere ogen en donker tot zwart haar. Mensen met huidtype 5 verbranden vrijwel nooit. Kies minimaal voor factor 5

Huidtype 6

De negroïde types behoren tot huidtype 6. Kenmerken zijn een zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen. Ze verbranden vrijwel nooit. Factor. Kies minimaal voor factor 5.

Kinderen

Gebruik voor kinderen ongeacht het huidtype minimaal factor 30!

Hoe vaak moet ik smeren?

De beschermende werking van zonnebrandcrème is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch is het belangrijk steeds opnieuw een beschermende laag aan te brengen. Factoren die van invloed kunnen zijn op de beschermende werking zijn onder anderen het dragen van kleding, zand en water. Vergeet niet dat zonnebrandcrème pas na 30 minuten optimaal werkt, ruim van te voren insmeren is dus noodzakelijk.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Het belang van een goede zonnebrandcrèmeHet belang van een goede zonnebrandcrèmeIn de zomer en tijdens de wintersport kunnen we vaak lekker genieten van de zon. Uiteraard is het heel belangrijk om de…
Zonverbranding: Preventie en behandelingZonverbranding: Preventie en behandelingWanneer je te lang in de zon ligt, dan loop je het risico op zonverbranding. Verbranden door de zon komt tussen 11:00 uu…
Zonnecreme voor kinderen, welke factor?Zonnecreme voor kinderen, welke factor?Wat zijn de regels voor verstandig zonnen? Welke zonnecrème kies je voor je kinderen? De meeste zonnebrandcrème kun je o…

Bloed in de urine: oorzaken bloed in plas bij man en vrouwBloed in de urine: oorzaken bloed in plas bij man en vrouwBloed in urine kan bij zowel mannen als vrouwen optreden. Bloed in de urine, bloedplassen of hematurie is de aanwezighei…
Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteVerzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteEen veelvoorkomende ziekte: diabetes of suikerziekte. Deze chronische stofwisselingsziekte kent vele nare bijverschijnse…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.