Op weg naar de zindelijkheid met oefenbroekjes

Op weg naar de zindelijkheid met oefenbroekjes Oefenbroekjes zijn een tussenstap van een luier naar een onderbroekje. Ze absorberen minder dan een luier, maar kunnen wel een klein plasje tegenhouden. Zo wordt de kleding van je kind bij een ongelukje niet nat en hoef je niet steeds plasjes op te dweilen en kleding te verschonen. Oefenbroekjes worden ook wel trainingsbroekjes of trainingsluiers genoemd.

Wanneer beginnen met oefenbroekjes?

Als je kind bijna zindelijk is

Oefenbroekjes zijn ideaal voor kinderen die bijna zindelijk zijn, maar nog af en toe een ongelukje hebben. In deze fase vergeet een kind soms om naar het potje of de WC te gaan, bijvoorbeeld als het aan het spelen is. Omdat een oefenbroekje niet zo goed absorbeert als een luier(broekje), voelt je kind het dan direct als het begint te plassen. Vaak lukt het dan nog om de rest van het plasje op het potje of de WC te doen. Oefenbroekjes zijn ook fijn voor kinderen die wel voelen dat ze moeten plassen, maar net niet op tijd bij de WC of het potje zijn, zodat er een paar druppeltjes in de onderbroek komen. Een gewone onderbroek lekt dan gelijk door, maar een oefenbroekje niet. Verder zijn oefenbroekjes ook fijn als extra zekerheid voor onderweg bij kinderen die net zindelijk zijn.

Aan het begin van de zindelijkheidstraining

Je kunt er ook voor kiezen om het oefenbroekje al aan het begin van de zindelijkheidstraining te gebruiken, in plaats van een luierbroekje. Luierbroekjes worden ook aangeprezen als de ideale overgang van luier naar broekje. Dit zijn wegwerpbroekjes met de absorptie van een luier, die je kind makkelijk zelf aan en uit trekken als het naar het potje of de WC moet. Maar luierbroekjes zijn erop gemaakt om de billetjes zo droog mogelijk te houden en een comfortabel gevoel te geven. Veel kinderen vinden het dan wel makkelijk om alles te laten lopen, of voelen simpelweg niet dat ze geplast hebben. Een oefenbroekje is er juist op ontworpen om een nat en ongemakkelijk gevoel te geven zodra erin geplast wordt. Hierdoor voelt een kind dat een oefenbroekje draag veel beter dat het geplast heeft. De meeste kinderen hebben een hekel aan het natte gevoel en zullen hun best doen om droog te blijven. Daardoor worden kinderen die een oefenbroekje dragen vaak sneller zindelijk dan kinderen die een luier(broekje) dragen.
Hou er wel rekening mee dat een oefenbroekje gaat lekken bij een grote plas. Het kan dan gebeuren dat de kleren van je kind ondanks het oefenbroekje toch nat worden en je een plasje van de vloer zult moeten dweilen. Of dat je kind op het bankstel plast.

Verschillende soorten oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn er in alle soorten en maten. Er zijn oefenbroekjes die eruit zien en aanvoelen als een echte onderbroek en oefenbroekjes die bestaan uit een overbroekje met inlegger. Verder is er keuze tussen oefenbroekjes met een effen kleur en oefenbroekjes met een print erop. Sommige oefenbroekjes hebben drukknoopjes aan de zijkant. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk kunt verschonen bij een ongelukje. Een nadeel hiervan is dat sommige kinderen deze oefenbroekjes op een luier met plakstroken vinden lijken, want die wordt ook aan de zijkanten open en dicht gedaan.

Oefenbroekjes die op een echte onderbroek lijken, zijn iets dikker dan een gewone onderbroek zodat ze kleine plasjes kunnen absorberen. Ze hebben een waterdichte laag, die tussen twee lagen stof of aan de buitenkant zit. Hierdoor kunnen ongelukjes worden tegengehouden. Bekende merken zijn o.a. Bambino Mio, Bright Bots, Close Parent, Imse Vimse, HEMA eigen merk, Mother Ease, Popolini en Tots Bots. Dergelijke oefenbroekjes zijn te koop in verschillende maten, die meestal ingedeeld zijn op gewicht en soms op kledingmaat (zoals de oefenbroekjes van de HEMA).

Voorbeelden van merken oefenbroekjes die uit een tweedelig systeem bestaan zijn Best Bottom, GroVia en Flip. De oefenbroekjes van Best Bottom zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van het gewicht van je kind. De inleggers van Best Bottom hebben leuke printjes, om kinderen extra te stimuleren om droog te blijven. De overbroekjes van GroVia zijn in maat verstelbaar, maar je kunt er verschillende maten inleggers bij kopen. Bij de Flip trainerset zijn zowel het overbroekje als de inleggers in maat verstelbaar. Deze oefenbroekjes groeien dus met je kind mee en je kunt ze ook makkelijk gebruiken voor een volgend kindje.

Oefenbroekjes voor tijdens het slapen

De meeste oefenbroekjes zijn alleen geschikt voor overdag. Daarnaast zijn er ook speciale oefenbroekjes voor het middagslaapje en de nacht. Deze worden ook wel 'bedwetter pants' genoemd. Voorbeelden zijn Mom Innovations, Mother Ease en Super Undies. En bij de overbroekjes van GroVia kun je speciale inleggers kopen voor als je kind slaapt. Deze extra absorberende oefenbroekjes / inleggers zijn niet bedoeld als vervanging van een luier, maar kunnen wel grotere ongelukjes tegenhouden dan een gewoon oefenbroekje. De bedoeling is dat een kind het broekje nat voelt worden en daar wakker van wordt, zodat het naar het potje of de WC kan gaan om verder te plassen.

Een oefenbroekje: nodig of overbodig?

Is een oefenbroekje onmisbaar tijdens het zindelijk worden? Nee. Je kunt er ook voor kiezen om je kind bloot of in een gewoon onderbroekje rond te laten lopen. Dat is veel goedkoper. Verder worden ongelukjes dan helemaal niet opgevangen, zodat alles direct langs de beentjes van je kind loopt of door het onderbroekje heen lekt. Dit geeft nog meer motivatie om zindelijk te worden dan wanneer alleen het oefenbroekje nat wordt. Het nadeel hiervan is dat je dan steeds ongelukjes op moet ruimen en onderbroekjes en / of kleertjes zult moeten verschonen en wassen.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining roept bij veel ouders vragen op. Wanneer begin je ermee? Wanneer is je kind er klaar voor? Is het…
Zindelijk wordenZindelijk worden. Weer een mijlpaal in het leven van uw kind, Zindelijk worden! Uw kind heeft de leeftijd bereikt om afs…
Zindelijkheidstraining  Help je kind zindelijk wordenZindelijkheidstraining Help je kind zindelijk wordenEen kind kan pas zindelijk worden als hij de sluitspieren waarmee blaas en darmen worden afgesloten, kan beheersen. Rond…
Zindelijkheid: Gemiddelde leeftijd, methoden en tipsZindelijkheid: Gemiddelde leeftijd, methoden en tipsDe definitie van zindelijkheid is het gecontroleerd plassen en poepen op een plaats die daar speciaal voor bedoeld is. D…

Hoe lang mag je kind in de zon? UVSunSense Polsband weet hetHoe lang mag je kind in de zon? UVSunSense Polsband weet hetDe zomer is voor kinderen een groot avontuur. Veel buitenspelen en bezoekjes aan strand en zwembad mogen niet ontbreken.…
Welke luiermaat bij welke leeftijd?Welke luiermaat bij welke leeftijd?Luiers zijn duur. Gelukkig zijn er regelmatig 2+1 gratis aanbiedingen en wordt er soms 40% korting gegeven. Heel af en t…
Bronnen en referenties
  • http://www.kaatjekatoen.nl/onze+producten/zindelijkheid/oefenbroekjes
  • http://www.pampers.nl/pampers-easy-up-pants
  • http://www.pottytrainingconcepts.com/CTGY/Potty-Training-Pants.html
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.