Welke luiermaat bij welke leeftijd?

Welke luiermaat bij welke leeftijd? Luiers zijn duur. Gelukkig zijn er regelmatig 2+1 gratis aanbiedingen en wordt er soms 40% korting gegeven. Heel af en toe loopt de korting zelfs op tot 50%. En dan is het handig om van tevoren alvast een aantal pakken in te slaan waarmee je weer vooruit kunt tot de volgende aanbieding. Zo betaal je nooit de hoofdprijs. Maar omdat baby’s erg snel groeien, kan het gebeuren dat je met luiers blijft zitten in een maat die alweer te klein geworden is voor je kindje. Daarom is het handig om te weten welke luiermaat kindjes ongeveer hebben bij welke leeftijd.

Welke luiermaat bij welke leeftijd?

Omdat luiermaten gebaseerd zijn op gewicht, kun je de juiste luiermaat het beste bepalen door je kindje te (laten) wegen. Pasgeboren baby’s worden kort na de geboorte gewogen en een week na de kraamtijd komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau langs om je baby te wegen. Verder heeft het consultatiebureau één keer per week een weeguurtje waar je naartoe zou kunnen gaan. Je kunt je kindje ook zelf wegen door eerst alleen op een personenweegschaal te gaan staan en daarna samen met je kindje. Door je eigen gewicht van dat samen met je kindje af te trekken, weet je hoeveel je kindje weegt.

Het onderstaande schema laat zien op welke leeftijd een kindje gemiddeld in welke luiermaat past. Dit is een globaal overzicht, want ieder kindje is anders. Kindjes van dezelfde leeftijd kunnen een heel verschillend gewicht hebben! Bovendien zijn jongens gemiddeld iets zwaarder dan meisjes.

Maat Gewicht (kg) Leeftijd
01-2prematuur
12-50-1 maanden
23-60-3 maanden
34-91-8 maanden
3 plus5-102-12 maanden
47-185 maanden - 4 jaar
4 plus9-209 maanden - 5 jaar
511-2515 maanden - 7 jaar
5 plus13-272-8 jaar
6vanaf 15 kg3 jaar en ouder

Het bovenstaande schema laat zien dat er een enorme overlap is tussen luiermaten. Daarom kan het erg verwarrend zijn welke luiermaat je nu moet kopen. Kiezen voor de kleinste luiermaat waarin je kindje qua gewicht zou moeten passen is het goedkoopst. Want over het algemeen geldt: hoe groter de maat, hoe duurder de prijs per luier. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden, zoals een goede pasvorm. Dit is erg belangrijk voor het voorkomen van lekkage. Het is een kwestie van uitproberen welke luiermaat het beste aansluit bij de lichaamsbouw van je kindje. Let erop dat er geen gaten of plooien zijn als je kindje de luier draagt en dat de luier ook tijdens het kruipen en spelen goed op zijn plek blijft zitten.

Verder overlappen de + maten en de gewone maten elkaar bijna helemaal. Het verschil is dat de + maten extra veel kunnen absorberen. Deze luiers zijn dan ook bedoeld voor kindjes die erg veel plassen.

Meegroeiluiers

Er zijn ook wasbare meegroeiluiers. Deze kun je gebruiken vanaf de geboorte tot en met de zindelijkheid, tenzij je kindje erg laat zindelijk is, of heel groot/zwaar voor zijn of haar leeftijd. Deze meegroeiluiers hebben drukknoopjes en/of klittenband waarmee je ze op de maat van je kindje kunt afstellen.

Wanneer overgaan op luierbroekjes?

Voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar zijn er naast de luiers met plakstroken ook luierbroekjes te koop. Een goed moment om hier op over te gaan is tijdens de zindelijkheidstraining, als tussenstap van een luier naar een onderbroekje. Kinderen kunnen deze luierbroekjes makkelijk zelf aan en uit doen als ze op het potje of naar de wc gaan. Ook zijn luierbroekjes handig voor kindjes die geen ‘babyluier’ meer aan willen, maar nog wel af en toe een ongelukje hebben. Verder zijn luierbroekjes ook ideaal voor kindjes die de plakstroken van hun luier steeds lostrekken, of voor kinderen die alleen nog staand verschoond willen worden en niet meer op de commode of het verschoningsmatje willen liggen.

Een nadeel van luierbroekjes is dat ze niet af te stellen zijn, zoals de luiers met plakstroken. Hierdoor sluiten ze bij sommige kindjes minder goed aan bij de beentjes en/of rond het middel, waardoor de luierbroekjes kunnen gaan lekken. Verder moet je luierbroekjes bij het verschonen helemaal uittrekken, in tegenstelling tot ‘gewone’ luiers. Bovendien zijn luierbroekjes over het algemeen duurder dan luiers met plakstroken. Luierbroekjes zijn verkrijgbaar vanaf maat 4 t/m maat 6, maar de maatvoering verschilt van de ‘gewone’ luiers. Ook verschilt de maatvoering per merk.

Nachtluiers

Voor kinderen die overdag al wel zindelijk zijn, maar ’s nachts nog niet, zijn er speciale luierbroekjes voor ’s nachts. Deze worden ook wel pyjamabroekjes genoemd. In tegenstelling tot de gewone luiers worden er bij verschillende merken verschillende maatvoeringen gehanteerd. Bij DryNites van Huggies is de maat bijvoorbeeld gelijk aan de leeftijd: 3-5 jaar (16-23 kg), 4-7 jaar (17-30 kg) en 8-15 jaar (27-57 kg). De UnderJams van Pampers zijn verkrijgbaar in de maten S/M (17-29 kg) en L/XL (26-39 kg). En de Pyjamabroekjes van Kruidvat eigen merk hebben weer een andere maatvoering: Medium (17-30 kg), Large (24-50 kg) en Extra Large (40-65+ kg). Er bestaan ook wasbare nachtluiers, zoals de Bamboozle Stretch van Tots Bots en de Mama’s & Kindjes nachtluier. Deze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten.

Hoeveel luiers nodig bij welke leeftijd?

Het is handig om tegen het einde van je zwangerschap al een aantal pakken luiers klaar te hebben liggen voor als je kindje geboren wordt. Het gemiddelde geboortegewicht van een Nederlandse baby is 3500 gram, maar alles tussen 2500 en 4500 gram wordt als normaal gezien. De gemiddelde pasgeboren baby zal dus luiermaat 1 (2-5 kg) of 2 (3-6 kg) nodig hebben, terwijl sommige baby’s gelijk al in maat 3 (4-9 kg) passen. Voor te vroeg geboren baby’s zijn er maat 0 luiers (1-2 kg).

Voor de eerste maand na de geboorte heeft je baby ongeveer twee midpakken maat 1 luiers en twee midpakken maat 2 luiers nodig. Het aantal luiers in een midpak varieert per merk. In een midpak Pampers maat 1 zitten bijvoorbeeld 45 luiers, terwijl er in een midpak Kruidvat eigen merk maat 1 52 luiers zitten (aantal luiers per pak in juni 2015). Ook verandert de fabrikant soms het aantal luiers per pak.

Het aantal luiers per dag is meer afhankelijk van de leeftijd dan van het gewicht van je kindje. Een pasgeboren baby heeft maar liefst zo’n 8-10 schone luiers per dag nodig. Daarna neemt dit aantal geleidelijk af tot 6-7 luiers per dag voor baby’s van 6 maanden en 5-6 luiers per dag voor baby’s van 12 maanden. Dreumesen en peuters hebben nog maar 4-5 luiers per dag nodig.

Het is lastig te zeggen hoeveel pakken luiers je van iedere maat nodig zult hebben, omdat dit erg kan verschillen per kindje. Bovendien zitten er niet in ieder pak evenveel luiers. Er is keuze tussen kleinere (midpakken) en grotere verpakkingen. Ook verschilt het aantal luiers per pak per merk.

Wanneer moet ik de luier verschonen?

Zeker bij pasgeboren baby’s is het belangrijk om voor, tijdens of na het voeden de luier te verschonen. Zo kun je in de gaten houden of je kindje genoeg drinkt. Het hangt er vanaf wat voor jou het beste werkt. Verschoon je voor de voeding, dan kan je baby alvast goed wakker worden. Bij baby’s die tijdens de voeding in slaap vallen is het handig om tijdens de voeding te verschonen, zodat je kindje weer wakkerder wordt. Ook hebben sommige baby’s een pauze nodig voordat ze weer verder kunnen drinken. Het nadeel van voor of tijdens de voeding verschonen is dat veel baby’s tijdens of net na een voeding plassen en/of poepen. De kans is dan groot dat je kindje al snel weer een nieuwe luier nodig heeft.

Daarnaast moet je je kindje ook altijd verschonen als je merkt dat het een vieze luier heeft. Verder is het handig om je kindje voor het naar bed gaan en na het wakker worden te verschonen. En als je met je baby weg gaat.

Aandachtspunten

Ook als je ongeveer weet welke luiermaat je kindje zal hebben op welke leeftijd, zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden bij het inkopen van wegwerpluiers. Sommige baby’s reageren bijvoorbeeld allergisch op een bepaald merk, terwijl ze daar geen last van hebben bij een ander merk. Ook hebben de verschillende merken een verschillende pasvorm, waardoor een bepaald merk misschien niet goed aansluit bij je kindje en er lekkage kan ontstaan. Ook kan een merk dat eerst goed paste ineens minder goed aansluiten. In deze gevallen is het niet handig als je massaal luiers hebt ingeslagen tijdens een aantrekkelijke aanbieding. Heb je toch luiers over? Probeer de ongeopende pakken dan te ruilen bij de drogist waar je ze gekocht hebt. Of zet de luiertjes op Marktplaats of een vergelijkbare website.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Het is vaak lastig om de maat van een pasgeboren baby te bepalen. Als je op kraamvisite gaat wil je iets leuk meenemen e…
Engelse baby- en kinderkledingmaten omrekenenEngelse baby- en kinderkledingmaten omrekenenDe maatvoering van Engelse baby- en kinderkleding is gebaseerd op de leeftijd van het kind. Dit in tegenstelling tot onz…
Waar vind ik de beste aanbieding van Pampers?Luiers zijn er in alle soorten, maten en merken. De één kiest voor een huismerk, de ander koopt alleen maar Pampers. Moc…
Uitwasbare luiers voor de babyUitwasbare luiers voor de babyEr zitten een aantal grote voordelen aan uitwasbare luiers ten opzichte van weggooiluiers. Zo zijn ze een stuk beter voo…

Op weg naar de zindelijkheid met oefenbroekjesOp weg naar de zindelijkheid met oefenbroekjesOefenbroekjes zijn een tussenstap van een luier naar een onderbroekje. Ze absorberen minder dan een luier, maar kunnen w…
Ontbrekende moederliefdeOntbrekende moederliefdeMoederliefde wordt vaak als vanzelfsprekend gezien en als blijkt dat het toch niet vanzelfsprekend is, dan klop of spoor…
Bronnen en referenties
  • http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/63-gemiddelde-gewicht-baby
  • http://www.drynites.nl/productFAQ.aspx
  • http://www.luierinfo.nl/info/bespaar-500-euro-op-luiers
  • http://www.pampers.nl/pampers-easy-up-pants
  • http://www.pampers.nl/underjams-pyjama-pants-girl
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 05-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.